Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAĐENA NOVA ŠUMA

Najveći ekološki projekt: Počela sadnja prvih 8000 stabala

sadnja stabala
Foto: Zoran Pajić
1/16
28.11.2023.
u 09:45

Nema nikakvih sitnih slova, plaćanja ni sličnih trikova, pridružite se Rezoluciji i povratno ćete e-mailom dobiti informaciju o lokaciji na kojoj je vaše stablo posađeno. Možete ga čak doći i obići, a za koju godinu i obgrliti ili se popeti na njega. Počela je sadnja prvih 8000 stabala, slijedi još najmanje 17.000

Akcija „Klikni i posadi stablo“ koju je Večernji list u suradnji s Hrvatskim šumama pokrenuo još ljetos u sklopu svog pokreta Rezolucija Zemlja napokon je ušla u svoju drugu fazu – krenula je sadnja stabala duž Hrvatske. Jedno od mjesta na kojima će zahvaljujući svima onima koji su podržali projekt, a skupilo se njih više od 25.000, biti posađeno najviše stabala nalazi se pokraj Vrbovskog, gotovo pa u srcu Gorskog kotara.

– Odlučili smo se za sadnju bukve koja je prethodno uzgojena u rasadniku. Na mjesto gdje ćemo je posaditi dovozimo je obloženog korijena, što znači da korijen presađujemo sa zemljom koja se nalazi oko njega – govori nam upravitelj šumarije Vrbovsko Dražen Domitrović dok istodobno pokazuje tek desetak centimetara visoku biljčicu. Trebat će joj između 15 i 20 godina da izraste u veliko stablo.

– Bukve sadimo u razmaku 2x2 metra, pa to ispada oko 2000 komada po hektaru. Vizualizacije radi, jedan nogometni teren vam je velik otprilike pola hektara, što znači da bismo na njemu mogli posaditi 1000 stabala – slikovito opisuje prvi čovjek šumarije Vrbovsko. Očekuje li se da će izrasti baš sva?

– Iako to zna varirati, u prosjeku do svoje pune visine izraste između 70 i 80 posto stabala – kazuje Domitrović. Dakle, za otprilike dva desetljeća u blizini sela Moravice imat ćemo novu poprilično gustu šumu. Svi oni koji su na web-stranici vecernji.hr ili rezolucijazemlja.hr ispunili jednostavnu prijavnicu u kojoj trebaju napisati samo svoje ime, prezime i e-mail adresu te se obvezali da će pokušati živjeti po ekološkim standardima koje Večernji list promovira u sklopu Rezolucije Zemlja koja je poznata i kao do sada najveći ekološki projekt u Hrvatskoj, dobili su svoje stablo. Nema nikakvih sitnih slova, plaćanja ni sličnih trikova, pridružite se Rezoluciji i povratno ćete e-mailom dobiti informaciju o lokaciji na kojoj je vaše stablo posađeno. Možete ga čak doći i obići, a za koju godinu i obgrliti ili se popeti na njega. Sama akcija nema ograničeni rok trajanja, oni koji još nisu, mogu to učiniti i sada.

GALERIJA Sadnja stabala

sadnja stabala
1/16

– Ljudi se često pitaju zašto ne sadimo ljeti ili u ranu jesen kada je i vrijeme povoljnije, ali iz biološko-vegetativnih razloga najbolje je drveće saditi upravo u ovo doba godine, dakle u kasnu jesen ili rano proljeće. Nikada se ne sadi ljeti jer biljka ne bi mogla preživjeti visoke temperature, a osim toga ionako kada se presađuje iz rasadnika doživi već dovoljno veliki šok. Najbolje se u zemlju prima dok vegetacija miruje te je tlo uz to još i vlažno, što je idealna kombinacija – pojašnjava Domitrović. Dokle god pogled seže uokolo, vidimo drvene kolce, što samo po sebi ne bi bilo neobično da se uz njih ne nalaze – zelene cijevi, svaka visoka nešto manje od metra. O čemu se radi?

– Riječ je o tzv. Tullyjevim cijevima koje pružaju mikroklimatske uvjete biljci kako bi ona bolje rasla. Konkretno, cijevi se stave uspravno uz drvene kolce, a onda ih nataknemo oko biljke. Na taj način se buduće drvo štiti od korova i divljači, a osim toga biljka ima i dobar visinski prirast jer se što prije trudi izaći iz cijevi pa zato brže i raste – opisuje Dražen Domitrović taj u svijetu već isprobani i hvaljeni, ali kod nas relativno novi sistem sadnje. Na ovoj akciji pošumljavanja sudjeluje oko 20 ljudi, a svatko bi dnevno trebao posaditi 120 biljki, ali zna se dogoditi da zbog lošeg vremena nekada ne rade i cijeli tjedan, pa onda, kada vremenske prilike to dopuste, zapnu pa posade i 200 stabala.

VEZANI ČLANCI:

– Ovim metalnim štapom najprije nekoliko puta udarimo u zemlju dok ne napravimo manju rupu kako bi vidjeli da ispod slučajno nije nekakav kamen ili stijena. Nakon toga stavljamo biljku i kolac, navlačimo cijev, pomičemo se dva metra dalje i opet iznova – opisuje nam jedna od djelatnica Hrvatskih šuma koja sudjeluje u akciji. Iz znatiželje pitamo jesu li se ikada natjecali tko će prije posaditi drvo, koliko iznosi rekord?

– Nismo štopali, ali sve može biti gotovo za manje od minute ako se baš potrudite – odgovara. Tko zna jesu li brži u Vrbovskom ili okolici Gospića, gdje je također započela sadnja oko 15.000 stabala u sklopu ovog ambicioznog projekta Večernjeg lista i Hrvatskih šuma.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Komentara 8

NB
Nboy
11:33 28.11.2023.

Pa nisu baš ni bedasti u Hrvatskim šumama,Oni iskorištavaju drvnu masu uz strašnu devastaciju šuma i uz masne zarade a naivci pojedinci neka im ponovo sade svoje drvo koje mogu zagrliti a koje će Hrvatske šume naravno posjeći nakon mnogoo zagrljaja stabala...

EJ
ejStef
11:09 28.11.2023.

Ajde, ovo je pohvalno i jedna od rijetkih zelenih inicijativa koje imaju smisla. Jedino da bude transparentno, da vidimo koliko je novca otišlo sa strane, te da li je to opravdano ili ne.

Avatar Marko
Marko
11:21 28.11.2023.

Samo nemojte alepski bor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije