Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG TRAGEDIJE U DARDI Nepravomoćno osuđena Marija Abadžija (57)

Kćerke pokušala ubiti u neubrojivom stanju

Stanovnici Darde, ali i cijele Baranje ne pamte sličnu tragediju koja je pogodila njihov kraj
Foto: Davor Javorović
29.10.2008.
u 16:46

Pokušaj ubojstva kćeri Aleksandre (27) i Jovane (22), te potom samoubojstva majka Marija Abadžija (57) iz Darde učinila je u neubrojivom stanju. Zaključak je to Velikog sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku koje je danas donijelo nepravomoćnu presudu, odnosno objavom o neubrojivosti zaključilo da majka za pokušaje ubojstva nije kazneno odgovorna. Umjesto kazne, Vijeće je prihvatilo preporuku psihijatra dr. Ivana Požgaina da se majku smjesti u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

Teška depresija
Mentalno zdravlje majke, narušeno smrću supruga Duška prije dvije godine – kazao je Vijeću sudski vještak, psihijatar I. Požgain, počelo se pogoršavati prošlog proljeća. Žalovanje se, dodao je, pretvorilo u depresiju što se očitovalo kroz sumanute ideje da je ona za sve kriva, a što je rezultiralo odlukom da najprije kćerkama, a potom sebi, oduzme život.

– Ona nije mogla shvatiti i upravljati svojim postupcima u trenutku počinjenja kaznenog djela. Predlažem stoga da je se smjesti u ustanovu za mentalno oboljele zatvorskog tipa jer je opasna ne samo za sebe, već i okolinu – kazao je dr. Požgain dodajući da M. Abadžija nikada nije bila liječena na psihijatriji, a da se liječenju na vrijeme pristupilo, spriječio bi se krvavi događaj.

Podsjetnik strahote
Podsjećamo, majka koja boluje od shizofrenog poremećaja i koja nikako nije mogla preboljeti smrt supruga, ujutro oko 9 sati, 27. kolovoza, pripremila je sjekiru i tri kuhinjska noža te zaključala kuću u Ulici Đure Đakovića 2 u Dardi. Sjekirom je prvo napala kćer Jovanu i teško ju ozlijedila, no kada ju je sestra Aleksandra uspjela obraniti, majka je uzela dva noža i njima počela ubadati stariju kćer koja je zadobila brojne ozljede opasne po život.

Užasnuti susjedi čuli su iz kuće pozive upomoć i u nju ušli zahvaljujući Jovani koja je uspjela otključati vrata. Nesretna djevojka krvava je dotrčala do njih tražeći pomoć. Ono što su zatekli, ispričali su, bilo je prestrašno. Starija kći Aleksandra ležala je u lokvi krvi dok se njezina pomahnitala majka zarezivala nožem po vratu. Susjedima koji su odmah zvali Hitnu pomoć i policiju samo je govorila da je puste da umre jer je njezin suprug Duško zove.

Zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji život teško ozlijeđene Aleksandre je spašen, a majka je prebačena u zagrebačku bolnicu za osobe lišene slobode gdje se i danas nalazi.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije