Naslovnica Vijesti Svijet

Kardinal Puljić upozorava: Hrvati katolici diskriminirani su u BiH

Ako više ne bude Hrvata, to znači da neće biti ni katolika, rekao je Puljić
05. siječnja 2018. u 21:06 46 komentara 2491 prikaza
Kardinal Vinko Puljić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je danas da su Hrvati katolici diskriminirani u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge brojnije narode upozoravajući da je to jedan od ključnih razloga zašto ih svake godine iseli oko 10.000.

Vinko Puljić Kardinal Puljić: 'Opstanak Hrvata je opstanak i Crkve u BiH. Tu je važno zauzeti jasan stav'

"Oko 10.000 Hrvata katolika napušta Bosnu i Hercegovinu svake godine budući da su i diskriminatornom položaju“, rekao je kardinal Puljić u razgovoru za portal Catholic Herald kojega prenose mediji u BiH.

U intervjuu za dobrotvornu organizaciju Kirche in Not (Pomoć Crkvi u nevolji) koji je objavio Catholic Herald, vrhbosanski nadbiskup je pojasnio kako je katolička i hrvatska nazočnost u BiH istovjetna.

„Ako više ne bude Hrvata, to znači da neće biti ni katolika budući da su većina Hrvata katolici. Zbog toga je veoma važno stvoriti situaciju jednakih prava za sve“, rekao je Puljić. Upozorio je kako je izvor svih nepravdi u Daytonskome sporazumu koji Hrvatima nije omogućio jednaka prava. 

„Daytonski sporazum nije proveden u praksi i ponajviše su prepatili katolici Hrvati koji su u brojčanoj manjini. Ne postoje jednaka prava za katolike ondje gdje su oni manjina među većinom druge etničke skupine. Ova se diskriminacija očituje u političkom i administrativnom smislu, a osobito u području zaposlenja“, rekao je Puljić.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Kardinal Vinko Puljić
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
NOVI IZBORNIK Kampanja protiv Prosinečkog, BiH mediji mu brojili krvna zrnca Parlament FBiH Napustili parlament Hrvatski zastupnici u BiH ogorčeni zbog plana ukidanja 'hrvatski'' iz naziva javnih poduzeća Vinko Puljić KARDINAL PULJIĆ Žrtve treba poštovati, a presuda je doza stigmatizacije jednog naroda
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • aabbcc:

    Krive su eu-putovnice, treba ih dati i muslimanima pa da vidimo ko je vise diskriminiran i kojih ce vise da iseli .

  • Sejo:

    Da Hrvati su doskriminirani od HDZa.A Dayton je kreirao vas lijepi Tudjman.On je BiH Hrvate zrtvovao da bi dobio cjelovitu i slobodnu Hvatsku.Hrvatska njih tretira kao ovce i oni na to pristaju.

  • Omladinac koji to nije:

    Ne postoje jednaka prava za katolike ni ondje gdje su u vecini.