Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljavanje

Kardinal Puljić upozorava: Hrvati katolici diskriminirani su u BiH

Kardinal Vinko Puljić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.01.2018.
u 21:06

Ako više ne bude Hrvata, to znači da neće biti ni katolika, rekao je Puljić

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je danas da su Hrvati katolici diskriminirani u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge brojnije narode upozoravajući da je to jedan od ključnih razloga zašto ih svake godine iseli oko 10.000.

"Oko 10.000 Hrvata katolika napušta Bosnu i Hercegovinu svake godine budući da su i diskriminatornom položaju“, rekao je kardinal Puljić u razgovoru za portal Catholic Herald kojega prenose mediji u BiH.

U intervjuu za dobrotvornu organizaciju Kirche in Not (Pomoć Crkvi u nevolji) koji je objavio Catholic Herald, vrhbosanski nadbiskup je pojasnio kako je katolička i hrvatska nazočnost u BiH istovjetna.

„Ako više ne bude Hrvata, to znači da neće biti ni katolika budući da su većina Hrvata katolici. Zbog toga je veoma važno stvoriti situaciju jednakih prava za sve“, rekao je Puljić. Upozorio je kako je izvor svih nepravdi u Daytonskome sporazumu koji Hrvatima nije omogućio jednaka prava. 

„Daytonski sporazum nije proveden u praksi i ponajviše su prepatili katolici Hrvati koji su u brojčanoj manjini. Ne postoje jednaka prava za katolike ondje gdje su oni manjina među većinom druge etničke skupine. Ova se diskriminacija očituje u političkom i administrativnom smislu, a osobito u području zaposlenja“, rekao je Puljić.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Kardinal Vinko Puljić
1/59

Komentara 46

AA
aabbcc
22:55 05.01.2018.

Krive su eu-putovnice, treba ih dati i muslimanima pa da vidimo ko je vise diskriminiran i kojih ce vise da iseli .

OK
Omladinac koji to nije
11:08 06.01.2018.

Ne postoje jednaka prava za katolike ni ondje gdje su u vecini.

ST
stomiovotreba
09:41 06.01.2018.

Naravno, kad svi Hercegovci odose u Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije