Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napustili parlament

Hrvatski zastupnici u BiH ogorčeni zbog plana ukidanja 'hrvatski'' iz naziva javnih poduzeća

Parlament FBiH
Foto: Zvonimir Ćorić/PIXSELL
19.12.2017.
u 21:02

"Klub zastupnika HDZ/HNS smatra da predloženi zaključak SDP-a ima za cilj nastavak daljnjeg procesa dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH", rekao je Jozo Bagarić

Hrvatski zastupnici napustili su danas zasjedanje federalnog parlamenta u BiH nakon što je većinom glasova bošnjačkih zastupnika u dnevni red uvršten prijedlog SDP-a da se iz naziva javnih poduzeća ukine naziv 'hrvatski' i 'Herceg Bosna'

SDP-ov prijedlog podržalo je 58 zastupnika, uključujući SDA i Savez za bolju budućnost koji s HDZ-om čine većinu u parlamentu, protiv je bilo 13 hrvatskih zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a i stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Jozo Bagarić izjavio je da je inicijativa o ukidanju hrvatskih naziva pokušaj daljnjeg obespravljivanja Hrvata. 

"Klub zastupnika HDZ/HNS smatra da predloženi zaključak SDP-a ima za cilj nastavak daljnjeg procesa dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH", rekao je Bagarić Hini.

Dodao je da je inicijativa prihvaćena preglasavanjem Hrvata protivna odredbama Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Zastupnik kluba SDP-a Damir Mašić objasnio je kako je neprimjereno postojanje javnih poduzeća koja u svom imenu sadrže nacionalni predznak, poput 'Hrvatske telekomunikacije Mostar' ili kompanije koja pored nacionalnog predznaka imaju i nepostojeće ime kao što je 'Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne'.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene'', rekao je zastupnik Mašić.

Pogledajte i galeriju komemoracije za Slobodana Praljka:

Parlament FBiH
1/109

Komentara 128

KR
Krotila
22:22 19.12.2017.

ostatak krščana se nije dao potlačiti turcima,pa tako neče ni sada poturicama

PP
pp
22:51 19.12.2017.

Velikomuslimansko nasilje nad Hrvatima.

MU
multivitamin
22:49 19.12.2017.

Počelo je! Najdraža ambasada apsolutno odbija stvaranje 3 hrvatskog entiteta,.(izjava nakon intervjua g.Čovića). Požurmo otvoriti LNG terminale, zamjeriti se Rusiji,EU,susjedima ,a naši "saveznici" SAD gase sve što postoji na ime Hrvata! Tko se sam ne poštuje ni drugi ga ne poštuju!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije