Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA PACIJENATA

Karačić o otporu prema cijepljenju: Problem nastaje i u komunikaciji Stožera koji ne šalje točne poruke

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
08.11.2021.
u 07:35

Vlast očito nema kontrolu nad antivakserima, ali i nad svojim građanima koji su bili u dilemi oko cijepljenja, ističe čelnica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić ocjenjuje da u Hrvatskoj vlada veliki otpor cijepljenju i nepovjerenje prema struci zbog dezinformacija o covidu-19 koje se šire društvenim mrežama, a vlast nema kontrolu nad antivakserima ni građanima.

Širenje dezinformacija preko društvenih mreža puno je brže nego širenje znanstveno utemeljenih informacija. To je prisutno i u drugim državama, no kada se gleda prosjek u našoj zemlji je to izraženo najviše u cijeloj EU-u, rekla je Karačić Hini.

Poručuje da treba slušati stručnjake, ali treba reći da problem nastaje i u komunikaciji Nacionalnog stožera civilne zaštite koji javnosti ne šalje točne poruke.

"Prvo su pogriješili kada su pozivali na cijepljenje, a ljudi su shvatili kao da cjepivo sto posto štiti, pa se mogu prestati ponašati odgovorno", kaže Karačić.

Photo: Željko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vlast očito nema kontrolu nad antivakserima, ali i nad svojim građanima koji su bili u dilemi oko cijepljenja, a odustali su, primjerice, jer nisu dobili potrebne informacije ni nakon što su predali zahtjev preko službene stranice Cijepise.hr. 

"To je tako kada cvjećari rade službene stranice Vlade, to se ne radi na profesionalnoj razini kao u ostalim europskim državama. Pratim sve europske sustave, najviše Belgiju i Italiju, i tamo su svugdje u funkciji covid potvrde, ne može nitko pristupiti apsolutno nigdje bez skeniranja tih potvrda", rekla je Karačić.

Opet će doći do porasta kroničnih i onkoloških bolesti

Problemi drugih pacijenata u pandemiji su eskalirali, ograničen im je pristup zdravstvenoj zaštiti jer im mnoge bolnice zbog covid pacijenata uskraćuju redovnu zdravstvenu zaštitu. U takvoj situaciji, mnogi pacijenti morali su ići privatnim liječnicima, pa je privatni zdravstveni sektor profitirao u krizi. 

"Druge europske zemlje svojim su kroničnim bolesnicima osigurale konzultacije s liječnicima, a nisu se posvetile samo covid bolesnicima. Zato će se sada ponoviti lanjski problemi - doći će do porasta kroničnih i onkoloških bolesti, pa ćemo udvostručiti brojeve smrtnih ishoda od drugih bolesti koje smo mogli spriječiti", smatra Karačić.

Kao primjer navodi susjednu Italiju gdje su covid potvrde svugdje obvezne, a vlast nije lagala narodu već je odmah rekla da je to sinonim za cijepljenje. Nitko nema ni vremena niti novca testirati se svakih par dana.

Svi zdravstveni djelatnici od početka su bili obvezni cijepiti se, oni koji nisu htjeli dobili su otkaze. 

"To tamo solidno funkcionira. Bolnice imaju dovoljno kapaciteta i uređaja na intenzivnoj njezi i znatno je manji broj necijepljenih. Zato imaju znatno više slobodnih kapaciteta od nas", kaže Karačić.

VIDEO: Veliki redovi na Velesajmu, građani pohrlili na cijepljenje

Komentara 8

Avatar Vakserčina
Vakserčina
08:17 08.11.2021.

Vjeruj struci! Markotić 5.5.2020.: “Možemo dobiti kandidat za cjepivo koje bi bilo pušteno i strogo bi se pratilo. Učinkovito cjepivo ili lijek bez tri godine ne možemo dobiti”, bila je rezolutna na presici stožera 5. svibnja ove godine. “Bez tete tri godine realno ne možemo biti sigurni da je to nešto jako dobro i jako sigurno. Mora se ispitati na velikom broju ljudi, analizirati ili vidjeti je li to to” Marija Bubaš, 9.2.2021.: ‘Sva cjepiva u Hrvatskoj 100 posto štite od umiranja. Cijepite se onom vakcinom koja vam prva dođe pod ruku‘ Krunoslav Capak 24.9.2021.: "Važna je činjenica da u ovome tjednu nismo imali porasta novooboljelih. Mislim da bi to mogla biti faza ravne crte. Prvo je uzlazna krivulje, pa faza ravne crte, a nakon toga se krivulja prelomi i broj oboljelih počinje padati. Nadamo se da nam broj oboljelih više neće rasti i da će tek od listopada broj oboljelih početi padati." Ivana Pavić Šimetin,15.9.2021.: "Teško možemo reći da je baš sad ovo vrhunac (četvrtog vala), zato što imamo jaku uzlaznu krivulju. To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo", komentirala je te dodala da vrhunac očekuje kroz nekoliko tjedana. Očekuje se ipak manji broj zaraženih nego u prethodnom valu. "Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno"

Avatar GeniKameni
GeniKameni
08:36 08.11.2021.

"Problemi drugih pacijenata u pandemiji su eskalirali, ograničen im je pristup zdravstvenoj zaštiti jer im mnoge bolnice zbog covid pacijenata uskraćuju redovnu zdravstvenu zaštitu." To nije slucaj samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. I nazalost, vecina tih nesretnika koji su umrli zbog nedostatka medicinske njege, uzrokovane praznim ili polupraznim bolnicama koje cekaju na svoje Covid pacijente, zavrsiti ce u statistikama zrtava slavnog virusa! Toliko o dezinformacijama! Kako drustvene mreze mogu siriti dezinformacije kad su kontrolirane k'o svojedobno moskovska Pravda?! Tko god zucne rijec protiv sluzbenog zlocinackog narativa, njegov/njen racun je promptno izbrisan (to znam i iz vlastitog iskustva)! I mafija je nemilosrdna, cak ni legitmno izabrani predsjednik USA ne uziva nikakve privilegije kad je u pitanju odstupanje od "partijske linije"!

AL
algyx
09:48 08.11.2021.

Želimo realne brojke o nuspojavama cijepiva (broj koji čuvaju kao državnu tajnu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije