Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO CIJEPLJENI

SAD nakon 20 mjeseci otvara granice za putnike iz inozemstva

JetBlue event marking first transatlantic flight between New York and London at JFK International Airport in New York City
Foto: JEENAH MOON
1/2
07.11.2021.
u 17:53

Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina", rekla je Britanka Alison Henry (63) koja će u ponedjeljak otputovati u posjet sinu u New Yorku nakon 20 mjeseci

Sjedinjene Države pripremaju se u ponedjeljak ponovo otvoriti svoje kopnene i zračne granice putnicima cijepljenima protiv covida-19, okončavajući 20 mjeseci restrikcija koje su posebno loše primljene Europi, Meksiku i Kanadi. 

Razdvojene obitelji, poremećeni poslovni odnosi, onemogućene profesionalne ambicije, "zabrana putovanja" koju je početkom 2020. uveo Donald Trump i zatim potvrdio njegov nasljednik Joe Biden, naišla je na oštre kritike i postala simbol zbunjenosti izazvane pandemijom. 

Da se zaštiti od zemalja najzahvaćenijih covidom-19, Trump je uveo ograničenja na dolaske iz Kine u veljači 2020. Zatim su 13. ožujka na red došle europske zemlje šengenskog prostora, a kasnije Velika Britanija i Irska, dok su kopnene granice s Meksikom i Kanadom bile većinu vremena zatvorene. 

Sa svim tim zemljama SAD ima značajnu trgovinsku razmjenu. 

"Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina", rekla je Britanka Alison Henry (63) koja će u ponedjeljak otputovati u posjet sinu u New Yorku nakon 20 mjeseci.

U brojnim obiteljima s obje strane Atlantika vlada uzbuđenje prije obiteljskih okupljanja. Iz Sjedinjenih Država se prošlog ljeta moglo putovati u Europu, ali stranci koji žive u Sjedinjenim Državama i oni s vizama nisu imali jamstva da će se moći vratiti.  

Zrakoplovne tvrtke povećale su broj transatlantskih letova i koristit će veće zrakoplove, jer ukidanje ograničenja donosi elan u sektor koji je pandemija bacila na koljena.

Duž duge meksičke granice, brojni američki gradovi od Teksasa do Kalifornije gospodarski su patili zbog tih ograničenja i nestrpljivo čekaju povratak u normalu. 

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
20:57 07.11.2021.

Pa njihova jiźna granica je otvorena cijelo vrijeme za imigrante iz Centralne Amerike.

DU
Deleted user
19:11 07.11.2021.

Zracni ili cestovni promet izmedju Kanade i Amerike nikad nije bio prekinut za poslovna putovanja, transport i komerce. Samo za turisticko i ne bez dobrog razloga putovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije