Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUČELJAVANJE KANDIDATA

Orešković: Institucije ne štite slobodno novinarstvo

Sučeljavanje kandidata
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/7
02.05.2019.
u 19:11

Okupljeni kandidati smatraju da su zakoni o medijima u Hrvatskoj solidni, ali najveći problem vide u tome što se u praksi ne primjenjuju dosljedno

Europa treba novinarstvo” naziv je sučeljavanja kandidata za EU parlament koje je jučer organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, a odazvalo mu se 15 predstavnika političkih lista.

Svi su podržali novinarske zahtjeve izražene na velikom novinarskom prosvjedu, kao i Manifest Europske federacije novinara s preporukama o promicanju medijskih sloboda.

– Odgovornosti treba i u politici i u novinarstvu jer zloupotrebe ima i na jednoj i na drugoj strani – kazao je Ljubo Jurčić (MB 365), dok je Matija Posavec (HNS-LD) naglasio da, ako želimo da nam građani budu bolje informirani, onda nam trebaju slobodni novinari i neovisno pravosuđe. Na pojavu nadrinovinarstva upozorio je Zoran Bahtijarević (Amsterdamska koalicija), Mato Tomljanović (Most) kazao je da je napad na novinara napad na slobodu.

Da će predstavnici HDZ-a i SDP sad pred izbore sve obećati, ali da onda ništa neće učiniti, dodao je Ivica Puljak (Pametno), a Ana Volarić-Mršić (lista M. Petir) založila se za zaštitu slobode istraživačkog novinarstva. Sandra Benčić (Zelena ljevica) i Hrvoje Štefan (Radnička fronta) istaknuli su pogubnost prekarnih oblika rada koji utječu na novinarsku neovisnost. – Trgovina interesa s politikom i velikim korporacijama utječe na sadržaje koji se u medijima objavljuju – kazala je Mirela Holy (SDP), a Dalija Orešković (Start) rekla je da su novinari prva linija općeg dobra, a ta je linija zbog raznih pritisaka i utjecaja morala pasti jer nadležne institucije ne štite slobodno novinarstvo.

Da se razvija nova branša sastavljena od političara i sudaca koji lijepo zarađuju na tužbama protiv novinara, upozorio je Dominik Vuletić (Živi zid). Saša Poljanec Borić (HSLS) kaže da se HRT treba depolitizirati i profesionalizirati. Da novinarima prijetnja ne smiju biti ni političari ni tužbe, kaže Sunčana Glavak (HDZ), Davora Banovića (lista M. Kolakušića) brine što se često ne prepoznaje vrhunsko novinarstvo.      

Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja

Komentara 11

PL
@ploto@
20:09 02.05.2019.

Dalija Orešković laže i obmanjuje !! Ona kaže da su novinari prva linija općeg dobra, a ta je linija zbog raznih pritisaka i utjecaja morala pasti jer nadležne institucije ne štite slobodno novinarstvo.----------Ne postoje slobodni novinari,nego su to mahom politički aktivisti koji zagovaraju određenu ideologiju.Imamo lažne informacije i falsifikate,kao npr.Maja Sever koja je kao neoliberalni kvaziljevičarski aktivist soroševe provijencije,a zaposlena u javnom servisu ,inscenirala slučaj izvjesnog Sirijca i njegove nepostojeće kćeri,koji se pokazao lažovom i prevarantom.Nakon što je dotična aktivistica prozvala MUP i ministra,kad je vidjela da je njena propaganda doživjela slom,ista je pobjegla na bolovanje,Nisam čuo Daliju Orešković da se tada javila,ali se redovito javlja kad njoj i njenim sponzorima nešto ne paše ili im se ne sviđa.Ta Maja Sever je trebala dobiti trenutni otkaz i protiv nje se morao otvoriti povesti kazneni progon radi klevete i zlouporabe položaja. Naravno,njena istomišljenica Dalija bi je prva zaštitila.

DR
Drmiha
19:46 02.05.2019.

I ja se zalažem za Neovisno novinarstvo u neovisnoj državi.

Avatar Mi sami
Mi sami
19:55 02.05.2019.

Glasam za one koji ponude ove dvije stvari: Lustracija koja bi se odnosila i na potomke zlocinaca Manjine bi imale jednog predstavnika u Saboru koji bi zastupao sve njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije