Naslovnica Vijesti EU izbori

Orešković: Institucije ne štite slobodno novinarstvo

Okupljeni kandidati smatraju da su zakoni o medijima u Hrvatskoj solidni, ali najveći problem vide u tome što se u praksi ne primjenjuju dosljedno
02. svibnja 2019. u 19:11 11 komentara 342 prikaza
Sučeljavanje kandidata
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Europa treba novinarstvo” naziv je sučeljavanja kandidata za EU parlament koje je jučer organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, a odazvalo mu se 15 predstavnika političkih lista.

Most razgovarao s građanima GLAVNE TEME KANDIDATA ZA EUROPARLAMENT Standard, euro, korupcija: U fokusu i ravnopravnost građana Hrvatske i EU, zaštita granica

Svi su podržali novinarske zahtjeve izražene na velikom novinarskom prosvjedu, kao i Manifest Europske federacije novinara s preporukama o promicanju medijskih sloboda.

– Odgovornosti treba i u politici i u novinarstvu jer zloupotrebe ima i na jednoj i na drugoj strani – kazao je Ljubo Jurčić (MB 365), dok je Matija Posavec (HNS-LD) naglasio da, ako želimo da nam građani budu bolje informirani, onda nam trebaju slobodni novinari i neovisno pravosuđe. Na pojavu nadrinovinarstva upozorio je Zoran Bahtijarević (Amsterdamska koalicija), Mato Tomljanović (Most) kazao je da je napad na novinara napad na slobodu.

Da će predstavnici HDZ-a i SDP sad pred izbore sve obećati, ali da onda ništa neće učiniti, dodao je Ivica Puljak (Pametno), a Ana Volarić-Mršić (lista M. Petir) založila se za zaštitu slobode istraživačkog novinarstva. Sandra Benčić (Zelena ljevica) i Hrvoje Štefan (Radnička fronta) istaknuli su pogubnost prekarnih oblika rada koji utječu na novinarsku neovisnost. – Trgovina interesa s politikom i velikim korporacijama utječe na sadržaje koji se u medijima objavljuju – kazala je Mirela Holy (SDP), a Dalija Orešković (Start) rekla je da su novinari prva linija općeg dobra, a ta je linija zbog raznih pritisaka i utjecaja morala pasti jer nadležne institucije ne štite slobodno novinarstvo.

HDZ predstavio kandidate za izbore IZBORI PRED VRATIMA HDZ već tri mjeseca pada, SDP ima nikad gori rejting

Da se razvija nova branša sastavljena od političara i sudaca koji lijepo zarađuju na tužbama protiv novinara, upozorio je Dominik Vuletić (Živi zid). Saša Poljanec Borić (HSLS) kaže da se HRT treba depolitizirati i profesionalizirati. Da novinarima prijetnja ne smiju biti ni političari ni tužbe, kaže Sunčana Glavak (HDZ), Davora Banovića (lista M. Kolakušića) brine što se često ne prepoznaje vrhunsko novinarstvo.      

Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • @ploto@:

    Dalija Orešković laže i obmanjuje !! Ona kaže da su novinari prva linija općeg dobra, a ta je linija zbog raznih pritisaka i utjecaja morala pasti jer nadležne institucije ne štite slobodno novinarstvo.----------Ne postoje slobodni novinari,nego su to mahom politički ... prikaži još! aktivisti koji zagovaraju određenu ideologiju.Imamo lažne informacije i falsifikate,kao npr.Maja Sever koja je kao neoliberalni kvaziljevičarski aktivist soroševe provijencije,a zaposlena u javnom servisu ,inscenirala slučaj izvjesnog Sirijca i njegove nepostojeće kćeri,koji se pokazao lažovom i prevarantom.Nakon što je dotična aktivistica prozvala MUP i ministra,kad je vidjela da je njena propaganda doživjela slom,ista je pobjegla na bolovanje,Nisam čuo Daliju Orešković da se tada javila,ali se redovito javlja kad njoj i njenim sponzorima nešto ne paše ili im se ne sviđa.Ta Maja Sever je trebala dobiti trenutni otkaz i protiv nje se morao otvoriti povesti kazneni progon radi klevete i zlouporabe položaja. Naravno,njena istomišljenica Dalija bi je prva zaštitila.

  • Drmiha:

    I ja se zalažem za Neovisno novinarstvo u neovisnoj državi.

  • barbaizamerike:

    Dalija je Letvicin projekt osuden na propast sve znam I zasto I kako I zbog cega Ali pustimo je da joj se narod malo smije