Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće HZJZ-a

Voda se pokazala neispravnom čak i u zagorskim javnim vodovodima

'voda_mlm_zag_220310'
''
10.08.2010.
u 10:10

Ipak, puno veći problem u Zagorju su lokalni vodovodi kojih ima petstotinjak, a od 323 uzorka neispravno je bilo njih čak 195.

Od 699 uzoraka vode za piće koje je Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije iz Zlatara analizirao u drugom tromjesečju ove godine, neispravno je bilo 258 uzoraka ili 36,9 posto. Neispravna voda bila je čak i u javnim vodovodima. Od 311 uzoraka iz javnih vodovoda, šest uzoraka bilo je neispravno. No, ravnateljica zagorskog Zavoda za javna zdravstvo Gordana Popijač Cesar kaže da se to odnosi isključivo na situacije kad pukne cijev ili se izvode radovi na proširenju vodovodne mreže. No, puno veći problem u Zagorju su lokalni vodovodi kojih ima petstotinjak, a čak ih je 180 s više od 50 korisnika i s njih se uzimaju i uzorci za analize. U tim vodovodima od 323 uzorka, neispravno je bilo njih čak 195 ili više od 60 posto. Iz bunara pak, od 32 uzorka, njih čak 30 bilo je neispravno. Uzrok neispravnosti vode za piće najčešće je mikrobiološka kontaminacija te povišena vrijednost mutnoće.

Voda u toplicama

I rezultati analizirane vode za kupanje su lošiji nego u prethodnim razdobljima. Od 79 uzoraka samo je jedan bio potpuno ispravan, no neispravnost se uglavnom odnosi na neodgovarajuću koncentraciju klora, mikrobiološki neispravnih uzoraka bilo je samo šest. Situacija je puno bolja nego u istom razdoblju lani kada je mikrobiološki bilo neispravno 16,9 posto uzoraka. Kako ističe dr. Gordana Popijač Cesar, razlog visokom postotku je redeks-potencijal, pokazatelj koji ne predstavlja potencijalni rizik za zdravlje kupača, već pokazuje kvalitetu vode. O redeks-potencijalu i pH vrijednosti ovisi uspješnost kloriranja. I kod analiziranih otpadnih voda, 23,6 posto bilo je neispravnih. Zavod za javno zdravstvo kontrolirao je i namirnice, predmete i otiske u javnim objektima. Od ukupno 197 namirnica ispitanih na mikrobiološku ispravnost, samo su dva uzorka bila neispravna. Uzeto je i 2145 otisaka u 398 javnih objekata, od čega 51 otisak ne zadovoljava. Najviše neispravnih otisaka, 9,3 posto, bilo je u mesnicama gdje se ispitivala uspješnost dezinfekcije, no neispravnih otisaka bilo je i u dječjim vrtićima, pet posto, te u bolnicama, 4,4 posto.

Zarazne bolesti

U posljednja tri mjeseca u Zagorju je prijavljeno 19 zaraznih bolesti. Iako je žena više, muškarci više obolijevaju, od 550 ukupno oboljelih, 297 čine muškarci. Najčešće bolesti bile su vodene kozice, zabilježeno je 227 slučajeva, infekcije probavnog sustava u 109 slučajeva i upala pluća u 59 slučajeva, bilo je šest slučajeva salmonele i jedan slučaj spolno prenosivih bolesti. Pregledano je i 38 ljudi koje je ugrizla bijesna ili životinja kod koje se sumnja na bjesnoću i zbog ugriza cijepljeno je njih deset. Pet osoba ugrizao je pas, četiri mačka, a kod jedne osobe radilo se o ugrizu štakora. Zbog malog broja higijeničarskih službi, sve je više pasa lutalica i leševa na cestama koji su izvori zaraze. Problem predstavljaju i neodgovorni vlasnici pasa koji svoje pse napuštaju u sezoni cijepljenja i za godišnjih odmora.

Komentara 5

NE
NenadK
13:29 10.08.2010.

Izgleda da se v Zagorju slabo prodaje voda po dućanima pa treba to malo poštelati.

JS
ja sam gladan
11:53 10.08.2010.

Sve je bilo u redu, dok su pili tuduma. To je bila medicina za Zagorce. Sad se truju s vodom,grizu ih i psi i mačke i štakori. Nadvili se crni oblaci nad zagorski duh i tijelo. Vratite im tudum u klijeti i sve bu opet po starom.

ST
Stjepan
23:36 11.08.2010.

Pas lutalica je isto kao i chetnik, treba ga ubiti, ne pomilovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije