Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska predviđanja

Kakvo nas vrijeme očekuje ovu zimu? Objavljene prve dugoročne prognoze oborina

Ilustracija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
05.09.2023.
u 20:24

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. Do promjene dolazi u siječnju

Stranica Severe Weather Europe objavila je vremenska predviđanja za zimu 2023./2024. godine. Kako se ističe, vremenski obrasci bit će pod utjecajem klimatskog fenomena El Nina. Naime, El Nino dovodi do zatopljenja u istočnom tropskom Pacifiku. 

Faza jačanja El Nina bit će na vrhuncu tijekom zimske sezone. Suprotna hladna faza, inače, naziva se La Nina. Slabljenje El Nina očekuje se tijekom proljetne sezone. El Nino mijenja vrijeme na globalnoj razini. Ima izravan utjecaj na Sjevernu Ameriku i druga bliža područja, no što se tiče Europe, postoje i drugi bliži utjecaji na vrijeme.

VEZANI ČLANCI:

Podaci pokazuju da El Nino mijenja i potencijal snježnih oborina nad Sjevernom Amerikom, zbog kretanja sustava tlaka. Pod utjecajem El Nina, na sjeveru SAD-u oborine su rjeđe, dok ih se više viđa u središnjim i južnim dijelovima. Uz više vlage, šanse za snježne padaline rastu u južnoj polovici zemlje.

Prognoza snježnih padalina

Što se tiče Europe, Severe Weather ističe kako se očekuju slabe snježne oborine. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim područja Alpa i dijelova Skandinavije. U siječnju se očekuje promjena, odnosno veći potencijal na istoku, nego na zapadu. 

VEZANI ČLANCI:

Severe Weather napominje kako su ovo tek prva dugoročna prognoza snježnih oborina te kako "dugoročna prognoza vremena nije lak zadatak". S obzirom na to, korišten je i drugi model prognoziranja prema kojemu se, također, u Europi ove zime očekuju slabe snježne oborine.  

Ponovno se predviđa da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. Do promjene ponovno dolazi u siječnju za kada se predviđa povećan potencijal snježnih padalina u većem dijelu kopnene Europe.

VIDEO Jak vjetar pomicao automobile na Tajvanu koji je na udaru tajfuna

Ključne riječi

Komentara 5

OT
otrovnijezik
20:31 05.09.2023.

Kako se pomiće sat zbog uštede tako bi trebalo i zimu pomaknuti za dva mjeseca i sve bi opet bilo OK.

DU
Deleted user
09:07 06.09.2023.

prosil bi fino ak' može prognozica za 15.6.- 10.7. iduće godine - planiram godišnji pa da se ne zeznem... fala lepa, rukoljub.

SU
SULUD
09:02 06.09.2023.

Očekuje nas pravo zimsko vrijeme sa povremenim sunčanim razdobljima. Postoji mogućnost za stvaranje zimskog pokrivača ponajviše u visinskim predjelima ali postoji mogućnost da zabijeli i u nizinama. Savjetujemo Vam da na put idete samo ako je prijeko potrebno i da bit će hladno stoga se dobro obucite jer kako kažu naši stari. "Da je svugdje toplo kao oko muda džemper ne bi trebao". Zoran Vakula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije