Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvari li nas mreža?

Kakvo iskustvo! Ovaj čovjek je godinu dana preživio bez interneta

Paul Miller
Screenshot/YouTube
03.05.2013.
u 16:08

"Bio sam u krivu. Prije godinu dana napustio sam internet. Mislio sam da me čini neproduktivnim i da mu nedostaje smisla. Mislio sam da 'kvari' moju dušu", piše u svom svjedočanstvu Paul Miller.

\"Bio sam u krivu. Prije godinu dana napustio sam internet. Mislio sam da me čini neproduktivnim i da mu nedostaje smisla. Mislio sam da \'kvari\' moju dušu\", piše u svom svjedočanstvu Paul Miller koji je 1. svibnja prošle godine odlučio \"prekinuti\" sve veze sa internetom.

\"Prošla je godina dana od kada sam \'surfao internetom\' ili \'provjerio svoj mail\' ili nešto \'lajkao\'\", nastavlja Miller u tekstu u The Vergeu te dodaje kako je uspio godinu dana biti bez interneta.

\"Želio sam odmor od modernog života\"

\"I sada bi vam trebao reći kako je to riješilo sve moje probleme i da sam sada više \'realan\' i savršeniji\", piše dalje Miller te dodaje kako sada priželjkuje da se priča o jednogodišnjem izbivanju s interneta sama napiše te da nije želio upoznati ovog Paula \"na kraju jednogodišnjeg putovanja\".

Napisao je da je početkom 2012. godine imao 26 godina i da \"je izgorio\". \"Želio sam odmor od modernog života\", piše Miller te dodaje da je mislio kako je internet \"neprirodno\"stanje za ljude\" ili barem za njega, a koristio ga je od kada je imao 12 godina. \"Pravi život me, možda, čeka na drugoj strani web browsera\", piše Miller te dodaje kako mu je plan bio napustiti posao novinara i urednika koji prati događaje u svijetu tehnologije i preseliti se roditeljima, \"čitati i pisati knjige\" i uživati u slobodnom vremenu. No, The Verge mu je htio platiti da napusti internet te je ostao živjeti u New Yorku i dijelio svoja razmišljanja o životu bez interneta.

\"Sve je počelo sjajno\"

Njegov cilj, kao čovjeka koji se bavio tehnologijom, je bio otkriti što mu je internet napravio tijekom godina. \"Shvatiti internet promatrajući ga sa distance\", piše Miller te dodaje kako time ne bi samo postao bolji čovjek, nego bi i drugima pomogao da postanu bolji ljudi. \"Jednom kada bi shvatili način na koji nas internet kvari, mogli bi napokon uzvratiti\", piše Miller.

\"Moram priznati da je sve počelo sjajno. Zastao bih i mirisao cvijeće\", piše Miller te dodaje kako mu je život bio ispunjen pravim događajima kao što su susreti s ljudima, vožnja biciklima ili čitanje grčke literature, a napisao je i pola svoje priče i pretvorio je u esej. Priznaje da mu je i malo bilo dosadno i da je bio malo usamljen.

\"Internet je tamo gdje su ljudi\"

No, do kraja 2012. godine je naučio \"kako izgraditi novi stil sa lošim odlukama i bez interneta\". Napustio je svoje dobre navike koje je izgradio od kada je napustio internet. \"Umjesto da dosađivanje i manjak stimulacije pretvorim u učenje i kreativnost, okrenuo sam se pasivnoj potrošnji i povlačenju iz društva\", piše Miller te dodaje kako u 2013. godini više nije toliko vozio bicikl, a na njegov frizbi je pala prašina. \"Većinu tjedana nisam niti jednom izašao sa ljudima van. Kauč mi je postao najdraže mjesto. Stavio bi noge na stolić i igrao video igrice\", piše Miller.

Nakon godinu dana, Miller je zaključio da internet nije individualna potraga, već nešto što radimo \"jedni s drugima\". \"Internet je tamo gdje su ljudi\", piše Miller. Na kraju objašnjava da na internetu možda i idemo na krive stranice, ali smo \"barem povezani\" sa drugim ljudima.

>>Mladi Krčanin internetom upao na stranice Ministarstva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije