Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako se 5000 vojnika RSK predalo Stipetiću: 'Stao Čedo 50 metara od mene, stao i ja...'

Stožerni general Hrvatske vojske Petar Stipetić bio je jedan od onih generala koji su dojmljivo 1995. vodili naše postrojbe do velike pobjede u Domovinskom ratu
15. ožujka 2018. u 06:30 150 komentara 127197 prikaza
Trenutak za pamćenje: 7. kolovoza zapovjednik korpusa vojske pobunjenih Srba Čedo Bulat odlučio se predati, ali samo Stipetiću, kojeg je poštovao kao ratnika i koji mu je do početka rata bio zapovjednik u JNA
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/10

Stožerni general Hrvatske vojske Petar Stipetić, za suborce iz Domovinskog rata “Pero”, bio je jedan od onih hrvatskih generala vojskovođa koji su tako upečatljivo u godini odluke, 1995., s velikom odvažnošću i profesionalizmom vodili naše postrojbe do velike pobjede i oslobađanja okupiranih krajeva Hrvatske.

Petar Stipetić U 81. godini Preminuo general Petar Stipetić

Preminuo je u 81. godini u Zagrebu u bolnici nakon što ga je u siječnju pogodio moždani udar. Njegovi kolege ratnici vjerovali su da će se oporaviti, no nije izdržao. Do zadnjeg trenutka bio je “vojničina” i časnik vrijedan poštovanja.

Popularni general

Rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu, u kojem je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je i Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. U rujnu 1991. na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prelazi u Hrvatsku vojsku, u kojoj je uvijek bio u zapovjednom vrhu obnašajući dužnosti zamjenika načelnika Zapovjedništva ZNG-a, kasnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Bio je zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Nakon rata vodio je Hrvatsko vojno učilište te bio načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. Dobio je niz odličja – Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Naravno, tu su i medalje Oluja i Bljesak.

Trenutak za pamćenje: 7. kolovoza zapovjednik korpusa vojske pobunjenih Srba Čedo Bulat odlučio se predati, ali samo Stipetiću, kojeg je poštovao kao ratnika i koji mu je do početka rata bio zapovjednik u JNA
1 / 18
Petar Stipetić

Bio je jedan od najpopularnijih hrvatskih generala, onako smiren, širokog i bistrog pogleda i dobroćudnog izgleda. Kada bismo radili anketu među građanima s pitanjem o najupečatljivijoj ratnoj fotografiji, mnogi bi se sjetili i odabrali onu s Banovine iz kolovoza 1995., kada se generalu Stipetiću predao cijeli korpus protivničke vojske RSK s 5000 vojnika i punim naoružanjem. Svega tri dana prije taj isti korpus s vatrom je dočekao napad hrvatskih postrojbi kod Petrinje i uništio pet tenkova, nekoliko oklopnjaka, 18 je gardista poginulo, među njima i dva hrvatska zapovjednika. Jedino je na tom pravcu prema Petrinji zastao HV u Oluji. Tuđman je preko noći prekomandirao Stipetića iz Đakova, gdje je on sa svojim gardistima čekao eventualni napad iz Srbije te mu dao zapovijed da konsolidira uzdrmane postrojbe HV-a. Stipetić je preuzeo vojsku i drugog dana sve je krenulo “kao podmazano”. Dana 7. kolovoza zapovjednik korpusa vojske pobunjenih Srba pukovnik Čedo Bulat odlučio se predati, ali samo Stipetiću, koji je do početka rata bio njegov zapovjednik u JNA. Stipetić je u intervjuu Večernjem listu ovako opisao taj trenutak:

“Stao Čedo 50 metara od mene, stao i ja, vidim, popravlja uniformu i kreće, ‘lupa’ strojevim korakom i pozdravlja vojnički. Ja stojim, čekam i pozdravim ga. A on će: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedomir Bulat predaje vam 21. kordunski korpus i čestitam HV-u na pobjedi.’ Zahvalio sam, pružio ruku i pitao ga kako je. Vidim, jadan, predaje se, nije to lako. Rekao sam mu: ‘Nemamo što razgovarati, ako se predajete, napravit ćemo kratak zapisnik, ja zapovijedam, a vi ćete slušati.’ Rekli su da ih ima, s narodom, oko 25.000. Potpisali smo bezuvjetnu kapitulaciju, dogovorili da ujutro na 16 punktova predaju oružje.”

Cijenio je Antu Gotovinu

Stipetić je, dok smo, prije manje od tri godine radili intervju u maloj socrealističkoj ali zgodnoj vikendici od 40 kvadrata u Ogulinskim Sabljacima, ne ispuštajući iz ruke cigaretu, kao i onog dana predaje Kordunskog korpusa, jasno pokazao da je ponosan na taj dan. Istaknuo je da je to bila prva predaja jednog korpusa nakon 2. svjetskog rata. General se politikom nije želio baviti, što ne znači da nije imao svoje mišljenje, a pokazivao ga je time što je izbjegavao masovke i proslave, pa i one u Kninu, koja je njemu isuviše nalikovala na “dernek”. Zastupao je mišljenje da bi se, kao središnjem mjestu, Oluja trebala slaviti u Zagrebu, no i u drugim gradovima, uključujući naravno i Knin. Protivio se predrasudi da su novopečeni i časnici iz JNA bili konfrontirani tijekom rata.

– Uopće nismo bili podijeljeni. Vojska djeluje hijerarhijski, prema činovima, ja sam ih poštovao bez obzira na to je li te činove netko stjecao desetljećima ili tijekom rata ili ih je dobio u Legiji stranaca. To je počelo nakon rata, a u ratu – ne – kazao je. Cijenio je i Antu Gotovinu jer je izdržao u Haagu i jer je poduzetan. No najviše zato što je izgovorio “onu rečenicu: “Zaboravimo što je bilo i okrenimo se budućnosti.”

Predrag Matić Reakcije Matić: Stipetić je bio za koplje iznad svih. Krstičević: Veliki čovjek i general Petar Stipetić Oporavlja se u KBC Zagreb Umirovljeni general Petar Stipetić pretrpio moždani udar, posjetio ga ministar Krstičević 25.06.2016., Pozega - U Sredistu za temeljnu â??vojnu â??obuku u Pozegi, u vojarni 123. brigade HV odrzana â??je â??svecana prisega 17. narastaja rocnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Prisezi su nazociti visoki vojni i civilni uzvanici. Photo: I 'light' verzija od četiri tjedna Stipetić: Trebamo više vojnika. Kotromanović: Ako je Srbija ugroza, neka to kažu

Ne zagovaram ja oružje, ali mladi ga vide samo na filmu

General Stipetić do kraja je pratio stanje u HV-u, a ministar obrane pozivao ga je radi mišljenja. Smatrao je da je HV sveden na premalen broj vojnika, tek njih 16.000, što je za generala bila tek “paučina”. – Moramo imati 40.000 ljudi u pričuvi. Ne zagovaram ja oružje, ali mlade generacije oružje vide samo na filmovima. Dogodi li se nešto, morat ćemo ih najprije obučavati, dok je nas, podsjetimo se, početkom 90-ih spasilo to što je obuka već bila obavljena – rekao je u svom zadnjem intervjuu Večernjem listu.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • robertos28:

  eto ti srpske vojske, jajare obične, aj se ti predaj sa 5 000 vojnika i naoružani do zuba, bruka i sramota od vojske

 • Avatar navijač
  navijač:

  Ovaj se barem pošteno i javno predao , dok su ostsla braća dala petama vjetra, i trčali maraton svetog save. Trebalo je to napraviti i u Istočnoj Slavoniji , danas bi nam bilo puno bolje.

 • spectator:

  Ne bih trpao Gospodina Stipetića, najpoštenijeg i najsposobnijeg hrvatskog generala, u isti koš s onom brigadom naših generala koji su lijepo kapitalizirali svoje domoljublje. prošlo je podosta vremena od rata i to treba javno napisati.