Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sažetak Katekizma: Predstavljena knjiga pitanja i jednostavnih odgovora o katoličkoj vjeri

Kako biti dobar katolik

HRV-KATO-TXT.jpg
import
21.11.2006.
u 21:19

Hrvatska biskupska konferencija izdala je kompendij (sažetak) Katekizam Katoličke crkve u kojemu se, u obliku pitanja i odgovora, mogu naći svi bitni elementi katoličke vjere i morala, što ga čini pristupačnim za sve čitatelje.

Benediktov dokument
Kompendij je predstavljen kao prvi značajan dokument pontifikata papa Benedikta XVI., koji kao predstojnik Kongregacije za nauk vjere ima ključnu ulogu u njegovu stvaranju. Katolička je crkva ocijenila da je Katekizam opsežan i prezahjevan za prosječnog katolika te se malom formom, koju je jedan od govornika usporedio sa suvremenim reklamama, pokušava približiti vjernicima. Koliko Crkva pridaje važnost tom projektu moglo se vidjeti po brojnim crkvenim uglednicima koji su bili na predstavljanju  priručnika, a glavni je govornik bio prvi čovjek Crkve kardinal Josip Bozanić. O kompendiju su govorili i profesor dogmatske teologije dr. Ante Mateljan, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda dr. Ivica Pažin i glavni urednik "Verbuma" Petar Balta.
 Kompendij vjerno odražava katekizam. On nije samostalno djelo  i nipošto ne ide za tim da zamijeni Katekizam Katoličke crkve. Štoviše, trajno na njega upućuje  rekao je kardinal Bozanić te dodao da kompendij zapravo želi probuditi obnovljeno zanimanje i interes za katekizam koji mudrim izlaganjem i svojom duhovnošću i dalje ostaje temeljnim tekstom. Podsjetio je i na teškoće koje su se javljale pri nekim pokušajima sažimanja katekizma.

Kritičari priručnika
Dr. Ante Mateljan kompendij je efektno predstavio kao priručnik u kojem se mogu naći  odgovori na sva pitanja o kršćanskoj crkvi koja se nismo usudili postaviti. No, nisu svi crkveni krugovi oduševljeni tim priručnikom. Iako mu ne odriču jednostavnost  te to da se preko njega  suvremeni čovjek  može lakše i brže upoznati s katoličkom vjerom (jer mnogi nemaju vremena čitati opširne tekstove),  kritičari smatraju da previše podilazi ukusu suvremenog potrošačkog društva koje traži gotove i jednostavne odgovore.


Što donosi sažetak

PRAVI KATOLIK
Svaki pravi katolik treba nedjeljom ići na misu te se redovito moliti Bogu
Katolički nauk izričito zabranjuje seks prije braka, a preljub je smrtni grijeh
Treba obnašati vlast tako da se štite temeljna ljudska prava te opće dobro

GREŠNIK
Premda mnogi Hrvati ističu da su dobri katolici, ne idu nedjeljom na misu
Velika većina predbračni seks smatra normalnim, a i preljubi su česti
Vlast je uglavnom korumpirana te se drži načela: jami što više možeš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije