Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD ODBIO ŽALBU AMERIKANCU

Kada će zlostavljač djeteta biti izručen SAD-u, odlučit će ministar pravosuđa

Zagreb: Ministar Malenica komentirao slučajeve Mamić i Đurđević
Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2021.
u 07:47

SAD je tražio njegovo izručenje, a Županijski sud u Splitu je smatrao da je zahtjev opravdan, što je sada potvrdio i Vrhovni sud, koji je i pojasnio zašto smatra da za to izručenje nema zakonskih prepreka.

Hoće li i kada  američki državljanin A.S.O., protiv kojeg se u Hrvatskoj vodi ekstradicijski postupak  biti izručen SAD-u gdje je optužen za zlostavljanje djeteta, odluka je koju će donijeti Ivana Malenica, ministar pravosuđa i uprave i to  nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu A.S.O.-a.

On se žalio na rješenje Županijskog suda u Splitu iz svibnja ove godine. Splitski je sud, razmatrajući američki zahtjev za izručenjem A.S.O.-a  zaključio da su osnovane sve pretpostavke za njegovo izručenje SAD-u, a izručenje je odobreno uz uvjet da se A.S.O. ne progoni  ili ne izručuje  trećoj zemlji za djelo za  koje je nije izručen te da mu se ne krše prava i da  ne bude izveden pred izvanredni sud. On se žalio zbog bitnih povreda kaznenog postupka, no sada mu je Vrhovni sud žalbu odbio.

Za A.S.O. -om je bila raspisana međunarodna potraga radi vođenja kaznenog postupka jer je u SAD-u optužen za zlostavljanje djeteta koje je rezultiralo ozbiljnom tjelesnom ozljedom.  Optužen je  za dva takva djela, a optužnica je protiv njega podignuta u Koloradu. Amerikanci ga terete da je  od prosinca 2014. do prosinca 2016. "prouzrokovao ozljedu djetetu, ili dopustio da se dijete nerazumno stavi u situaciju koja je predstavljala opasnost od ozljede za život ili zdravlje djeteta te sudjelovao u kontinuiranom obrascu ponašanja koje je rezultiralo u pothranjenosti, nedostatku odgovarajuće zdravstvene skrbi, okrutnom kažnjavanju, zlostavljanju ili akumulaciji ozljeda, koje su rezultirale ozbiljnom tjelesnom ozljedom djeteta."

SAD je tražio njegovo izručenje, a Županijski sud u Splitu je smatrao da je zahtjev opravdan, što je sada potvrdio i Vrhovni sud, koji je i pojasnio zašto smatra da za to izručenje nema zakonskih prepreka.

-  Izručenik nije državljanin Republike Hrvatske, a djela za koje se traži izručenje nisu počinjena na području Republike Hrvatske niti protiv državljanina Republike Hrvatske. Kaznena djela za koja se traži izručenje su ujedno i kaznena djela koja su propisana u kaznenom zakonodavstvu Republike Hrvatske. Nije nastupila zastara kaznenog progona po hrvatskim zakonima. Izručenik je pristao na izručenje, a Sjedinjene Američke Države su jasno izrazile da bi izvršile uzajamnost u postupanju u slučaju usporedive zamolbe hrvatskog pravosudnog tijela - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
11:17 08.07.2021.

Zna on da ovdje vladaju oni koji mogu legalno djecu zlostavljati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije