Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK DOGAĐAJ

Jupiter i Venera večeras dijele 'kozmički poljubac', fenomen vidljiv golim okom

Zvjezdano nebo nad parkom prirode Blidinje u BiH
Foto: Igor Soban/PIXSELL
02.03.2023.
u 22:00

Iako se čini kao da su iznimno blizu, planeti su zapravo udaljeni 600 milijuna kilometara

Ako je nebo nad vašim mjestom stanovanja noćas čisto, imate priliku svjedočiti rijetkom fenomenu. Naime, ove je noći vidljiv 'kozmički poljubac' Jupitera i Venere.

- Bio je poludan kada se to pojavilo, mislili smo da smo ludi jer nije izgledalo kao zvijezde. Ali drago mi je da smo bili u pravu - ispričao je za 24sata čitatelj koji nije niti znao da je zabilježio nebeski fenomen.

- I dalje pratimo s balkona, na moment nestanu pa se natrag pojave. Malo nam je bilo šokantno, ali nismo se bojali - istaknuo je čitatelj s Brača, zadovoljan što 'nije ispao lud' jer se na kraju stvarno nije radilo o zvijezdama.

Posljednjih nekoliko tjedana, Jupiter i Venera približavaju se jedno drugome dok se kreću prema konjunkciji - stanju u kojemu se čini kao da su dva nebeska objekta, mjeseci, zvijezde ili planeti, iznimno blizu.

Ova dva planeta večeras će se tako 'približiti' na oko pola stupnja jedno od drugoga, a radi se o optičkom triku. Zapravo su udaljeni oko 600 milijuna kilometara. Za promatranje fenomena 'kozmičkog poljupca' neće vam trebati teleskop, samo čisto nebo.

Komentara 2

Avatar debeni_ijotidi
debeni_ijotidi
13:19 22.03.2023.

Ivan i Sanja večeras dijele strasni poljubac u stanu u mamutici, fenomen također vidljiv golim okom.

PO
poluvodič
00:02 03.03.2023.

Baš hodam danas i govorim sebi da nikad nisam vidio nešto ovako blizu Veneri, i nije mi bilo jasno što se događa.. Cool cool cool

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije