Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan - zvijezde su poljoprivrednici iz cijele Hrvatske

Jubilarni deseti izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Mala Ludina: Proglašenje najboljeg OPG-a u izboru Večernjeg lista "Zlata vrijedan"
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
26.05.2023.
u 10:49

U izboru za najbolji OPG, koji su 2014. godine pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan OPG

Pripreme za ovogodišnji, jubilarni deseti izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan u punom su jeku, a s predstavljanjem ovogodišnjih finalista započinjemo u srpnju. Proglašenje najboljih ostavljamo za rujan, na lokaciji koju ćemo vam naknadno predstaviti. Jedno je sigurno, bit će to i ove godine događaj za pamćenje u kojem će glavne zvijezde biti vrijedni poljoprivrednici iz cijele Hrvatske.

Najbolji mladi poljoprivrednik

Naime, u izboru za najbolji OPG, koji su 2014. godine pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Završna svečanost prilika je da se svi oni okupe na istom mjestu i doznaju tko je, odlukom žirija, proglašen najboljim, ali i da se upoznaju, druže, zabave... Prve je godine održavanja ovoga izbora, kojemu je partner Hrvatska televizija, proglašenje bilo u Ribniku u Karlovačkoj županiji. Kiša je lijevala kao iz kabla, no ni ona nije omela događanje na kojem su najviše razloga za slavlje imali supružnici Sever, ekološki proizvođači iz Zagreba.

Sljedeće godine završnica je održana na imanju obitelji Skelin u Drinovcima, selu u šibenskom zaleđu. Zbog luksuznih kuća i bazena pokraj kojih su smješteni suncobrani i ležaljke velebno zdanje Skelinovih zovu još i Beverly Hillsom. U tom je kompleksu, smještenom na samom rubu Nacionalnog parka Krka i okruženom vinogradima, voćnjacima i terenima za tenis i balote, slavio Goran Jančo, vlasnik farme svinja iz Punitovaca kod Đakova.

Od 2015., osim nagrada za prva tri mjesta te nagrade koju glasanjem za najbolji OPG dodjeljuju čitatelji Večernjeg lista, uveli smo i nagradu za najboljeg mladog poljoprivrednika pa je na završnici u Drinovcima slavio i Petar Turkalj, proizvođač sira iz Jelova Klanca kod Rakovice. Vlasnica minisirane Umihana Šahdanović iz Polja Češić u Istri te mlada nada, stočar i povrtlar Josip Pintar iz Gornjeg Kosinja u Lici bili su laureati na završnici održanoj u Državnoj ergeli u Đakovu osnovanoj davne 1506. godine. Đakovačka ergela jedna je od najstarijih u Europi, a prekrasni lipicanci na njoj se uzgajaju od 19. stoljeća.

POVEZANI ČLANCI:

Imanje obitelji Kezele u Šumećanima, selu na pola puta između Zagreba i Bjelovara, odnosno na pola puta između Ivanić-Grada i Čazme, bilo je mjesto događanja završnice 2017. godine kada su za najbolje poljoprivrednike proglašeni proizvođači kravljeg sira, supružnici Pranjić iz Drenovaca kod Županje. Te je godine i nagrada za najbolju mladu nadu u poljoprivredi otišla u Slavoniju, svinjogojcu Josipu Lučiću iz Beravaca u Brodsko-posavskoj županiji. Seoski turizam Kezele bio je odredište poljoprivrednika iz cijele Hrvatske i godinu kasnije kada je pobijedio Marijo Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice koji se bavi uzgojem cikorije, industrijskog krumpira, češnjaka, crvenog i žutog luka... Najbolja mlada nada bio je ratar Jože Želježnjak iz Veselića u Karlovačkoj županiji.

Proizvođač mlijeka Mirko Bačani iz Rumenjaka u Koprivničko-križevačkoj županiji pamtit će večer u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici gdje je održana završnica 2019. godine na kojoj je njegov OPG proglašen najboljim. Bačani je bio toliko zbunjen i iznenađen da mu se razbila statua koju uručujemo pobjednicima. Te je šeste godine izbora najboljom mladom poljoprivrednicom proglašena vinarka Katarina Perušić Bernobić iz Peršurića u Istri.

U Podravkinu rekreacijskom centru u Koprivnici na pozornicu se kao pobjednik popeo vlasnik farme svinja Mario Trbušić iz Bedekovčine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voćar i povrćar Damir Orenda iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji iste je godine bio proglašen najboljom mladom nadom u poljoprivredi. Nakon Trbušićeve pobjede i sljedeće je godine nagrada za najboljeg poljoprivrednika otišla u Zagorje, vlasniku farme krava Tomislavu Kuhariću iz Vinipotoka.

Završnica je održana na etnofarmi Mirnovec, imanju smještenom u srcu Samobora s obnovljenim drvenim kućicama uređenim u izvornom seoskom stilu samoborskog kraja. Prije dvije godine mladom nadom proglašen je vinar i proizvođač maslinova ulja Ante Marlais iz Ponikava na Pelješcu.

Dvije stotine jelena

Moslavačka priča, bajkovito imanje u Maloj Ludini šezdesetak kilometara udaljenoj od Zagreba, na pola puta između Kutine i Ivanić-Grada, bilo je mjesto održavanja završne svečanosti prošle godine. Na ovom su posjedu četiri drvene tradicijske kuće – Agacija, Vrba, Kruška i Jelengaj – ribnjak u kojem plivaju patke i kojim se može voziti čamcem i pecati šarane, poučna staza koja vodi kroz šumu u kojoj je više od dvije stotine jelena... U srcu šume nalazi se i Vilingaj – prostrana sala u staklu kroz koje gledate životinje u njihovu prirodnom staništu.

Anita Trojanović iz Paljeg Brda, sela s krajnjeg juga Hrvatske, u svoju se općinu Konavle vratila s nagradom za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Anita se bavi voćarstvom, povrtlarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira. Slavonac Ivan Spajić iz Vrbanje koji u svojoj mesnici prodaje svoje proizvode proglašen je mladom nadom. Svaku su završnicu izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Zlata vrijedan" pratili nastupi glazbenika. Tako će biti i ove godine. Tko će biti izvođači i gdje će se završnica održavati, za sada nećemo otkrivati. No jamčimo da će se raditi o događaju za pamćenje u kojem će, kao i proteklih godina, glavne zvijezde večeri biti marljivi poljoprivrednici, zlata vrijedni vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode hranu za sve nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije