Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2017. u 16:52

Zbog Tiska su čitatelji mogli ostati bez novina, a višestruko pogubniji bio bi slom Konzuma

U šumi optužbi kojima ovih dana Ivica Todorić časti pojedine članove Vlade i izvanrednog upravitelja Agrokora polako, ali sigurno gubi se bit problema koji je rezultirao situacijom u kojoj se donedavno najmoćniji koncern u državi našao. O kaznenopravnoj odgovornosti aktera ovdje ne možemo niti bismo htjeli spekulirati.

Barem dok jedna ili druga strana ne podastru dokaze. U međuvremenu valja podsjetiti na okolnosti koje su bile presudne u odluci države da se uopće umiješa u rješavanje slučaja Agrokor. Zakon o postupku izvanredne uprave stupio je na snagu 6. travnja, a Todorićevim potpisom aktiviran je četiri dana poslije.

Na stranu pad rejtinga Agrokora, srozavanje cijene njegovih obveznica i panična rasprodaja dionica sastavnica koncerna na burzi. To su bili samo kauzalni pokazatelji onoga što se zbivalo u realnom životu, a što je počelo tresti temelje domaćega gospodarstva. Agrokor se počeo stvarno urušavati onog trenutka kada je Todorić ostao bez novca. Je li točno da je to priznao na tajnom sastanku u Vladi, u ovom kontekstu manje je važno.

Bitna je činjenica da su tvrtke iz trgovačke divizije koncerna, koje čine kičmu financijske moći Agrokora, dospjele u blokadu i da su dobavljači prestali isporučivati robu. Police Tiska i Konzuma bile su poluprazne. Da sagledamo problem iz naše uže, novinsko-izdavačke perspektive, čijim je proizvodima (novine) u distribuciji i prodaji ovisnima o praktičnom monopolu Tiska, prijetila opasnost da ne izađu na tržište i da čitatelji ostanu bez novina. Ista stvar, samo s potencijalno višestruko pogubnijim posljedicama dogodila se i Konzumu.

O tome Je li lex Agrokor usklađen s Ustavom i jesu li ga njegovi kreatori zloupotrijebili, na što ukazuje Todorić, odlučivat će neke druge instance. No činjenica je da se primjenom lex Agrokor i postavljanjem nove uprave poslovanje koncerna stabiliziralo te da su financijski tokovi dovedeni u red. I najvažnije, dobavljači se plaćaju u zakonom propisanim rokovima, što se u eri Ivice Todorića moglo dogoditi samo greškom.

Komentara 9

PU
Pukovnik
17:42 29.09.2017.

Bez lexa AGROKOR bi isti otišao u stečaj kojeg bi stečajni upravitelj regulirao. Ali nije moglo jer bijeloglavi supovi žderu strvinu i Amerikanci preko Vlade izigravaju Ruse. Sa lexom AGROKOR će se isto dogoditi stečaj sa manjom vrijednosti koncerna i više dugova jer je dodatno pokraden. Uz to čekaju nas međunarodne tužbe koje će biti izgubljene a sve to će platiti hrvatski čovjek.

PR
prajdali100
17:45 29.09.2017.

Pa ovaj jadni Todoric postade žrtva ! Siromah! Evo ne mogu suze zaustaviti.Svi se trude,interesantno ponajviše HRT ali i ostali,da paceniku posvete maksimalnu pozornost a i vrapci na grani znaju što je radio.Ovo je moguce samo kod nas.Još malo i Todoric ce postati i žrtva političkog progona.

PR
prajdali100
17:53 29.09.2017.

Ovo je klasičan primjer specijalnog rata koji se vodi protiv Hrvatske.Upravo mi je neshvatljivo da odgovorni to ne prepoznaju.Pa taj HRT stvarno treba totalni remont-promijeniti i portire.A RTL i NOVA tv su priča za sebe.Internetski portali na čelu sa IMBEX-om rade po naruzbama.....Strašno ! A sve pod krinkom slobode medija,pravovremenog informiranja...Pljuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije