Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Nađimo nestale

Je li Davor otet kao dječak? Obitelj se još nada da će se pojaviti

Davor Santrač nestao je 1988. godine na bazenu u Vukovaru. Zamalo dva i pol desetljeća od tog 16. kolovoza 1988. njegova sestra Sanja, majka Mira i otac Stevan svake sekunde žive s nadom da je Dado živ i da će se javiti ili pojaviti.
29. travnja 2013. u 17:34 0 komentara 15271 prikaza
'santrac01_nnn_unu_280413'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/4

Sanja Santrač imala je tri godine kada je njezin devetogodišnji brat Davor nestao s bazena u Vukovaru. Zamalo dva i pol desetljeća od tog 16. kolovoza 1988. ona, njihova majka Mira i otac Stevan svake sekunde žive s nadom da je Dado živ i da će se javiti ili pojaviti.

Male nade

Ta je nada rođena na ne baš čvrstim tvrdnjama jednoga sedmogodišnjaka i pet godina starijega dječaka, koji su ga posljednji vidjeli. Njihove priče da ga je jedan čovjek odvezao autom bili su i jesu osnova na kojoj su se temeljile mnoge potrage, a na kojima se i danas hrani svaki pokušaj njegovih najbližih da ga nađu.

– Molim sve koji mogu pomoći da se na temelju fotografija moga brata iz onoga doba izradi fotorobot kako bi on mogao izgledati danas, u dobi od 34 godine – zavapila je prije šest dana iz Mississauge u dalekoj nam Kanadi Sanja na Facebook stranici "Davor Santrac – Help me find my brother". U komentaru netko je pitao: Ako mislite da je živ, zašto vam se nije javio sve ove godine? Pa, nije bio beba. Sanja je nabrojila mogućnosti: Ne smije. Ne može. Ne zna kako ni jesmo li živi poslije 1991. Možda nema pristup internetu ni telefonu. Države u koje su tada odvođena oteta djeca su Azerbajdžan, Irak, Iran...

– Uostalom, sve je moguće, a mi se i dalje nadamo – kaže nam Sanja.

Santračevi iz Borova naselja do dana nestanka nisu puštali Davora na bazene. Uvijek je pitao, kaže njegova majka, "Kako to mogu svi, a ja ne?" I tog je utorka govorio: "Majko, majčice, molim te, pusti me. Brzo ću se vratiti, do pet. Ne brini se, ja sam veliki."

Majka je popustila jer je bio dobar plivač i on je oko 16 sati otišao. Već u 17.30 bila je na bazenu. Našla je njegov suhi ručnik, naočale, borolete, hlačice i sat. Davora nije. Svi su ga tražili. Ronili su, ispraznili bazen, raštrkali se na sve strane, a u satima i danima koji su slijedili pretraženi su i nedaleki Dunav u kojem se nikada nije htio kupati, angažirani su policija, ribolovci, čak i zrakoplov... Otac je išao i u nedaleka romska naselja... Potraga traje i danas.

Nepoznat čovjek

Tada 12-godišnji Dalibor Grgurević tvrdio je da su njih dvojica nakon plivanja gledala skupinu koja je igrala stolni tenis, a onda je nepoznati čovjek pozvao Davora i ponudio mu čokoladu. On se provukao kroz žičanu ogradu pa su ušli u auto i odvezli se. Sedmogodišnji Radovan Latinović kazao je kako su zajedno plivali, a s njima je bio i čovjek koji je Davora pitao s kim je došao, gdje živi... Možda bi ipak dobar fotorobot 34-godišnjeg Davora mogao biti dobar trag.

>> Pretražio šumu, rijeku, bunare, livade... Ali Ivice nigdje nema

Podaci i fotografije osoba za kojima tra

Podaci i fotografije osoba za kojima traje potraga nalaze se na internetskoj stranici www.nestali.hr

Ivana Rustan (31) s prebivališta u Sesvetama, Goranec, Prališće 2, 18. travnja 2013. otišla u nepoznato

Jozo Topić (61)9. lipnja 2010. godine autobusom iz Zagreba otputovao u Ramu u BiH

Daliborka Karlović (41)od 8. svibnja 2009. godine, kada je nestala iz Nazorove 64 u Puli, gubi joj se svaki trag

JAVITE SE Pozivamo čitatelje da nam na

JAVITE SE

Pozivamo čitatelje da nam na besplatni broj telefona Večernjeg lista 080-08-585 jave podatke o svojim najmilijima za kojima tragaju kako bismo pomogli u potrazi. Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj se trenutačno traga za 2507 osoba.

Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.