Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etičko povjerenstvo:

'Jandroković nije prekršio Izborni etički kodeks'

Gordan Jandroković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
30.04.2019.
u 18:58

Jandrokovića je Povjerenstvu prijavio SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić, ustvrdivši da je za 'aktualnog prijepodneva' u Saboru, „u razdoblju od 10,11 do 10,14 sati“,  više puta naveo da je Ressler nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije prekršio Izborni etički kodeks kada je za nedavnog saborskog 'aktualnog prijepodneva' više puta spomenuo da je Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste na izborima za Europski parlament, utvrdilo je u utorak Etičko povjerenstvo.

Jandrokovića je Povjerenstvu prijavio SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić, ustvrdivši da je za 'aktualnog prijepodneva' u Saboru, „u razdoblju od 10,11 do 10,14 sati“,  više puta naveo da je Ressler nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament. Time je, smatra Đujić, povrijedio Zakon o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma, te Izborni etički kodeks.

Polazeći od činjenice da se sjednica Sabora izravno prenosila na Hrvatskoj televiziji i da 'aktualno prijepodne' posebno u predizborno vrijeme izaziva veliki interes javnosti, Đujić je u prijavi naveo da takva promocija nositelja liste HDZ-a od strane predsjednika Hrvatskog sabora predstavlja 'grubu povredu članka 37. stavka 3. Zakona o financiranju i točaka IV. i III. Kodeksa'.

Etičko je povjerenstvo, međutim, utvrdilo da u opisanom slučaju nema elemenata povrede Kodeksa i da kontekst u kojem je Jandroković izgovarao Resslerovo ime ne sugerira postojanje namjere promicanja kandidata.

Dodaje i da Đujićeva prijava nije dovoljno obrazložena i dokumentirana kako bi dostatno upućivala na zaključak o postojanju namjere promocije stranačke liste. 

„Predsjednik Hrvatskog sabora, sukladno saborskom Poslovniku, ima ovlast i dužnost u okviru vođenja sjednica komunicirati sa zastupnicima, davati i oduzimati riječ, primjenjivati stegovne mjere i sl. Slijedom navedenog, Etičko povjerenstvo smatra da Jandroković nije izišao iz okvira uobičajenih ovlasti i dužnosti predsjedatelja u vođenju saborske sjednice“, ističe Povjerenstvo.

U prijavljenom slučaju nije riječ o kršenju Izbornog etičkog kodeksa, zaključilo je Povjerenstvo.

Prije donošenje tog zaključka, Povjerenstvo je pregledalo snimku 'aktualnog prijepodneva' u srijedu, 24. travnja u razdoblju na koje se odnosi Đujićeva prijava, te je utvrdilo da je predsjedavajući Jandroković, u nekoliko navrata spomenuo Resslerovo ime i to u kontekstu rasprave o tome kako se ispravno izgovara prezime Ressler, a što je potaknuo drugi zastupnik, Gordan Maras (SDP), na način da je komentirajući Resslera u ulozi nositelja liste HDZ-a pogrešno izgovorio njegovo prezime.

Bez obzira na odluku u tom predmetu, Povjerenstvo još jednom apelira na sudionike izbora, ali i sve ostale dužnosnike na svim razinama vlasti, da se u svrhu osiguranja jednakosti svih u mogućnostima predizbornog predstavljanja, kao i temeljnog poštenja i korektnosti u izbornom postupku, tijekom izborne promidžbe suzdrže od korištenja medijskim i drugim prednostima koje imaju pred ostalim sudionicima izbora po osnovi obnašanja javne dužnosti.

Komentara 5

SA
samojakonemapredaje
20:05 30.04.2019.

Meras nije imao hrabrosti sam prijaviti jer svjesno krši zakon i pokazuje nepoštovanje prema institucijama

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:14 30.04.2019.

Zamislite da o kriminalcima raspravlja neko Povjerenstvo,a ne Zakon. Još jedna uhljebnička, nepotrebna "Radna organizacija " u službi službi mazanja očiju.

Avatar Hržić_Danijel
Hržić_Danijel
19:35 30.04.2019.

Aha, Marasova naljepnica na laptopu smeta i krši baš po Jandrokovićevom tumačenju zakon a javno izgovaranje HDZ-ovog imena kandidata je ok? Ne drukam ni u snu za SDP ili Marasa kao što nebi ni za HDZ jer HDZ=SDP samo uviđamđam dvostruke kriterije po HDZ poučku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije