Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jadranka Kosor na Kosovo vodi i menadžere

Uz sastanak s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, premijerka će se sastati i s predsjednikom parlamenta
12. kolovoza 2011. u 08:00 191 komentara 13 prikaza
'09.07.2011., Hotel Pallace, Dubrovnik - Croatia Summit 2011, Bilateralni susret premijerke Jadranke Kosor i predsjednika vlade Republike Kosovo Hashima Thacija Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Sinisa Sunara'
Pogledajte galeriju 1/3

Dva dana nakon što u Zagrebu ugosti njemačku kancelarku Angelu Merkel, 24. kolovoza premijerka Jadranka Kosor odlazi na Kosovo, doznajemo iz izvora bliskih Vladi. Riječ je o prvom službenom posjetu hrvatskog premijera, odnosno premijerke, toj državi.

Posjet gospodarstvenika

Itinerar posjeta, koji će imati naglašenu gospodarsku komponentu jer s premijerkom u Prištinu odlazi znatan broj hrvatskih gospodarstvenika koji će sudjelovati na ekonomskom forumu u organizaciji gospodarskih komora obiju države, u skladu je s politikom koju međunarodna zajednica, a time i Hrvatska vodi prema Kosovu. Uz sastanak s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, premijerka će se sastati i s predsjednikom parlamenta, dok će sastanak s predsjednicom Atifete Jahjaga izostati budući da je u to vrijeme izvan zemlje. Uslijedit će i sastanak sa zapovjednikom snaga KFOR-a te s pripadnicima hrvatskog kontingenta u okviru tih snaga, a posjetit će i Hrvate u Janjevu.

– Vlada od početka želi voditi izbalansiranu politiku prema regiji – govori nam izvor na pitanje koje se političke konotacije daju iščitati iz posjeta: – Država smo koja je priznala Kosovo. Dio smo međunarodne zajednice koja vodi stabilizacijsku politiku na Kosovu, dio smo NATO-a i EU. Iako ima država Unije koje nisu priznale Kosovo, naši glavni saveznici, SAD i Njemačka jesu. Drago nam je što je predsjednik Josipović prihvaća takvu politiku te je pozvao kosovsku predsjednicu u Hrvatsku. Gradimo dobrosusjedsku politiku, ali ne odustajemo od naše i politike saveznika – kaže naš sugovornik.

Poštovanje prava

Hrvatska će, dodaje, jasno poručiti da se problemi rješavaju mirnim putem, poštujući prava svih, što će biti istaknuto i sastankom s potpredsjednikom kosovske vlade Slobodanom Petrovićem, pripadnikom srpskog naroda. Jednaka je i podrška teritorijalnom integritetu Kosova.

– Naša je politika poznata, a Srbija će, bude li mudra, prepoznati interes za stabilnost regije koji svima odgovara – kaže.

Najviše upita za prehrambenu indu

Najviše upita za prehrambenu industriju i industriju plastike

Zanimanje hrvatskih tvrtki je veliko, gospodarstvenici se raspituju o mogućnostima na Kosovu, najviše ih je iz prehrambene industrije i industrije plastike – kaže kosovski veleposlanik Valdet Sadiku pozivajući hrvatske gospodarstvenike na ulaganja. Prema prvim, neslužbenim podacima carinskih vlasti Kosova, nakon embarga na srpske proizvode najveći skok u izvozu žitarica zabilježila je Hrvatska – izvezla je 100 tona.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    brat je brat....

  • saad:

    Kako bi bilo da povede Kaljmetu u njegovu pra domovinu,moze joj biti tumac,u koliko ne govori albanski.

  • Purgeraj=U=Zgu:

    KOSOVO JE SRCE ALBANSKOG NARODA ! Šta je tu sporno? srpski grobovi? hahahaha