Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković na Vladi citirao 'Ko to tamo peva': 'Propisi su propisi, Butković voli taj film'

Plenković je rekao da se ništa od strahova i dezinformacija protivnika Istanbulske konvencije nije ostvarilo niti će se ostvariti. – Ama baš ništa. Ni milimetar. I to treba stalno ponavljati – rekao je Plenković
12. rujna 2019. u 10:53 102 komentara 11264 prikaza
Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Premijer Andrej Plenković u podužem uvodnom izlaganju na početku današnje sjednice Vlade komentirao je niz tema, uključujući imenovanje Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju te zabranu ulaska u zemlju delegaciji srpske vojske koju je nazvao "Vulinovih jedanaest", po ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu.

Milorad Pupovac Odluka SDSS-a Pupovac: Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikada neću tražiti ispriku

– Činjenica da je Hrvatska nakon samo šest godina i dva mjeseca članstva u EU dobila u novoj Komisiji ulogu potpredsjednice znak je našega položaja u EU, našeg položaja kao države, kao Vlade i, što je najvažnije, političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini. To je poruka koju je bitno da u hrvatskoj javnosti razumiju naši građani, politički akteri, komentatori, analitičari. To je objektivno golemi uspjeh – rekao je Plenković.

– Hrvatska u zadnja dva mjeseca dobiva dvije uloge na europskoj razini kakve prije ne samo da nismo mogli zamisliti nego nismo imali ni približnu šansu da se nešto takvo dogodi – rekao je Plenković, dodajući da je važno da se ta postignuća dobro razumiju i internaliziraju.

– Imam dojam da neki ne mogu sakriti jal i ljubomoru. Šteta, šteta, šteta za njih. Ovo su momenti gdje bi trebali pokazati malo razine i visine zadovoljstva – rekao je Plenković. Dodao je kako smo u vanjskopolitičkom smislu u zadnjih devet mjeseci napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnika na međunarodnoj razini te da je u tom razdoblju imenovano čak šest žena iz Hrvatske.

– Malo sam razmišljao, čak šest žena. Šest žena u europskim institucijama u devet mjeseci – rekao je Plenković.

– Ako netko vodi računa o balansu, mislim da smo mi trenutačno među jačima – dodao je.

Dubravka Šuica Von der Leyen objavila sastav EK Šuica će biti potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju

Plenković je u europskom kontekstu komentirao i Brexit za koji je referendum, kako je rekao, Cameron organizirao, a Farage zlorabio, te izrazio žaljenje što se tri godine Velika Britanija, jedna od najvećih i najrazvijenijih europskih zemalja, nuklearna sila, praktički u političkom smislu bavi sama sobom.

– Tri godine je prošlo, još se ne zna hoće li ili neće izaći – rekao je Plenković.

Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici
1 / 22
Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s predstavnicima inicijative "Spasi me" o borbi protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženom i djecom.

– Svjesni ste koliko smo političkog pritiska pretrpjeli što smo, za razliku od SDP-ove Vlade i glavnih zagovaratelja, imali političke hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju – rekao je Plenković, dodajući da se ništa od strahova i dezinformacija protivnika te konvencije nije ostvarilo niti će se ostvariti.

– Ama baš ništa. Ni milimetar. I to treba stalno ponavljati. Ali smo, za razliku od onih kojima je to bila glavna tema i kojima je prošao cijeli mandat da ga nisu ratificirali, imali političke hrabrosti – rekao je Plenković, dodajući da je sto posto siguran da treba pooštriti sankcije za obiteljsko nasilje.

Jelena Veljača na sastanku u Vladi IVA PULJIĆ-ŠEGO Država je nasilnicima odlučila razbiti zube

Plenković se osvrnuo i na prošlotjedni boravak u Orašju u BiH gdje su podijeljeni ugovori za projekte potpore Hrvatima u BiH, "koji su kontinuitet naše politike".

– Čujem neke komentare zašto to radimo, kako ima novca za Hrvate u BiH. Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene djelatnike, prosvjetne djelatnike, mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s respektom. Želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje bude bolje. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti – rekao je Plenković.

Plenković se na kraju uvodnog izlaganja na početku sjednice Vlade, jednog od dužih u svom mandatu, osvrnuo na subotnju situaciju kad je delegacija srpske vojske s uniformama pokušala ući u zemlju kako bi izrazili pijetet žrtvama u Jasenovcu. Rekao je da nam je susjedna zemlja željela inscenirati provokaciju na događaju koji to ne bi smio biti te da su trebali najaviti dolazak.

Aleksandar Vučić REAKCIJA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA Vučić komentirao zabranu ulaska vojsci Srbije u Hrvatsku

Pavle Vuisić rekao je u ''Ko to tamo peva'': "Propisi su propisi." Njih treba poštovati – rekao je Plenković, pa dobacio ministru prometa Olegu Butkoviću: – Evo, Butković voli taj film.

– I zato smo mi rekli da Vulinovih jedanaest ne može ući u Hrvatsku jer nisu bili najavljeni po propisu – dodao je i naglasio važnost zaštite srpske manjine u Hrvatskoj i da je policija vrlo brzo otkrila sve napadače na Srbe.

Plenković je istaknuo da je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac jučer na svoj način rekao da današnja suvremena Hrvatska nema veze s NDH te da Hrvatska nije faktor nestabilnosti, ali i da ova Vlada nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti.

Prva točka dnevnog reda bili su Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2019. godine i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2019. godine, nakon čijeg je predstavljanja Plenković rekao kako možemo zaključiti da je situacija dobra.

Na dnevnom redu su i nacrti prijedloga propisa koji se usklađuju sa Zakonom o sustavu državne uprave, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu... Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Hrvatske i Portugalske Republike o suradnji u obrambenim pitanjima.

VIDEO Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi:

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • samograd:

    Grintavom jalnom narodu nitko i ništa ne paše dobro ne vide, u svemu vidi loše. Desničari pate za Dmitrom Zvonimirom, lijevi za Titom, mladi pate za Zapadnom Europom, sve u svemu nitko zadovoljan. U kome je problem u nama!!!

  • šljiva:

    Imati našeg predstavnika kao potpredsjednika je vrlo važno i nosi određenu težinu jer sudjeluje u donošenju svih ključnih odluka na dnevnoj bazi! Bravo Andrej, bravo Dubravka! Nadam se da nećemo ostati samo na ovome i da će više hrvatskih političara ... prikaži još! dobiti prilike u EU!

  • zubalo_ankica:

    Plenković je odlično odigrao igru i postavio nas na poziciju iznad očekivanog!