Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodostaji ipak u padu

Vodostaj Kupe tijekom noći pao na 821 cm, Save porastao na 814!

poplava
Foto: Pixsell
1/53
13.02.2014.
u 07:17

Vodostaj Kupe do jutra je pao na 822 cm, koliko je kod Karlovca izmjereno u 6 i 7 sati dok je vodostaj Save u 7 sati narastao na 814 cm.

Unatoč prognozama da će stati na 820 cm, Kupa je u ponoć dosegla 826, a u 2 sata rekordnih 827 centimetara. Do jutra, odnosno do 6 sati vodostaj je pao na 822 cm. Na 830 cm na snagu stupa izvanredno stanje. Na mjernoj postaji Rugvica Sava je u porastu. U ponoć je bila na 803 cm, a u jedan sat 805. Tijekom noći je porasla na 814 cm. Izvanredne mjere obrane od poplava proglašavaju se na 820 cm.

08:15 sati Kupa je kod Karlovca za sat vremena pala jedan centimetar. Vodostaj sad iznosi 821 cm. Kod Save je nepromijenjen!

07:13 sati Vodostaj Kupe do jutra je pao 822 cm, koliko je kod Karlovca izmjereno u 6 i 7 sati dok je vodostaj Save u 7 sati narastao na 814 cm.

23:20 sati Kupa i dalje raste. U 23 sata bila je na čak 825 cm.

Zbog porasta razine vodostaja Kupe i Korane neki dijelovi Karlovca ostali su bez struje. Veliki broj poziva upućen je prema Centru 112, javlja Radio Mrežnica. - Nevjerojatan je broj poziva. Najviše od stanovnika nizvodno od Karlovca - rekli su iz Centra za radio Mrežnicu. Radi se o području Gradca pa prema Korontinji, Šišljaviću itd.

23:05 sati Vodostaj Korane kod Karlovca u 23 sata iznosio je 819 centimetara. Nakon što je u podne vodostaj prešao 780 centimetara na snagu je stupilo izvanredno stanje.

22:35 sati Kritično je u Pokupskom Gladovcu, naselju uz državnu cestu D36 gdje je Kupa došla do nekoliko obiteljskih kuća, pišu Kronikevg.com. Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić kaže da postoji opasnost da će rijeka zbog stalnog porasta vodostaja tijekom noći poplaviti gospodarske zgrade, ali i ući u obiteljske kuće.

Probijena je cesta kroz šumu koja vodi do odsječenog naselja Auguštanovac, ali do naselja Lijevi Deboj iz Pokupskog kopnenim dijelom može se samo pješice.

- Cestu smo uspjeli probiti iz Pokupskog cerja kroz šumu Suhača do Auguštanovca. Cesta je puna blata i njom se može voziti samo traktorima i eventualno povišenijim automobilima. Ljudi uglavnom koriste čamce, osobito mještani Lijevog Deboja koji bi inače do Pokupskog morali pješice - kaže načelnik Škrinjarić.

22:32 sati - Vodostaj Kupe u stalnom je porastu. U Jamničkoj Kiselici su u 22 sata izmjerena 702 centimetra. Rijeka neprekidno raste od utorka u 14 sati kada je na toj mjernoj postaji izmjereno 594 centimetra.

22.30 sati - Kupa u Karlovcu sat vremena nije rasla, no onda je vodostaj ipak porasao za jedan centimetar te je u 22 sata dosegnuo 824 cm. Vodostaj Korana također još raste pa je sad na 817 cm.

21.45 sati - Danas je evakuiran stariji čovjek iz Skakavca kojem je voda ušla u kuću i prebačen je u karlovački Crveni križ uz pomoć Gorske službe spašavanja, javlja Radio Mrežnica. Kupa je u 21 sat stala na 823 cm, Korana je dosegla 815 cm.

20.00 sati - Vodostaj Kupe u središtu Karlovca dosegnuo je razinu od 823 cm, što znači da je rijeka u sat vremena narasla 3 cm. S obzirom na to da je uzvodno od grada u stalnom opadanju, Karlovčani vjeruju kako ih tijekom noći rijeka neće dodatno ugroziti. Veći problem stvara rijeka Korana koja je u 20 sati dosegla razinu od 814 cm i koja i u svojim gornjim tokovima čitav dan raste, što dodatno otežava situaciju mještanima Logorišta i Mostanja koji ni tijekom noći nisu dobili električnu energiju i potpuno su poplavljeni.

– Lijepo je od premijera što je posjetio ove krajeve i uvjerio se u stanje na terenu, ali ti su posjeti više izletničkog karaktera, svake četiri godine samo se mijenjaju gosti koji dolaze. Krajnje je vrijeme da država zajedno s lokalnom razinom, na čelu s Hrvatskim vodama realizira projekt zaštite Karlovca od poplava koji je težak 350 milijuna kuna. Gradnja nasipa Kupa-Korana riješit će samo 10 posto naših problema, treba realizirati čitav projekt. Mještanima Koritinje, Šišljavića te okolnih naselja je najteže. Njima se može pomoći podizanjem ceste D36, o čemu s Hrvatskim vodama pregovaramo već dulje vrijeme – rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

19.15 sati - Vodostaj Kupe u Karlovcu i dalje polako raste. U 19 sati bio je na 820 cm.

18.11 sati – Kupa u Karlovcu dosegla je najviši vodostaj u posljednjih 40 godina. On iznosi 819 centimetara, a raste i vodostaj Korane koji je na 812 centimetara.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

17.15 sati – Vodostaj Kupe u Karlovcu do 17 sati narastao je na 818 centimetara i izjednačio se s drugim najvišem vodostajem iz 1974. godine.

16.45 sati – Vodostaj rijeke Kupe probio je granicu od 809 centimetara, odnosno najvišu visinu zabilježenu 2010. godine kada su karlovačko područje također pogodile velike poplave. Kako sada stvari stoje, današnji vodostaj Kupe mogao bi postati drugi najveći zabilježen u Karlovcu u novije vrijeme. U 15 sati izmjereno je 813 centimetara, a sat poslije 815 cm.

Kada nije bilo nikakvog sustava obrane od poplave, 1939. godine, vodostaj Kupe podigao se na čak 872 centimetra. Nakon toga, uz sustav obrane Kupa je 1966. bila na 836 cm, a 1974. na 818 centimetara koje će vjerojatno danas premašiti s obzirom na to da vodostaj i dalje raste.

16.20 sati - Kosinjska dolina podno Velebita opet je poplavljena. Vodostaj rijeke Like raste, a prometno su odsječeni zaseoci Podjelar, Šušanj i Vukelići. Prometno odsijecanje prijeti i Gornjem Kosinju, Kosinjskom Bakovcu i nekim dijelovima Donjeg Kosinja. Na terenu su tri čamca za prijevoz mještana, a od županije su zatražena još tri do četiri čamca.

Predsjednik Stožera zaštite i spašavanja Općine Perušić Drago Hećimović ogorčen je odnosom HEP-a prema kosinjskim poplavama jer, ističe, nitko od mjerodavnih iz HEP-a nije došao u Kosinj. Godinama se spominje izgradnja hidroelektrane koja bi riješila probleme Kosinjana, no Hećimović sumnja u realizaciju tog projekta i ističe kako je Općina Perušić prepuštena sama sebi u borbi s vodenom bujicom.

Na gospićkom području najgore je stanje u jednom dijelu Ličkog Novog. Poplavljeni su podrumi nekoliko kuća, a zatvorena je i prometnica Rastoka-Smiljan.

Veliki dotok podzemnih voda u more probleme stvara i u Karlobagu. Poplavljeno je desetak objekata i Dom zdravlja, a riječ je o kućama koje su u prvom redu do mora. Vatrogasci ispumpavanjem održavaju razinu vode u tim objektima na visini desetak do 15 cm.

16.10 sati - Šire bjelovarsko područje također je suočeno s poplavama. Najkritičnije je na području općine Rovišće gdje je voda došla do kuća, a neke su bile i poplavljene. Izlijevale su se rijeke i potoci, dok je igralište Nogometnog kluba Rovišće nalikovalo otvorenom bazenu za vaterpolo.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto: Damir Šrehar/P/XSELL

16.00 sati - Nevrijeme je poharalo otok Zlarin. Iz šibenske gradske uprave izvijestili su da je komunalna infrastruktura na otoku Zlarinu u katastrofalnom stanju nakon nevremena u kojem je, prema informaciji mjesne meteorološke postaje, palo 122 l kiše po metru četvornom. Kiša je prouzročila brojna oštećenja rive i nanose, te probleme s električnom energijom. Stanovnici Zlarina strahuju da je izlijevanje iz crnih jama zagadilo vodu. Na širem šibenskom području velike kiše poplavile su brojne ulice, dvorišta, podrume, a poplavljen je i dječji vrtić.

– Noćašnja obilna kiša uzrokovala je slijevanje vode kroz krovište dječjeg vrtića – jaslica „Tintilinić“. Od sutra, 13. veljače 2014., djeca će biti premještena u dječji vrtić Grada – izvijestili su iz šibenskog Poglavarstva.

15.40 sati – Iz Ministarstva obrane priopćili su kako je vojska u stanju pripravnosti i čeka poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Hrvatskih voda kako bi mogla otići na najugroženije lokacije.

15.35 sati – Održan je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice na kojem je nazočio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te zapovjednik županijskog Stožera Rudolf Vujević, kao i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– Sve poduzete radnje koje je velikogorički Stožer u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Velike Gorice radio od jučer odrađene su kvalitetno. Učinjeno je sve što je bilo moguće u situaciji plavljenja naselja zaobalnim vodama – istaknuo je Damir Pilček, načelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje za civilnu zaštitu.

Iz Hrvatskih voda upozoravaju na stanje pripravnosti budući da se oko ponoći očekuje val rijeke Save, koji bi trebao biti oko 820 cm.

– Tijekom noći i današnjeg dana na obrani je radilo 100 članova DVD-a, a sva dobrovoljna vatrogasna društva bit će na raspolaganju i u stanju pripravnosti – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Stožer je donio zaključak i o kontinuiranom ispitivanju vode iz bunara, a za naselja Lekneno i Kuče postavljene su i cisterne s pitkom vodom. Putem Crvenog križa osigurano je 10 velikih isušivača za potrebe građana kojima je voda ušla u stambene objekte, a za eventualnu potrebu osigurana je OŠ Vukovina kao evakuacijski centar.

15.29 sati – Poplavne vode na Banovini prodiru u kuće i zatvaraju prometnice. Unatoč naporima vatrogasaca koji od ponedjeljka navečer podižu zečje nasipe, voda prodire u kuće u Glini i selima Gornji Viduševac i Šatorinja. Zbog poplavljene ceste u selu Šatorinja prekinut je promet na državnoj cesti D6 između Gline i Topuskog.

15.15 sati – Živim kao pračovjek – kaže Ivica Šimatić iz Slunjskih Moravaca kraj Karlovca, kojemu je kuća na brdu. I on i ostali mještani potpuno su izolirani zbog nabujalog potoka Utinje.

– Tu živimo od 1960-ih godina i ne pamtimo da je voda ovoliko narasla. Ne daj, Bože, da se nekome nešto dogodi, da mu pozli i slično jer ni vozila hitne pomoći ne mogu do ovdje. Naša kuća je kao otok okružen morem, samo što nije tako lijepo jer to "more" nije plavo, nego smeđe, a nema niti valova, riba... – dodaje Nenad Aleksić.

15.08 sati – Nikakvih mjera obrane od poplave za sada nema uz Dunav i Dravu u Osječko-baranjskoj županiji. I ne očekujemo ih u skoroj budućnosti. Hoće li se, pak, situacija za tjedan dana promijeniti, to je teško prognozirati – kaže Ivica Nađ iz Hrvatskih voda u Osijeku.

Drava u Osijeku jest u porastu, za približno metar i pol je veći vodostaj nego prošlotjedne srijede.

14.53 sati – I u Zagorju su proglašene redovne mjere obrane od poplave, vodno-gospodarska ispostava Krapina-Sutla ima spremnih 10.000 vreća s pijeskom, ali prema pokazateljima daljnjih opasnosti od poplava u slivu rijeke Sutle nema.

14.25 sati – Nakon sastanka u Velikoj Gorici čelništva Hrvatskih voda i Zagrebačke županije na kojem se razgovaralo o situaciji s poplavama u Hrvatskoj, rečeno je da će najveći vodeni val Save u Hrvatskoj stići oko ponoći.

– Trenutačni je vodostaj Save 810 centimetara u Zagrebačkoj županiji, kroz Zagreb i Samobor prolazi normalno, ali pokraj Kupe dolazi do zastoja u vodotoku i tamo su mogući višednevni problemi – kažu iz Hrvatskih voda. Građani Zagreba javljaju, a iz dežurnih službi potvrđuju, da se prelila voda iz jezera na Jarunu pa svi kojima su tamo parkirani automobili moraju po njih kako bih ih parkirali drugdje.

13.50 sati – Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović nakon viđenih poplava u Karlovcu i obilaska poplavljenog grada rekao je: – Ovdje su problemi, ljudima je voda u kućama. Protiv prirode se ne može, ali mi kao Vlada i Hrvatske vode ne zanemarujemo probleme, postoje projekti i rješenja.

– Planiramo ove godine završiti nasip koji će dio Karlovca ubuduće spašavati od ovakvih poplava. Hrvatske vode imaju projekt težak 350 milijuna kuna koji bi dugoročno u deset godina trebao spašavati grad – poručio je Milanović. No, mještanka Donjeg Mekušja njegov je dolazak popratila oštro.

– Lako je doći iz Zagreba, prošetati se i vidjeti da je situacija loša i da plivamo. Nama treba pomoć, ali još je važnije da se sve ovo spriječi. Voda nam je ušla u kuću još jučer, sami radimo zečje nasipe, uz pomoć susjeda i djece, nemamo druge. Apeliram da se završi nasip koji nas u Donjem Mekušju spasiti od izlijevanja Kupe - kazala je mještanka toga karlovačkog naselja.
To je jedno od desetak naselja na tom području gdje je zbog podizanja razina karlovačkih rijeka poplava.

13.48 sati – Na području Varaždinske županije nabujale su rijeke, potoci i odvodni kanali. Dodatne probleme stvorila je kiša koja je padala cijelo prijepodne. Vodostaj rijeka i potoka je na visokim razinama, na mjestima su se i izlile. Na sreću, većih problema nema, no rijeka Plitvica izlila se na matrijanečkom području te Bednja na topličkom i ivanečkom području. Poplavljene su uglavnom poljoprivredne kulture, a iz Centra za obranu od poplava javili su da je jutros od osam sati na snazi redovita mjera od poplava za sliv Plitvica – Bednja. Oborinske vode najveće probleme stvaraju na području općine Vinica. Načelnik Marijan Kostanjevac ogorčen je zbog stanja u kojem su se našla neka od naselja njegove općine. – Protiv prirode često puta ne možemo, ali kod nas je glavni razlog za poplave ljudski faktor. Činjenica je da nadležne institucije zadužene za probleme odvodnje oborinskih voda u naseljima Gornje Ladanje, Marčan i Vinica nisu učinile baš ništa. Žalosno je da se unatoč upozorenjima uvijek intervenira kad je već kasno. Odgovorni znaju samo za svoja prava i kako ubirati novac od poreznih obveznika, a kad su u pitanju njihove obveze, čine premalo ili gotovo ništa – upozorava načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac. Ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije kaže da zbog poplava nema većih problema u cestovnom prometu. Sve su ceste prohodne osim dionice Kaniža – Jerovec gdje je rijeka Bednja poplavila dio ceste.

12.52 sati – U Vrbovcu je sve poplavljeno, centar je malo pošteđen, a najgore je u općini Gradec, u kojoj je voda tik do kuća, a vatrogasci je ispumpavaju. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je to područje, a gradonačelnik Vladimir Bregović kaže da je najgore stanje u mjestima Kloštar Podravski i Lug Podravski. Zbog teškoga stanja tražit će proglašenje stanja elementarne nepogode za Vrbovec i okolicu.

Darko Vukašinec, zapovjednik DVD-a Mraclin: – Jučer od 19 sati od 70 do 80 ljudi udružilo je snage i punilo vreće s pijeskom za najugroženija područja. Dosad je poplavljeno 60-ak objekata, a u njih 5-6 voda je prodrla i u stambeni prostor.

– Evakuirano je i puno stoke – ističe Vukašinec i nada se smirivanju vremena.

12.41 sati – Ugrožena karlovačka područja posjećuje predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, priopćili su iz njegova Ureda. Milanović će oko 13 sati najprije biti u Turnju. Oko 13 sati u Zagrebu se očekuje vrhunac vodenog vala.

12.25 sati – U Mraclinu je sve stalo, ne rade pekarnice ni kafići, većina ljudi nije otišla ni na posao. U Ulici Vladimira Nazora u Mraclinu svi su udruženi, mještani i vatrogasci, u slaganju vreća s pijeskom, a napunili su ih više od 3500.

12.13 sati – Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama obavještavaju da je u Gradu Zagrebu proglašeno redovito stanje obrane od poplave, od 11 sati vodostaj Save u porastu je i sada je iznad 350 centimetara.

– Na širem zagrebačkom području došlo je znatnog prelijevanja vode po kolnicima pa su neke prometnice zatvorene, a na većini je otežan promet. Počeli su i problemi s klizištima, Sljemenska cesta zatvorena za promet zbog velike količine zemlje na kolniku – navode iz Ureda.

12.03 sati – Večernjakovi su reporteri u Mraclinu, gdje su pojedini dijelovi mjesta potpuno pod vodom. Ulica Ladislava Galekovića je potopljena, voda je do koljena. – Od rođenja sam ovdje i u 50-ak godina ne pamtim ništa slično. Cijeli podrum i dvorište su poplavljeni, od ponoći dežuramo i izlijevamo vodu koliko možemo – kaže Željko Šikanić, a susjed mu Ivan Cvetnić napominje da je uspio pred dvorišnu ogradu staviti vreće s pijeskom pa mu je i dvorište manje poplavljeno.

11.55 sati – Kako pišu Kronike Velike Gorice, aktivirala su se brojna klizišta u općini Pokupsko i kućama prijeti opasnost od urušavanja. Naselja Lijevi Degoj i Auguštanovec potpuno su odsječena od svijeta. Poplavljena je županijska cesta Pokupsko – Lijevi Degoj – Auguštanovec.

– Kod nas je iznimno loša situacija. Ceste su poplavljene, a štete ogromne. Najgore je to što se ne može cestom do bolesnih ljudi u Lijevom Degoju i Auguštanovcu. Osposobljavamo šumski put, ali za to nemamo dovoljnu mehanizaciju i zato molimo Županiju za pomoć! – poručuje načelnik općine Božidar Škrinjarić.

11.40 sati – Hrvatske vode donijele su danas u 10 sati rješenje o uspostavi redovite obrane od poplava na području malog sliva Trnave u Međimurskoj županiji. Mjere su uvedene na dionicama retencija Šenkovec, Pribislavec i Jegerseg, zapadni lateralni kanal Trnave, bujice Gornji potok i Dolni potok te potok Trnava Murska.

11.13 sati – U Mraclinu je poplavljeno 15-ak kuća, doznaju Kronike VG od zapovjednika Stožera Stjepana Kosa. Sinoć je palo 75 litara po četvornom metru, dok se danas predviđa 15 litara. Poplava je ugušila svinje i kokoši obitelji Kablec. U dvorištu je 30 centimetara vode. Šteta je velika. Susjedi kažu da bi se proteklih godina voda uvijek povukla. Traže hitnu pomoć stručnjaka.

11.08 sati – U Karlovcu su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave zbog porasta vodostaja Kupe. Vodostaj je u sedam sati iznosio 771 centimetar. Diže se za deset centimetara svaki sat. Istim rezultatima mjerenja danas raste i vodostaj Korane pa su i na njezinu slivu proglašene izvanredne mjere. Za promet su zatvorene ulice Obala Račkog u središtu Karlovca i državna cesta D36 prema Koritinji i Šišljaviću.

10.40 sati – Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je, javlja HRT, da je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je da je zbog obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala poplavljeno više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovite mjere obrane od poplave, a jutros nakon 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren najveći dosad zabilježen vodostaj od 622 centimetra.

10.35 sati – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najteže stanje trenutačno je na području grada Čazme u kojem je u tijeku intervencija tamošnje Javne vatrogasne postrojbe. Naime, nabujala rijeka Česma izlila se iz svoga korita i zbog toga je poplavljen dio poslovne zone zbog čega je i morao intervenirati JVP. Potencijalno su ugroženi poslovni objekti, no voda zasad, na sreću, nije prodrla ni u jedan od njih, javljaju iz Centra 112.

Ciklona Stephanie donijela nam je obilne kiše i otapanje snijega koji su prouzročili porast vodostaja rijeka. One od jučer ozbiljno prijete izlijevanjem. Najugroženije područje je okolica Zagreba, odnosno područje Velike Gorice u kojem se tijekom noći izlio kanal potoka Lomnice, zatim u Sesvetskom Kraljevcu u kojem je poplavljeno nekoliko kuća te u naselju Brčevac pokraj Vrbovca u kojem je ugroženo 500 objekata.

Zečji nasipi postavljaju se i u Karlovcu, Sisku te na Banovini, a voda se izlila i na nekoliko prometnica u Gorskom kotaru.

Vatrogasci cijelu noć crpili vodu

Na području Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe. Ugroženi su stambeni i gospodarski objekti na području Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Vukomerca, Gračana, Budeneca, Žerjavinca, Popovca, Trnovčice, Novog Brestja, Vugrovca, Kupinečkog Kraljevca, na području od Sv. Ivana Zeline do Dugog Sela i Velike Gorice te Ivanić Grada, Kloštra Ivanića i Vrbovca, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), javlja HRT.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu u okolici Zagreba bilo je 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, najviše u Kašini, na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Procjenjuje se da će tijekom jutra biti više od stotinu intervencija jer pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija. Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

U stanje pripravnosti stavljeni su i svi DVD-i nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu jer se ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao iznositi od +720 do +740.

Zbog izlijevanja Lekeničkog potoka koji prolazi središtem Lekenika jučer navečer voda je ušla u desetak i više kuća. Poplavljeni su i gospodarski objekti. Izlijevanjem prijete i vodostaji Save i Kupe koji su u stalnom porastu. Vatrogasne službe su na terenu. Ispumpavaju vodu, nastoje pročistiti kanale te grade zečje nasipe kako bi se spriječio prodor vode prema objektima. Radnici Vodoprivrede jučer su u Sesvetskom Kraljevcu mehanizacijom vršili iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja.

Poplava u središtu Mraclina

Rast vodostaja preko noći doveo je do izlijevanja kanala potoka Lomnica u općini Velika Gorica. Situacija izmiče kontroli, voda nadire među obiteljske kuće sa svih strana, a najteže je u selu Petrovini te Mraclinu u kojem je centar pod vodom, javljaju Kronike VG.

Foto: Kronike VG

Vatrogasci javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava su na nogama i kuće pokušavaju zaštititi vrećama s pijeskom. Rovokopačima se nastoji napraviti odvodnja.

– Idemo redom od kuće do kuće i građane pokušavamo zaštititi od poplave. Svi zajedno slažemo vreće oko kuća kojima prijeti potok Lomnica. Prioritet su nam niži tereni – kazao je Tomislav Barišić iz DVD-a Gradići, dok je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica Borislav Turan istaknuo kako se ovakvo nešto do sada nije dogodilo u ovom kraju.

– Riječ je o najvećem izlijevanju vode na području Petrovine. Kanali su se izlili i prošle godine, ali ne ovako. Voda sada izlazi sa svih strana. Pokušavamo zaštititi kuće – dodao je.

Sva vatrogasna društva na terenu su cijelu noć. – Zbog punih kanala i natopljene zemlje ugrožen je velik broj naselja na velikogoričkom području. Noćas su vatrogasci punili vreće s pijeskom i ispumpavali vodu u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini, Ribnici – priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Intervencije i u Lici, Varaždinu...

Zatražene su i intervencije na 20-ak lokacija u Ličko-senjskoj županiji u području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja. Vatrogasci su ondje ispumpavali vodu. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Foto: Davor Puklavec/VLM

Dojave o poplavama u nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama.

Na području Varaždinske županije nabujale su rijeke, potoci i dovodni kanali. Većih izlijevanja rijeka nije bilo tako da nema ugroze naselja i prometnica. Rijeka Plitvica izlila se na više mjesta na području općine Martijanec u kojoj je poplavljeno poljoprivredno zemljište, a iz Centra za obranu od poplava javili su da su od osam sati na snazi redovite mjere od poplava za sliv Plitvica – Bednja.

Vremenska prognoza

Vrijeme će danas biti oblačno povremeno s kišom, mjestimice i grmljavinom. U zapadnoj unutrašnjosti i ponegdje u zapadnoj Slavoniji kiša će prijeći u snijeg, koji će se u nizinama većinom topiti na tlu. Prestanak oborina, zatim i djelomično razvedravanje sa zapada očekuje se navečer i u noći, piše DHMZ.

Ako imate fotografije i snimke poplavljenih područja, šaljite nam ih na mail javi@vecernji.net

>>Vrhunac vodenog vala u srijedu, najkritičnije u Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu!

Komentara 56

SI
Sinnsinn
09:27 12.02.2014.

nema veze,građani će i dalje na vrijeme plaćati VODNE DOPRINOSE, ili će dobiti ovrhu.

KE
Kerberosa
12:42 12.02.2014.

One miliončiće što ste podjelili onoj primitivnoj bosančici redateljici, bolje da ste uložili u vreće s pjeskom! To bi bilo puuuuuuno pametnije....

Avatar Bjeda
Bjeda
12:31 12.02.2014.

Plačamo slivne vode-za što? Di je vojska koje nemamo? To je sve ogledalo naše države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije