Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklona Stephanie

Vrhunac vodenog vala u srijedu, najkritičnije u Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu!

poplava
11.02.2014.
u 22:14

Ciklona Stephanie još od ponedjeljka djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Zbog obilnih kiša i otapanja snijega rijeke prijete izlijevanjem, javlja Crometeo.

Zbog obilnih kiša i otapanja snijega rijeke prijete izlijevanjem, a zasad su najugroženija područja u okolici Zagreba. Najteže je na području Velike Gorice, u Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu, u kojima je poplavljeno nekoliko kuća. Vodostaj stalno raste, a vrhunac vodenog vala očekuje se u srijedu.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zaprimio je danas više dojava građana o poplavljivanju objekata u Sesvetskom Kraljevcu. Na terenu su Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji ispumpavaju vodu iz objekata i radnici Vodoprivrede koji mehanizacijom vrše iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja. Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima. Službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na terenu su i koordiniraju pružanje pomoći.

Vodostaj u porastu

Zbog kiše koja ne prestaje padati, vodostaj Kupe u stalnom je porastu. Rijeka se već izlila na dijelu županijske ceste Pokupsko – Lijevi Degoj – Auguštanovec, javljaju Kronike Velike Gorice.

Djelomično je poplavljena prometnica između naselja Lijevi Degoj i Auguštanovec. Iz Stožera za zaštitu i spašavanje općine Pokupsko procjenjuju kako postoji mogućnost da već tijekom večeri ova naselja budu odsječena od svijeta. To bi značilo da stari i nemoćni mještani mogu biti životno ugroženi jer do njih hitna pomoć neće moći stići.

Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić ističe da u slučaju najgoreg pripremaju alternativni put do mještana. Osim čamaca, postoji i zaobilazni put preko šume kojim se može jedino traktorima.

Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama

FOTO: Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba

Škrinjarić poziva Županijske ceste da hitno dođu i podignu razinu prometnice.

Velikogorički vatrogasci su na nogama. Od Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice do dobrovoljnih vatrogasnih društava. Najkritičnije je u Petrovini gdje oborinska voda više ne otječe u kanal nabujalog potoka Lomnica. Voda se zadržava na tlu i prijeti obiteljskim kućama, javljaju Kronike VG.

Foto: Kronike VG

Sava u Zagrebu raste 13 cm, u 16 sati je bila visoka 267 cm, a u večernjim satima može se očekivati izlijevanje iz korita.

Stožer na nogama

Voda prijeti kućama u okolici Vrbovca, javlja HRT. Nakon naglog topljenja snijega i obilne kiše koja pada od jutra, na nogama je vrbovečki stožer za obranu od poplava. U gradu Vrbovcu potopljena je i trafostanica pa je moguć prekid opskrbe električnom energijom. Sava u Zagrebu raste 13 cm, u 16 sati je bila visoka 267 cm, a u večernjim satima vjerojatno je izlijevanje iz korita.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Do 18 sati najobilnija kiša pala na području Velike Gorice i Vrbovca. Na postaji Novo Čiče danas je izmjereno 67 litara, u Vrgorcu 57, a u Velikoj Gorici 50 litara. Glavnina je pala od sredine dana do 18 sati, a kiša i dalje pada, javlja Crometeo.hr.

U Vrbovcu su se oglasile sirene za opću opasnost od poplava.

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je kako je zbog velike količine vode u 15.40 zatvorena državna cesta 41 u mjestu Reka, u Ulici Stjepana Radića. Zbog obilne kiše došlo je do prelijevanja vode preko kolnika i na državnoj cesti 2 u mjestima Vlaislav i Štaglinec, Novi Glog te u Križevcima u Potočkoj ulici.

S obzirom na to da je vodostaj rijeke Save je u porastu, splavari u Slavonskom Brodu dežuraju uz svoje splavi. Površinom pluta velika količina smeća, trupaca i otpalih grana, koje rijeka kad je u porastu podiže na površinu vode. Opasno je kada se smeće nakuplja uz splavi te lako može pokidati vez. Splav bez nadzora tada bi slobodno otplovila niz rijeku ili ugrozila druge splavi do sebe.

Poplave i u Lekeniku

Zbog izlijevanja Lekeničkog potoka koji prolazi središtem Lekenika večeras je voda ušla u desetak i više kuća. Poplavljeni su i gospodarski objekti. Trenutačno su na terenu vatrogasci DVD-a Lekenik koji, zajedno s mještanima, postavljanjem vreća s pijeskom pokušavaju obuzdati potok i spriječiti njegovo daljnje izlijevanje. Mještani Lekenika ističu kako ne pamte da se Lekenički potok ovako izlio i poplavio stambene objekte, a sve se dogodilo vrlo brzo.

Ako imate fotografije i snimke poplavljenih područja, šaljite nam ih na mail javi@vecernji.net

>> Kupa se izlila! U opasnosti kućanstva u općini Pokupsko

Komentara 15

NE
neki
21:11 11.02.2014.

Nije Stephanie stigla, nego je kiša pala.

GO
godfather2
18:05 11.02.2014.

no sikiriki za Šegona nema poplave on pliva i dalje ,narednih godinu dana 330.000 kunića za nerad a vama od 30 do 50 kunića za elementarnu nepogodu i to kada vam pliva cijela kuća.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
07:58 12.02.2014.

Hm, nadam se da se to više neče događati, kaže Pajo Kalinić, sjedne u tenkić za izvanredna stanja i odveze se u kafić kod Renea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije