Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Izbori za EU parlament su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji nisu'

Izrazio je uvjerenje da će dobrim programom i kandidatima, jasnim porukama te postignućima koja su iza njih uspjeti građanima jasno artikulirati ideje o ambicioznoj i snažnoj Hrvatskoj u Europi koja nas štiti i koja nam pomaže u razvoju
13. veljače 2019. u 07:10 30 komentara 931 prikaza
Plenković
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su predstojeći izbori za Europski parlament izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu, istaknuvši kako će hrvatski narod znati dati povjerenje onome na koga se mogao osloniti i u mandatu koji je iza nas.

Antonio Tajani SPORNA IZJAVA Tajani: Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata, ponovio sam to i Plenkoviću

"Naš primjer, primjer nove članice i primjer zemlje koja zna zašto je na europskom putu, svjesna svojih vrijednosti ima posebno važnu i vrijednu ulogu. U tom procesu HDZ ima kapitalnu, centralnu i najvažniju ulogu – da pošalje poruku Hrvatskoj ali i Europi o tome da razumije kuda ide i zašto ide. To je ključ ovih izbora. Ovo su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu", rekao je Plenković na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava.

Istaknuo je i da će hrvatski narod znati dati povjerenje onome na koga se mogao osloniti i u mandatu koji je iza nas.

Izrazio je i uvjerenje da će dobrim programom i kandidatima, jasnim porukama te postignućima koja su iza njih uspjeti građanima jasno artikulirati ideje o ambicioznoj i snažnoj Hrvatskoj u Europi koja nas štiti i koja nam pomaže u razvoju.

To nam je, istaknuo je, bila i ambicija i od govora prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990.

Zagreb: Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Otkrivanje informacija HDZ poništio spornu izjavu o povjerljivosti, agencija koja ju je pisala posipa se pepelom

Podsjetivši na pobjede na europskim izborima 2013. i 2014. godine, Plenković je poručio kako tu tradiciju treba njegovati i ponoviti te rezultate.

Smatra kako danas floskule o europskim temama dolaze s pozicija krajnje desnice, ali i s pozicija gotovo cijelog lijevog spektra jer, rekao je, dovoljno ne poznaju europske politike i institucije niti proces donošenja odluka.

Plenković je najavio i da će se HDZ u svom programu za izbore za Europski parlament fokusirati na ostvarenje jačanja hrvatskih granica članstvom u Schengenskom prostoru, ulazak Hrvatske u eurozonu, na bolje korištenje sredstava iz europskih fondova i velike projekte (Pelješki most, željezničku infrastrukturu, terminal za ukapljeni plin na Krku i sl.) te na predsjedanje EU-om 2020. godine.

Robert Kopal HDZ Kopal: Nisam sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti

Podsjetivši na uspjehe njegove vlade, premijer je istaknuo i da su, uz ostalo, poreznom reformom rastretili gospodarstvo i porezne obveznike za 6,5 milijardi kuna što se osjetilo na plaćama i potrošačkoj košarici. Također, u zapošljavanje su investirali 4,5 milijardi kuna, te donijeli novu mirovinsku reformu. No, upozorio je i na problem depopulacije jer svake godine Hrvatska izgubi grad veličine Makarske. Naglasio je i da se u mandatu njegove vlade gradi ili obnavlja 500 vrtića sredstvima iz europskih fondova.

Podsjetivši da su u Dubravi počele "prve i najveće bitke" za samostalnost RH, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je da je odatle prije 29 godina prvi predsjednik RH i HDZ-a Franjo Tuđman krenuo u bitke a hrvatski narod za njim.

Plenković IZBORI Plenković: HDZ će u ožujku objaviti liste kandidata za Europski parlament

Istaknuo je da se HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini uvijek zalagao za projekte u Dubravi poručivši kako bazene i dvorane, parkove u Dubravi i produžetak Branimirove nije "gradio i osmislio jedan jedini čovjek s Trga Stjepana Radića kako se to zna nekada predstavljati". "HDZ je bio taj koji je prvi ustajao kada se kune u proračunu za potrebe Dubrave nisu planirala", rekao je.

>> Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  svaka tema je europska, bila ona za jačanje eu institucija ili razvodnjavanje i jačanje nacionalnih država. jer ne može eu tema biti samo povezivanje i davanje eu birokraciji sve više prava, snage i nadležnosti! eu tema je i razdruživanje, pri ... prikaži još! čemu treba imati mjeru, jer ako netko ne želi s tobom živjeti u ovakvoj političkoj zajednici, on ima pravo izaći iz tog, po njemu, lošeg braka. ili je eu postala islamska zajednica, i nema izlaska bez teških kazni?!

 • magdalenakristo:

  hahahahaha, a koga da biramo osim hdza? nadriliječnik pernar bi sigurno dobro vodio hrvatsku... osim hdza nema niti jedne ozbiljne politicke stranke u hrvatskoj. a plenkovic dobro zna kako voditi ovu drzavu, iskusan i posten diplomat i covjek. samo hrvati ... prikaži još! nikada ni sa cim nisu zadovoljni i pljuju si u facu... to je hrvatski jal...

 • intelektualac:

  Kao što mete sve izbore od 2014., tako će i 2019. HDZ dobiti europske izbore, a 2020. predsjedničke i parlamentarne. Bero će biti na aparatima, a Pernar će mu davati terapiju c vitaminom :D