Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UMIROVLJENICI

Iz drugog stupa uzeli 40.000 kuna odmah, ostatak im ide kroz mirovinu

Josip Aladrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.12.2019.
u 06:44

Čak 80 posto osiguranika uzima 15% štednje, lošije plaćeni vraćaju se državi

Među približno 42 tisuće građana koji su do kraja listopada prvi put stekli pravo na mirovinu nalazi se i 1166 osoba koje su otišle u mirovinu kao osiguranici drugog stupa! Za razliku od ostalih mladih umirovljenika, koji su započeli život u mirovini s prosječnih 2587 kuna mirovine, većina osiguranika drugog stupa ulazak u treću životnu dob popratila je povlačenjem dijela svoje mirovinske štednje iz drugog stupa.

Iz Regosa su nam odgovorili da je do početka prosinca 944 korisnika dvostupnih mirovina jednokratno povuklo 37,2 milijuna kuna svoje mirovinske štednje, u prosjeku svaki po 40.000 kuna! Na jednokratnu isplatu mirovinske štednje odlučilo se 80 posto novih umirovljenika, osiguranika drugog stupa. Prvi dvostupni umirovljenici u prosjeku su uštedjeli oko 240 tisuća kuna, što je osjetno više od prosječno ušteđene svote u drugom stupu od približno 140 tisuća kuna.

Vraća se svaki drugi

Jednokratno povlačenje mirovinske štednje iz drugog stupa, čija je ukupna vrijednost preskočila 111 milijardi kuna, uvedeno je početkom ove godine kao sastavni dio mirovinske reforme čiji su veći dio srušili sindikati. U odnosu na početna rješenja preživjele su jedino dvije nove odredbe koje su se odnosile na drugi stup, prva prema kojoj će se pravo na 27 posto dodatka priznavati i osiguranicima drugog stupa, te druga o jednokratnoj isplati 15% štednje. Osiguranici drugog mirovinskog stupa mogu odmah dobiti 15 posto svoje mirovinske štednje pokaže li se da će im osnovna mirovina iz prvog stupa biti 15% veća od najniže mirovine iz I. stupa.

Uz takav uvjet jednokratna je isplata nedostupna za slabije plaćene radnike, odnosno sve one koji su tijekom radnog vijeka zarađivali manje od prosječne plaće. Neslužbeno doznajemo da je tijekom ove godine u mirovinu otišlo više od 2000 osiguranika drugog stupa, mahom žena, ali svaki drugi osiguranik – odnosno njih 54 posto – morao se vratiti u prvi stup jer bi mu bila ispod zajamčene osnovne mirovine koja je za ovu godinu 68 kuna po godini staža. Primjerice, radniku s 35 godina staža država jamči 2380 kuna mirovine, neovisno o tome koliko bi dobio prema uplatama doprinosa. Doplatu do zajamčene najniže mirovine prima oko 256 tisuća umirovljenika.

Štednja u drugom stupu isplatila se bolje plaćenim radnicima. HZMO navodi da korisnici dvostupnih starosnih mirovina u prosjeku dobivaju oko 5000 kuna prosječne mirovine iz prvog stupa, a korisnici prijevremenih starosnih mirovina oko 3800 kuna. Na to im se isplaćuje i prosječnih 830 kuna mirovine drugog stupa!

Regulator fondovske industrije Hanfa ističe da je od ove godine liberaliziran i način isplate mirovine iz trećeg mirovinskog stupa, odnosno dobrovoljnih mirovinskih fondova, koji raspolažu s približno 5 milijardi kuna. Kada navrši 55 godina života, za stare osiguranike 50 godina, član fonda može zatražiti jednokratnu isplatu 30 posto svoje štednje iz trećeg stupa, s tim što mu se iznos do 100.000 kuna može isplaćivati direktno iz njegova fonda, a razlika iznad 100.000 kuna putem mirovinskog osiguravajućeg društva. Dio građana koji je povlačio štednju iz trećeg stupa iznenađen je činjenicom da mu fondovi naplaćuju znatnu naknadu za isplatu sredstava.

Naknade strše

– Država je trebala regulirati visinu naknada iz dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao što je slučaj kod obveznih mirovinskih fondova – kaže financijski stručnjak Hrvoje Fajdetić te dodaje da bi visina naknade trebala padati s rastom imovine fondova. Naknade mješovitih fondova u svijetu pale su na prosječnih 0,35 posto. Kod nas su naknade dobrovoljnih fondova znatno veće, i do 2%.

– U uvjetima nultih kamatnih stopa, može se očekivati da se smanjuju i prinosi fondova. Taj globalni problem prvo su osjetili fond menadžeri domaćih novčanih fondova koji su test položili i smanjili naknade s 1% na čak 0,1% – kaže Fajdetić.

Komentara 28

ST
stefj
09:08 13.12.2019.

Umjesto da se polako ukida 1. stup i da sve ide prema štednji, tj. 2. i 3. stupu, država sve više opet vraća u 1. stup, odnosno uravnilovku. Time samo uništava još koju generaciju i tjera ljude van... Stvarno kod nas ispada da samo budale rade. Više dobijete nekim pravom nego radom. Uhljebistan par excellence...

IG
igorl
09:51 13.12.2019.

Dakle - prosjecno se u drugi stup ustedi 240000 kn, a prosjecna mirovina iz drugog stupa je 830 kn. Laganim izracunom - samo da mi daju MOJE pare iz drugog stupa trebao bi dozivjeti do 89.te godine da bi mi sve isplatili. Da ne govorim o prinosu ako se ta lova reinvestira. Banda pljackaska!

RI
Rad i red
10:17 13.12.2019.

Lošije plaćeni se vraćaju državi? Znači, nakon što im se godinama naplaćuje naknada za upravljanje , utvrdi se da imaju premalo i vraća ih se u 1. stup. To se može i prije utvrditi jer se lako izračuna tko je najviše pogođen time što su izdvajanja za 2. stup ostala na 5% , a nisu išla do 10%. Osim toga, mogu imati premalo i zbog lošeg upravljanja pa opet nema smisla da se samo vrate u 1. stup bez da se oni koji su odgovorni za to kazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije