Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rekordne povišice školstvu i zdravstvu donijet će 2020. mirovine veće 100 kuna

Ministar financija Zdravko Marić iduće će godine za mirovine izdvojiti gotovo dvije milijarde više nego ove, a njegova nasljednika 2021. godine dočekat će još veća obveza
07. prosinca 2019. u 08:16 25 komentara 17338 prikaza
Šefica sindikata umirovljenika Jasna Petrović već je prosvjedovala zbog cenzusa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povećanje plaća u javnom sektoru znatno će utjecati i na indeksaciju mirovina, koje bi iduće godine mogle porasti oko 4 posto, odnosno 100 kuna, a od 2021., kada se realizira dogovoreno 12-postotno povećanje plaća u većem dijelu javnog sektora, još i više! Prosječna radnička mirovina iznosi oko 2500 kuna (bez uključivanja mirovina koje proizlaze iz međunarodnih ugovora oko 2800 kuna), pa bi po tome prosječne mirovine do kraja iduće godine mogle narasti na 2600 kuna. Djelatne vojne osobe sad u prosjeku imaju oko 3900 kuna mirovine, branitelji oko 6000, a pripadnici HVO-a oko 3200. Poznato je da se mirovine usklađuju dva puta godišnje prema cijenama i plaćama u prethodnom polugodištu!

Ministrica Blaženka Divjak BEZ POSLJEDICA ZA UPISE Neke škole trebaju nadoknaditi 15 dana nastave, a neke ni jedan

Limit za samca 1939 kuna

Prvo iduće travanjsko usklađenje mirovina moglo bi biti skromnije, no već od rujna, a pogotovo u travnju 2021. postoci povećanja mirovina bit će znatno veći jer će u međuvremenu plaće u zdravstvu porasti oko 13 posto, a u prosvjeti nešto više od 12 posto. Novi ministar financija će za 2021. morati osigurati najmanje dvije milijarde kuna više nego što će za mirovine otići 2020. godine. Umirovljeničke su udruge pojačale pritisak na Vladu da promijeni cenzus po kojemu se stječe pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, no zasad nema potvrde s Vladine strane da bi u tome mogli i uspjeti do idućeg usklađenja. Prema podacima s kraja prošle godine, besplatno dopunsko osiguranje ima 120 tisuća umirovljenika, odnosno svaki deseti umirovljenik, ali sindikat tvrdi da se sa svakim usklađivanjem njihov broj smanjuje jer i oni s najnižim mirovinama preskaču niske dohodovne limite.

U pet godina, bez dopunskog osiguranja ostalo je oko 85 tisuća umirovljenika, a limiti su propisani davne 2004. godine.

U Vladi, međutim, još ne znaju što s limitima, a moguće ih je promijeniti ili Vladinom uredbom ili promjenom zakona o zdravstvenom osiguranju, koja je uvrštena u plan Ministarstva zdravstva za drugo tromjesečje 2020. godine.

Silvano Hrelja NE UGROŽAVAJU MLADE HSU traži da umirovljenici nastave primati punu mirovinu i kad rade

Kada nacionalna mirovina?

Dohodovni cenzus za stjecanje besplatnog zdravstvenog osiguranja za samca iznosi 1939 kuna, a za člana domaćinstva 1516 kuna. Besplatno dopunsko osiguranje na mjesec stoji 70 kuna.

– Gubitak dopunskog znači i presudu za umirovljenike. Hrvatska je osma u EU po smrtnosti samo zbog toga što umrli nisu pravodobno liječeni. Upravo zbog toga je važna što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kako bi se prevenirali troškovi liječenja i osiguralo pravodobno dijagnosticiranje i liječenje najugroženijeg dijela starije populacije – prokomentirala je Jasna Petrović, šefica umirovljeničkog sindikata, koja traži da se cenzus za samca zasad podigne s 1939 na 2000 kuna, no uz uvjet da se i taj iznos redovito usklađuje s rastom mirovina. Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika prijeti premijeru Plenkoviću da će svaki tjedan pred Banske dvore dovesti pet autobusa umirovljenika koji su ostali bez dopunskog.

Kako ulazimo u izbornu godinu, velika je vjerojatnost da će nekih promjena biti, no ministri zasad ne govore gdje i kako. U skladu s izbornim programom HDZ-a, Vlada je najavila da će uvesti nacionalnu mirovinu za starije od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda, a takvih je trenutačno oko 55 tisuća, uglavnom žena. Izdaci za mirovine iduće će godine biti 42,5 milijardi kuna, s tim što bi za usklađenje trebalo osigurati rekordnih dvije milijarde kuna. Godinu kasnije još i više.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar Observer
  Observer:

  Prioritet imaju bezbrojne nevladine udruge , razni uhljebi , pogotovo koalicijski partneri , privilegirani manjinci i ogromna nedodirljiva birokracija bez koje vladajuci , (ma tko oni bili) ne bi mogli opstati.

 • Avatar HILARIUS FELIX
  HILARIUS FELIX:

  100 kuna? Blago hrvatskim umirovljenicima. Zaista imaju sreće.

 • tratincica68:

  Opet dobro.zato ce u sabor past bar 2000 kuna po glavi.jadni narode sto vam rade