Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivan Sinčić kažnjen s 3000 kuna zbog nesklada u izvješću

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv Vlahe Orepića zato što je razriješio i imenovao članove Upravnog vijeća i Nadzornog odobra trgovačkog društva AKD bez prijedloga Vlade
14. ožujka 2019. u 13:16 6 komentara 363 prikaza
Ivan Sinčić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s tri tisuće kuna saborskog zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića zbog nesklada iznesenog u izvješću o imovinskom stanju vezanom za kupnju kuće u Zagrebu.

Ivan Jakovčić Veličao Mussolinija Jakovčić i Radoš složni: Tajani mora biti smijenjen

Sinčić u imovinskoj kartici, kako je rekla izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković, nije prijavio vrijednost nekretnine koja je u kupoprodajnom ugovoru te, osim bankovnog kredita, nije naveo sve izvore novca za njezinu kupnju (svadbeni dar obitelji u iznosu od 60.000 kuna te 16.000 kuna vlastitog novca koji je dao za kupnju nekretnine).

Povjerenstvo je utvrdilo da je Sinčić u izvješću o imovinskom stanju 2017. ,u dijelu podataka o imovini, naveo kuću s okućnicom u Zagrebu površine 1051 četvorni metar i približne tržišne vrijednosti od 525.000 kuna, kupljenu bankovnim kreditom.

No, Porezna uprava utvrdila je kako ta imovina po kupoprodajnom ugovoru vrijedi 591.445 kuna te je zato utvrđen nesklad između podataka koje je u svojoj imovinskoj kartici iznio Sinčić i podataka Porezne uprave.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Fakultetu političkih znanosti Predsjednica studentica Grabar-Kitarović piše doktorat, samo Dejan Jović bio protiv izvještaja o ocjeni teme

Iako je Sinčić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Jozić-Ileković je rekla kako je on, odmah nakon pokretanja postupka protiv njega, pred tim povjerenstvom uskladio sve potrebne podatke u svojoj imovinskoj kartici i dostavio svu potrebnu dokumentaciju, o čemu se i očitovao povjerenstvu.

Ističući kako smatra da je učinio apsolutno sve radi transparentnosti podataka, Sinčić, koji je bio na sjednici povjerenstva, rekao je da je naknadno tom povjerenstvu poslao sve potrebne dokumente (procjedbeni elaborat, ugovor o kreditu, rješenje Porezne uprave i sl).

Objasnio je da je u tom trenutku mislio kako je riječ o ispravnom popunjavanju imovinske kartice, a dodatno je od povjerenstva o tom tražio mišljenje.

Bakir Izetbegović Reakcije iz BiH SDA optužuje Hrvatsku za neprijateljsko djelovanje, traži očitovanje vlade

Postupak protiv Orepića jer je prekršio proceduru i protiv Tomaševića zbog zapošljavanja snahe

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika Vlahe Orepića zato što je, dok je bila tehnička Vlada u srpnju 2016., a on činio uime Vlade Skupštinu AKD-a, razriješio i imenovao članove Upravnog vijeća i Nadzornog odbora trgovačkog društva AKD bez prijedloga Vlade. Time je, rekla je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković, prekršio potrebnu proceduru.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zato što je njegova snaha Božena Tomašević zaposlena u trgovačkom društvu Regionalnoj razvojnoj agenciji Požeško-slavonske županije "Panora".

Ranko Ostojić burne reakcije na Mektića 'Bacaju prašinu u oči! Ne mogu vjerovati da bi hrvatske službe naoružavale islamske teroriste'

Izvjestiteljica u tom slučaju Tatijana Vučetić je rekla da je Tomaševićeva snaha ondje zaposlena 2018. na temelju diskrecijske odluke direktorice toga trgovačkog društva budući da ta agencija nije obvezna objaviti natječaj.

No, dodala je, to trgovačko društvo je u vlasništvu Požeško-slavonske županije, a član njegove Skupštine i jedina osoba koja imenuje direktora tog društva je župan Alojz Tomašević. 

Objasnila je da između Alojza i Božene Tomašević, koji žive u zajedničkom kućanstvu, postoji odnos povezanosti na temelju kojeg se može posumnjati u nepristranost Alojzija Tomaševića tijekom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu imati utjecaj na snahu Boženu Tomašević.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Đueo:

  Ako kupiš kuću na kredit( hipotekarni) kuća nije tvoja,već bankina. Banka se upisuje u vlasničke knjige . Imovina nije tvoja jer nemožwš s njom raspolagati.( Tek kad banka skine teret ) i neznam što tu nije jasno povjerenstvu za sukob interesa?

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  taman da si najveći svetac u hrvatskoj ti mediji svašta izmisle i razderu te, a ovce kao ovce birači to odmah popuše...

 • sambo:

  Jesu to oni iz morale vertikale društva? Oni koji čuče ljudima ispred kuća, a kad se ugase kamere odlaze? Niti jedan od njih se nije ponudio otplatiti ljudima kredit ali bitno da su u prvim redovima kad su kamere tu...stranka ... prikaži još! bez afera yeah right...malo su u stranci pa nisu, pa se raspadnu kad uđu u sabor, pa osnivaju novu stranku, pa muljaju sa biciklima na račun stranke, pa naprave akciju "Uništimo male prodavače jagoda" kad su liku na štandu pored dijelili jagode a on živi od prodaje jagoda, a da ne kažem za njihove medicinske lumene o vitaminu C ili necjepljenju...sve njihove teorije urote, teorije o drevnim vanzemaljcima, teorije o chemtrailu, ravnozemljašima, ne cjepljenju i ostale gluposti, su stvarno gluposti koje zabavljaju studoše...svako malo su i oni kao i drugi po nekakvim povjerenstvima ili istragama ali kad su oni u pitanju onda je to "svjetska urota baš protiv jadnih malih živocigličara"...