Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić i Radoš složni: Tajani mora biti smijenjen

Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kaže Jakovčić
14. ožujka 2019. u 13:37 5 komentara 379 prikaza
Ivan Jakovčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u Strasbourgu je oštro osudio jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da je “Mussolini, dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon radio je pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji”.

Gordan Maras U PARLAMENTU Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

– Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta – ističe Jakovčić.

– Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata – dodaje Jakovčić i nastavlja:

– Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju.

Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga “može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija”.

– Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla – ističe zastupnik IDS-a.

Antonio Tajani u Italiji se utrkuje s desničarskim militantima, a u EU izigrava uglađenog gospodina glasovanje u utorak Tajani: Datum izlaska Britanije iz EU može se odgoditi najviše za nekoliko tjedana

Smatra da unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere “da što si ekstremniji to si simpatičniji”. Jakovčić poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja.

– To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit –  rekao je Jakovčić.

– Zato od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu – zaključuje.

Radoš: Pučani moraju smijeniti Tajanija

– Najnovije izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o nekim navodnim „zaslugama“ Mussolinija za svaku su osudu – kaže pak zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE).

– Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti – poručuje Radoš.

– Ne može se protiv neofašista boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi – naglašava zastupnik GLAS-a te upozorava kako Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“.

– Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim kolegama iz Europske pučke stranke, uključujući i naše kolege iz HDZ-a, je da doista pokrenu postupak smjenjivanja i micanja Tajanija s mjesta predsjednika Europskog parlamenta – zaključuje Radoš.

VIDEO Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  A 90 tih poticao masovno mjenjanje hrvataskih prezimena u talijanska dodajući na kraju umjesto " ć "- "ch" i dodijelujući im talijanske mirovine ?

 • Hrvatinic:

  Uci se sto znaci biti Talijan... Ivan jakovcic ce biti predsjednik parlamenta te utopije zvane eu.....hahahahaha

 • ronyday:

  Jako je važno što kažu bitange kao što su jakovčić i radoš Upravo IDS-ova gamad je godinma htjela Istru pripojiti Italiji i odcijepiti od Hrvatske.