Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije iz BiH

SDA optužuje Hrvatsku za neprijateljsko djelovanje, traži očitovanje vlade

Bakir Izetbegović
Armin Durgut/PIXSELL
14.03.2019.
u 12:45

Reakcija je uslijedila nakon tvrdnji u medijima da su hrvatski obavještajci organizirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH, a zatim nakon policijskih racija to predstaviti kao dokaze o postojanju raširene terorističke mreže

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je izrazila "zaprepaštenost" tvrdnjama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatskih obavještajaca u BiH, čiji je cilj bio predstaviti tu zemlju kao terorističko uporište, te je zatražila žurnu reakciju ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Zaprepašteni smo informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza, koje je organizirao konzul Republike Hrvatske (u Tuzli) Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju iz središnjice SDA dostavljenom lokalnim medijima.

Reakcija je uslijedila nakon tvrdnji u medijima da su hrvatski obavještajci organizirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH, a zatim nakon policijskih racija to predstaviti kao dokaze o postojanju raširene terorističke mreže.

SDA je to odmah povezala s ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Opetovane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama tisuća ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih tijela Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebice Bošnjaka. Takve aktivnosti se poduzimaju s očevidnom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države", ocjena je najveće bošnjačke stranke u BiH.

Ta je stranka zatražila od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere, a od ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njeno službeno očitovanje  o "protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli". 

 

Ključne riječi

Komentara 16

BA
batman
12:47 14.03.2019.

Ko o čemu,teroristi o pravdi.😂😂😂😂😂😂👅👅👅👅👅👅

ZI
zimerman
14:27 14.03.2019.

BIH je na listi teroristički država usvijetu a tu listu nije pravila Hrvatska .

RO
ronyday
15:55 14.03.2019.

Bosanski muslimani su poturice koje treba vratiti u Tursku, jer predstavljaju opasnost za demokratsku Europu. Izetbegović ne može poreći činjenicu da su brojni teroristi iz arapskih zemlja dolazili među bosanske muslimane i bosanski muslimani odlazili među arapske teroriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije