Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Bacaju prašinu u oči! Ne mogu vjerovati da bi hrvatske službe naoružavale islamske teroriste'

Bivši ministar unutarnjih poslova, nezavisni Vlaho Orepić kaže da hrvatske, ali i bošnjačke sigurnosne službe trebaju ove informacije potvrditi ili demantirati
14. ožujka 2019. u 12:12 82 komentara 9652 prikaza
Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj zemlji djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija treba argumentirano potvrditi ili demantirati, ustvrdili su zastupnici u Saboru. Naime, Mektić je dao ovu izjavu nakon što je portal Žurnal.info objavio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH da bi prenosili oružja i eksploziv u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom 'CILJ JE BIO DISKREDITIRANJE BIH' Ministar sigurnosti BiH tvrdi da je otkrivena tajna operacija hrvatskih obavještajaca u BiH

– Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“. Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriju BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i nizozemske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza s institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković, kojem je čak dan na raspolaganje i službeni auto Vlade Republike Hrvatske s diplomatskim pločicama – piše Žurnal.info.

Zbog ovih napisa, ali i izjave ministra sigurnosti BiH, nezavisni Bojan Glavašević uime svog saborskog Kluba nezavisnih zastupnika uputio je zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću s pitanjem ima li on saznanja o istinitosti tih navoda.

Tužiteljstvo BiH naoružavanje islamista Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet o hrvatskim obavještajcima. Mektić ide na saslušanja

– Pitali smo ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu suradnju s novinarom RTS-a, i ima li ikakva saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje. Uputili smo dopis predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću u kojem ga tražimo da unutar svojih ovlasti istraži ove navode i, konačno, uputili smo predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi gdje smo tražili da oni kao nezavisno tijelo, također sa svoje strane u sklopu svojih ovlasti provedu istragu – objasnio je Glavašević naglasivši kako ove tvrdnje iz BiH smatra vrlo ozbiljnima.

Bojan Glavašević | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Smatramo da zahtijevaju promptnu provjeru, jer ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome jesu li te tvrdnje točne ili neistinite. Ako je u pitanju nešto što je istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet, a ono što mene brine, također u slučaju da je netočno, jest zašto jedan visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije. Prostora za pretpostavke nema, vrlo su ozbiljne političke implikacije ovoga, smatramo da je ovo prvorazredno političko pitanje i da ga treba što prije istražiti – kaže Glavašević.

Sirija RADIKALNI ISLAMIST Najtraženiji terorist iz BiH pobjegao iz Sirije u Libiju?

Bivši ministar unutarnjih poslova, nezavisni Vlaho Orepić, kaže da hrvatske, ali i bošnjačke sigurnosne službe trebaju ove informacije potvrditi ili demantirati.

– BiH i Hrvatska jedinstven su sigurnosni prostor kada je riječ o islamistima i ekstremima po tom pitanju. Sigurnosnih pitanja na tu temu sigurno ima, ali ni blizu razini na kojoj ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem. Poznavajući ljude koji rade u sigurnosnim službama u obje zemlje, oni su sigurno već u angažmanu i vjerujem da će problem spustiti na razinu na kojoj treba biti. Izazova ima, ali to nije ni blizu onome što izborni gubitnici žele prikazati. Sigurnost je područje gdje nema politikantstva, to treba argumentirano dokazati ili demantirati – komentirao je Orepić. Upitan treba li hrvatska predsjednica pripaziti što izgovara, Orepić je odgovorio da je ona „jedna od stupova sigurnosti Republike Hrvatske“. Što se istinitosti Mektićevih izjava tiče, Orepić smatra da treba „stručno pristupiti“.

Kurdski borci poziraju s otetom zastavom Islamske države Bitka protiv terorizma Uništenje ISIL-a nije ni blizu, u Siriji i dalje djeluje sto tisuća terorista

– U ovom trenutku ne želim stajati ni na jednu stranu, sigurno je da postoje interesi sigurnosnih službi da to razriješe, potvrde ili demantiraju. Međutim, ovdje uistinu vidim tragove politike koje treba izbaciti iz sigurnosnih službi – smatra Orepić zaključivši kako je, dok je bio ministar unutarnjih poslova, primao izvješća SOA-e o islamskim radikalima i da se tada govorilo o tisuću do dvije ljudi, ali ne tako da su naoružani i u formacijama nego o potencijalnom izvoru nezadovoljstva na tom prostoru.

Nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić kaže da će uime Odbora zatražiti informaciju o ovoj priči, a s obzirom na to da idući tjedan na dnevnom redu sjednice imaju izvješća o radu svih sigurnosno-obavještajnih službi, iskoristit će prigodu da čelnike tih tijela pita nešto više o ovome. Čudi se, naglašava, da još nije reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova na optužbe visokog dužnosnika susjedne zemlje, koliko god ih on osobno smatrao neozbiljnima.

Ranko Ostojić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nažalost, nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave, to mogu vrlo argumentirano reći, jer da sam na njegovu mjestu bilo bi uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi o tome, prema tome, od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima, nego da realizira, odnosno da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji. Prema tome, u ovom trenutku mogu procijeniti kao jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno govoriti Ministarstvo vanjskih poslova, a što se tiče Odbora, naša je obaveza, bez obzira na to, da zatražimo informaciju i to ćemo i napraviti, ali ovako na prvu, moram kazati da ovo nije prvi put da se na takav način šalju signali bez ikakvih argumenata i dokaza – kaže Ostojić dodavši kako on nikako ne može vjerovati da bi hrvatske službe naoružavale islamske teroriste, posebice u susjednoj zemlji za koju nam je bitno da je stabilna.

– Sada samo mogu reći da mi se nikada ne bi dogodilo da ovako bez argumenata optužim jednu zemlju da nešto ovako radi. Uopće me ne zanimaju ove priče, je li to utvrđivanje teme gospođe predsjednice, to za jednog ministra nije ozbiljno. Ovakva izjava bila bi logična da ste nakon neke akcije pronašli neke osobe, neko oružje, da ste nekoga uhitili. Ovo je zapravo samo bacanje prašine u oči, vjerojatno iz dnevno-političkih razloga. Nevjerojatno da imate konzula kojeg ostavljate u BiH, a javno ga optužujete da naoružava islamske teroriste, to se u Hrvatskoj ne može dogoditi – tvrdi. Ostojić zaključuje da je Hrvatska već trebala potegnuti određene poteze u vezi s tim pitanjem, posebice Ministarstvo vanjskih poslova.

Video: Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • Frtajler:

  Ne moram ni čitati članak jer čim su tu upetljani Orepić i ovaj mali smrad Glavašević, znam da je neka opako antihrvatska papazjanija.

 • kbr:

  a ti bi bojanče na svu silu želio da su tvrdnje ovog šabana istinite, jelda? ne će moći ove noći

 • Avatar southman
  southman:

  Ne daju Bosanci da se dira u njihove privatne bradate vojske !