Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'REVOLTIRAN SAM'

Istraga o ratnim zločinima: Ispitan Ivan Bobetko

Goran Stanzl/PIXSELL
17.07.2017.
u 15:20

Ivan Bobetko priveden je zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, neslužbeno doznaje N1.

Čini se da istraga o zbivanjima u Sisku 1991. i 1992. godine smrću Đure Bordarca, ratnog načelnika Policijske uprave Sisak, i presudom njegovu zamjeniku Vladimiru Milankoviću nije završena. 

Na to upućuje obavijesni razgovor na kojeg je u ponedjeljak bio pozvan Ivan Bobetko, ratni načelnik Kriznog stožera za Sisak i Baniju, nekadašnji saborski zastupnik i sin generala Janka Bobetka.

O njegovu "privođenju" medije je obavijestio umirovljeni general Pavao Miljavac. 

"Čuo sam se Bobetkom prije pola sata, zvao me revoltiran. Pokušao sam doznati o čemu je riječ, ali mi je rečeno da je istraga tajna i tako ne znam je li Bobetko priveden kao osumnjičenik ili kao svjedok", - rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Hina je tijekom dana dobila potvrdu da nije riječ o privođenju nego obavijesnom razgovoru.

Ivan Bobetko bio je, početkom Domovinskog rata, imenovan zapovjednikom Kriznog stožera za Sisak i Baniju. Član Kriznog stožera bio je i Đuro Brodarac, ratni zapovjednik sisačke policije, a koji je uhićen 2011. godine pod sumnjom da je propustio spriječiti i kazniti počinitelje ubojstva 24 sisačka Srbina 1991. i 1992. godine. Đuro Brodarac suđenje nije dočekao, 13. srpnja 2011. umro je u pritvoru, a njegov ratni zamjenik Policijske uprave Sisak Vladimir Milanković je 2013. osuđen na osam godina zatvora. Vrhovni sud mu je 2014. kaznu povisio na 10 godina zatvora.

Ivan Bobetko bio je često spominjan na suđenju Milankoviću u Osijeku, u iskazima svjedoka koji su ga imenovali zapovjednikom nekih spornih akcija iz tog razdoblja i čovjeka koji je imao stavrnu ovlast na sisačkom području u vrijeme nestanaka i ubojstava nekih Srba. Ivan Bobetko poznat je javnosti kada je u prvom sazivu hrvatskog Sabora torbom iz klupe gađao zastupnika SDS-a Milana Tanjgu, a 1992. je odlučio napustiti HDZ jer nije htio, kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku Sabora , dati suglasnost izvještaju Manolićeve komisije kojom se utvrđivala odgovornost za pad Vukovara.

U HDZ se vratio 1994. nakon odlaska Manolića i Mesića iz stranke. 

Inače, nakon presude Milankoviću u Sisku nije bilo naznaka provođenja novih istraga vezano za ratne događaje u Sisku, tako da je obavijesni razgovor Ivana Bobetka iznenadio javnost.

Komentara 18

CI
cika123
14:58 17.07.2017.

E moj narode......

PO
pozornik66
16:42 17.07.2017.

Peta kolona još uvik vlada hrvatskom, kao šta kaže njihov vrhovni vodja"ili mi ili oni"

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:14 17.07.2017.

Hdzovci i domoljubi opet štrajkaju šutnjom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije