Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraga o ratnim zločinima: Ispitan Ivan Bobetko

Ivan Bobetko priveden je zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, neslužbeno doznaje N1.
17. srpnja 2017. u 15:20 18 komentara 1253 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Čini se da istraga o zbivanjima u Sisku 1991. i 1992. godine smrću Đure Bordarca, ratnog načelnika Policijske uprave Sisak, i presudom njegovu zamjeniku Vladimiru Milankoviću nije završena. 

Na to upućuje obavijesni razgovor na kojeg je u ponedjeljak bio pozvan Ivan Bobetko, ratni načelnik Kriznog stožera za Sisak i Baniju, nekadašnji saborski zastupnik i sin generala Janka Bobetka.

O njegovu "privođenju" medije je obavijestio umirovljeni general Pavao Miljavac. 

"Čuo sam se Bobetkom prije pola sata, zvao me revoltiran. Pokušao sam doznati o čemu je riječ, ali mi je rečeno da je istraga tajna i tako ne znam je li Bobetko priveden kao osumnjičenik ili kao svjedok", - rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Hina je tijekom dana dobila potvrdu da nije riječ o privođenju nego obavijesnom razgovoru.

Ivan Bobetko bio je, početkom Domovinskog rata, imenovan zapovjednikom Kriznog stožera za Sisak i Baniju. Član Kriznog stožera bio je i Đuro Brodarac, ratni zapovjednik sisačke policije, a koji je uhićen 2011. godine pod sumnjom da je propustio spriječiti i kazniti počinitelje ubojstva 24 sisačka Srbina 1991. i 1992. godine. Đuro Brodarac suđenje nije dočekao, 13. srpnja 2011. umro je u pritvoru, a njegov ratni zamjenik Policijske uprave Sisak Vladimir Milanković je 2013. osuđen na osam godina zatvora. Vrhovni sud mu je 2014. kaznu povisio na 10 godina zatvora.

Ivan Bobetko bio je često spominjan na suđenju Milankoviću u Osijeku, u iskazima svjedoka koji su ga imenovali zapovjednikom nekih spornih akcija iz tog razdoblja i čovjeka koji je imao stavrnu ovlast na sisačkom području u vrijeme nestanaka i ubojstava nekih Srba. Ivan Bobetko poznat je javnosti kada je u prvom sazivu hrvatskog Sabora torbom iz klupe gađao zastupnika SDS-a Milana Tanjgu, a 1992. je odlučio napustiti HDZ jer nije htio, kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku Sabora , dati suglasnost izvještaju Manolićeve komisije kojom se utvrđivala odgovornost za pad Vukovara.

U HDZ se vratio 1994. nakon odlaska Manolića i Mesića iz stranke. 

Inače, nakon presude Milankoviću u Sisku nije bilo naznaka provođenja novih istraga vezano za ratne događaje u Sisku, tako da je obavijesni razgovor Ivana Bobetka iznenadio javnost.

sudački čekić Zločin iz 1991. Osuđen na 20 godina zatvora: Ubio trojicu civila i petoricu hrvatskih policajaca Tomislav Merčep RATNI ZLOČIN Vrhovni sud povisio Tomislavu Merčepu kaznu za godinu i pol dana državno odvjetništvo split Ratni zločin Kninski 'milicajac' optužen za protjerivanje Hrvata iz Kninskog polja

VIP izdvaja za Vas

  • cika123:

    E moj narode......

  • pozornik66:

    Peta kolona još uvik vlada hrvatskom, kao šta kaže njihov vrhovni vodja"ili mi ili oni"

  • Pilat:

    U drzavi koja je bila napadnuta i koja je pobijedila u tom napadu petokolonasi sude za zlocine hoce li narod otvoriti oci jedanput i razracunati se sa petokolonasima.