Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Kninski 'milicajac' optužen za protjerivanje Hrvata iz Kninskog polja

državno odvjetništvo split
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
16.01.2017.
u 12:44

U optužnici stoji da su krajinski "milicajci" u zaseoku Marići automatskim oružjem ranili jednog civila i kada je pao na zemlju ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za ratni zločin 59-godišnjeg državljanina Srbije kojega tereti da je, kao načelnik kninske "milicije" početkom 1992. podređenima naredio da teroriziraju, zastrašuju i u konačnici protjeraju Hrvate iz Kninskog polja.

Tužiteljstvo tvrdi da je optuženi bivši načelnik 3. siječnja 1992. oko 14 sati s većim brojem naoružanih podređenih pripadnika SUP-a Knin, s više vozila i transporterom došao u zaseoke Marići i Velići gdje su živjeli isključivo građani hrvatske nacionalnosti.

Tijekom akcije čiji je cilj bio teroriziranje, zastrašivanje i konačno protjerivanje stanovnika Hrvati im nisu pružali otpor dok su "milicajci" pucali po kućama i pretraživali ih. Pritom su iz jedne kuće uzeli par tisuća njemačkih maraka, svu zlatninu i zadnju plaću vlasnikve kćeri, a u drugoj kući porazbijali inventar i namještaj. Petero civila pritom su bez ikakvog razloga lišili slobode, priveli ih i zatvorili u zgradu SUP-a u Kninu, navodi tužiteljstvo.

U optužnici stoji i da su krajinski "milicajci" u zaseoku Marići automatskim oružjem ranili jednog civila i kada je pao na zemlju ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine.

"Radi prikrivanja tog kaznenog djela, na udaljenosti od oko dva metra od mrtvog tijela, postavili su lovačku pušku iz koje su prethodno ispalili jedan hitac, prikazujući da je J. Ć. bio naoružan i da je pucao pružajući im otpor radi čega milicija odnosno SUP Knin nikad nije poduzela radnje na otkrivanju i sankcioniranju počinitelja", objavilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Navode i da su neposredno nakon te akcije prestrašeni hrvatski civili napustili su svoje kuće u Kninskom polju i prešli na slobodni dio Hrvatske.

>> Trojici pripadnika Armije BiH potvrđene presude za ratne zločine nad Hrvatima u Trusini

Komentara 4

KL
Klarahrv
12:55 16.01.2017.

Zašto ne napišete ime i prezime zločinca i žrtve?

KO
kontraš
13:01 16.01.2017.

a kaf ce odgovarati piloti sto su gadjali crvenog golfa u koloni i tom prilikom poginula dva mala deteta i to jos na teritoriji BiH. Da je laz nije ima snimka na YouTube

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije