Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROMETEO I ISTRAMET

'DHMZ želi stvoriti monopol i ugasiti nas. Nećemo to dozvoliti!'

Foto: Istramet
14.10.2017.
u 10:55

Crometeo je iskazao veliko nezadovoljstvo te su na Facebook profilu stavili crnu traku u znak protesta.

DHMZ je izradio novi prijedlog zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnost, a koji je izazvao veliko nezadovoljstvom meteo udruge Crometeo i IstraMet.

Naime, kako su objavili i Crometeo i Istramet, iz prijedloga zakona čini se da DHMZ želi uvesti monopol u polje meteoroloških informacija te kažnjavati one koji bi objavljivali informacije o vremenu, a koje ne bi dozvolilo povjerenstvo DHMZ-a.

Crometeo je iskazao veliko nezadovoljstvo te su na Facebook profilu stavili crnu traku u znak protesta.

- Crometeo je stavio crnu traku preko svog profila u znak protesta protiv skandaloznog prijedloga Zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti kojim bi se de facto zabranio rad Crometea i svih sličnih udruga u Hrvatskoj.  Ne samo da to nećemo dozvoliti, nego ovim putem iskazujemo veliko razočarenje da spomenuti prijedlog zakona jednom riječju nije prepoznao rad udruga poput naše, a s punom odgovornošću tvrdimo da smo nemjerljivo unaprijedili domaću meteorologiju posljednjih 15 godina. U tijeku je zajedničko dogovaranje svih budućih koraka, a naši članovi i simpatizeri bit će o svemu narednih dana izviješteni", objavili su iz Crometea.

Istramet piše kako su duboko razočarani prijedlogom zakona.

"Umjesto suradnje između udruga i državnih institucija, skandaloznim prijedlogom zakona koji je primjereniji nekoj diktatorskoj državi trećeg svijeta, čini se da DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija, izuzev podobnih subjekata za koje povjerenstvo odluči da mogu plasirati podatke u javnost", napisali su. Dodaju kako je iz ovoga vidljivo da DHMZ za cilj ima gašenje njihove stranice i poručuju da će se boriti i da neće odustati.

Javno savjetovanje DHMZ-a otvoreno je od 12. listopada do 11. studenog 2017. godine.

- Cilj javnog savjetovanja je prikupiti primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti o Nacrtu prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti. Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje primjedbe i prijedloge vezane uz tekst Nacrta prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanja, objavili su iz DHMZ-a.

O svemu se oglasio i Ivan Mrvoš i izrazio svoju podršku IstraMetu i Crometeu.

- Na 210 lokacija u hrvatskoj kroz Steora pametne klupe svakih 30 minuta obavljamo mjerenja temperature i vlažnosti zraka. Imamo i senzore za kvalitetu zraka, no njihov rad i baždarenje je jako komplicirano. Svi podaci kroz naš Dashboard (web aplikacija) prikazuju se kupcima klupa, a u skoro vrijeme imali smo namjeru i na novim web stranicama napraviti interaktivnu kartu na razini cijelog svijeta, čime bi posjetitelji u realnom vremenu imali pristup podacima sa svih naših klupa. Znači li to da bi DHMZ i nas kažnjavao ukoliko bi objavljivali informacije o vremenu, pita se Mrvoš.

Dodaje da podržava Istramet i Crometeo te ih poziva na suradnju i nudi im pomoć

- Podržavam IstraMet i Crometeo i ovih putem ih pozivam da nam se slobodno obrate ukoliko žele suradnju ili podatke s lokacija na kojima možda u ovome trenutku nemaju mjerne postaje, pa da vidimo šta se može napraviti, napisao je.

Komentara 14

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
11:09 14.10.2017.

Dhmz pojma nema o prognozi a ovi su jos i gori. Mislim da bi trebalo ostaviti amatere na zivotu nije u redu da se samo "profesionalci" sramote.

DU
Deleted user
12:15 14.10.2017.

Previše galame i senzacionalizma za gotovo nebitnu stvar. "Anticenzura" tebi je zbilja mjesto u nekadašnjoj "Službi državne bezbednosti".

GU
Gustirna
13:29 14.10.2017.

Ma o cemu ovi istarski drogerasi pricaju...pa oni svoju prognozu samo prepisuju sa norveskog meteo portala....zato im i jesu prognoze nis koristi...tko ne vjeruje neka provjeri...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije