Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borzan otkrila: Proizvođači su mi do detalja joj objasnili kako izmiču zakonima

Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu – poručila je Borzan.
11. listopada 2017. u 16:41 3 komentara 614 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Europska komisija namjerava uložiti dva milijuna eura u razvoj metodologije za usporedbu kvalitete proizvoda na zajedničkom tržištu. 

'IMA TOGA JOŠ' Borzan o slučaju HIPP: Svi su mi govorili da je to borba Davida i Golijata

Usto, nacionalnim vlastima su poslane tzv. Smjernice kako prepoznati slučajeve koji krše postojeću legislativu. O svemu tome govorilo se danas na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, gdje se raspravljalo o Smjernicama Europske komisije za borbu protiv plasiranja naizgled istih proizvoda različite kvalitete u novijim i starijim državama EU.

Biljana Borzan
1 / 5
Biljana Borzan

"Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu"

- Prvi je to dokument koji je Europska komisija napravila na ovu temu. Postignuće je što se napokon počelo konstruktivno djelovati. Nažalost, Smjernice su nedovoljno ambiciozne. Uz to, i dalje se forsiraju razlike samo kod hrane, a ja sam svojim istraživanjem dokazala da razlike postoje i kod neprehrambenih proizvoda, u ovom slučaju deterdženata. Da sam imala više novaca, istražila bih i druge kategorije proizvoda na koje mi se potrošači žale poput automobila, kućanskih aparata i slično - kazala je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka.

Smjernice Europske komisije kažu kako se problem može riješiti unutar postojeće legislative. Borzan tvrdi kako su joj pristupili neki proizvođači kod kojih je pronašla razlike u kvaliteti njihovih proizvoda i do detalja joj objasnili na koji način se izmiču postojećim zakonima o nepoštenoj poslovnoj praksi.

- Proizvođači se u postojećem zakonodavnom okviru snalaze kao riba u vodi. Potrebno je što prije ispitati učinke ovih Smjernica. Nisam optimistična, trebamo promijeniti zakone. Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu – poručila je Borzan.

HIPP dječja hrana 'njemački je bolji' HIPP na hrvatske police stavlja njemački proizvod. Otkriveno da je 'hrvatski' slabije kvalitete i skuplji Ravnopravnost u košarici Ista kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu još dugo bit će utopija trgovina 'GRAĐANI DRUGOG REDA' Što ide Nijemcima, a što Hrvatima: Kod ovih proizvoda postoji znatna razlika u kvaliteti
INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Le-Freak
    Le-Freak:

    Unatoc skandala u kojima su nas Lidl i Kaufland trovali pokvarenom odpad-"hranom" ima previse svijeta koji misli da su te njemacke firme neki dobrocinitelji, da su njemacki proizvodi automatski bolje kvalitete. Nasi novinari nazalost nemogu napr. istraziti sve skandale oko ... prikaži još!o Lidla u Njemackoj, jer je na nasim fakultetima studij Novinarstva vise ispunjen ideoloskom naobrazbom jugo-balkan- ljevicarske filozofije i metodama medijskoga destruktivizma svoje drzave. Tu strani jezici kao Francuski , Njemacki.. i kriticno razmisljanje prema napr. njemackim gazdama ili nedeajboze konstruktivni doprinos drustvenom razvoju nema mjesta.

  • doticnigosp:

    prestat kupovat takve proizvode