Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike u kvaliteti hrane

Borzan otkrila: Proizvođači su mi do detalja joj objasnili kako izmiču zakonima

Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
11.10.2017.
u 16:41

Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu – poručila je Borzan.

Europska komisija namjerava uložiti dva milijuna eura u razvoj metodologije za usporedbu kvalitete proizvoda na zajedničkom tržištu. 

Usto, nacionalnim vlastima su poslane tzv. Smjernice kako prepoznati slučajeve koji krše postojeću legislativu. O svemu tome govorilo se danas na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, gdje se raspravljalo o Smjernicama Europske komisije za borbu protiv plasiranja naizgled istih proizvoda različite kvalitete u novijim i starijim državama EU.

Biljana Borzan
1/5

"Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu"

- Prvi je to dokument koji je Europska komisija napravila na ovu temu. Postignuće je što se napokon počelo konstruktivno djelovati. Nažalost, Smjernice su nedovoljno ambiciozne. Uz to, i dalje se forsiraju razlike samo kod hrane, a ja sam svojim istraživanjem dokazala da razlike postoje i kod neprehrambenih proizvoda, u ovom slučaju deterdženata. Da sam imala više novaca, istražila bih i druge kategorije proizvoda na koje mi se potrošači žale poput automobila, kućanskih aparata i slično - kazala je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka.

Smjernice Europske komisije kažu kako se problem može riješiti unutar postojeće legislative. Borzan tvrdi kako su joj pristupili neki proizvođači kod kojih je pronašla razlike u kvaliteti njihovih proizvoda i do detalja joj objasnili na koji način se izmiču postojećim zakonima o nepoštenoj poslovnoj praksi.

- Proizvođači se u postojećem zakonodavnom okviru snalaze kao riba u vodi. Potrebno je što prije ispitati učinke ovih Smjernica. Nisam optimistična, trebamo promijeniti zakone. Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu – poručila je Borzan.

Komentara 3

JA
jajahs
00:02 12.10.2017.

prestat kupovat takve proizvode

Avatar Le-Freak
Le-Freak
07:33 12.10.2017.

Unatoc skandala u kojima su nas Lidl i Kaufland trovali pokvarenom odpad-"hranom" ima previse svijeta koji misli da su te njemacke firme neki dobrocinitelji, da su njemacki proizvodi automatski bolje kvalitete. Nasi novinari nazalost nemogu napr. istraziti sve skandale okoo Lidla u Njemackoj, jer je na nasim fakultetima studij Novinarstva vise ispunjen ideoloskom naobrazbom jugo-balkan- ljevicarske filozofije i metodama medijskoga destruktivizma svoje drzave. Tu strani jezici kao Francuski , Njemacki.. i kriticno razmisljanje prema napr. njemackim gazdama ili nedeajboze konstruktivni doprinos drustvenom razvoju nema mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije