Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dokazat ću da je Hotmail laž

Nisam mogla dozvoliti da se Povjerenstvo osloni isključivo na objavljivane mailove jer jasno je da se pisanje zakona nije moglo tako odvijati, tvrdi Martina Dalić
24. srpnja 2018. u 17:41 23 komentara 7766 prikaza
Martina Dalić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ne želim instrumentalizirati objavu dokumentacije koju sam poslala Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nego želim da se razjasni cjeloviti proces nastanka lex Agrokor, svih analiza i predloženih rješenja tog krupnog problema, što je zasluga svih nas državnih dužnosnika koji smo sudjelovali u kreiranju rješenja. Iz toga će biti jasno da konstruirane priče u javnosti, temeljene na fragmentima objavljenih mailova, nisu točne – rekla je jučer za Večernji list Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva koja je podnijela ostavku nakon što je Index.hr danima objavljivao mailove tzv. grupe Borg koja je sudjelovala u pisanju lex Agrokor.

Martina Dalić AFERA HOTMAIL Dalić uzvraća udarac: poslala prepisku svih aktera uključenih u lex Agrokor?

Dostupna dokumentacija

Martina Dalić, kao što nam je rekla u svojoj izjavi, nije htjela iznositi detalje o tome koju je točno dokumentaciju, odnosno korespondenciju dostavila Povjerenstvu, ali “nije mogla dozvoliti da se Povjerenstvo osloni isključivo na mailove koji su objavljivani na Indexu jer svakome logičnome i racionalnome jasno je da ti fragmenti i istrgnute rečenice ne mogu biti sve i da je nevjerojatno da bi se stvari u pisanju zakona odvijale onako kako se to opisivalo u medijima”.

Večernji je list, podsjetimo, u subotu objavio da je bivša potpredsjednica Vlade i nekad najbliža premijerova suradnica Povjerenstvu, uz svoje očitovanje na 21 stranici, poslala i popratnu dokumentaciju na 80 stranica koja sadrži korespondenciju svih uključenih u pisanje lex Agrokor, a među njima su, kako je pisao Večernji list, i neki visoki državni dužnosnici.

Naslovnica DANAS U VEČERNJEM Martina Dalić uzvraća udarac!

Povjerenstvo je, naime, 18. svibnja protiv Martine Dalić pokrenulo postupak zbog afere Hotmail. U trenutku kada Povjerenstvo bude odlučivalo o meritumu u tom postupku, dokumentacija Martine Dalić postat će javno dostupna, odnosno na samoj sjednici bit će obrazloženo temeljem kojih je “dokaza” donesena odluka u tom slučaju. Potvrdila nam je to jučer Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva.

– Osobe koje imaju pravni interes moći će izvršiti uvid u tu dokumentaciju, a Povjerenstvo će kod donošenja odluke objelodaniti temeljem koje dokumentacije bivše dužnosnice je odlučivalo – rekla je Novaković.

Ročište vjerovnika Agrokora o nagodbi

Martina Dalić
1 / 20
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora

Martina Dalić, doznajemo, odluku Povjerenstva o pokretanju postupka protiv sebe dobila je 5. srpnja (nakon postignute nagodbe u Agrokoru) premda je u odluci objavljenoj na web-stranici Povjerenstva ona donesena 18. svibnja. Izvori bliski M. Dalić prenose kako ona smatra da je Povjerenstvo podleglo atmosferi koja se stvorila u slučaju Hotmail, odnosno da je “svjesno ili nesvjesno bilo instrumentalizirano i uključeno u isključivo političku priču”.

– Martina Dalić dat će sve od sebe da u tom procesu ispriča što je bilo i kako je bilo, ali na cjelovit i pošten način – prenijeli su izvori bliski bivšoj potpredsjednici Vlade.

Martina Dalić i Andrej Plenković Novi problemi Povjerenstvo: Martina Dalić u sukobu interesa

Na pitanje imaju li akteri koji su bili uključeni u korespondenciju oko lex Agrokor, a koju je dostavila Povjerenstvu, razloga biti zabrinuti, izvori bliski Martini Dalić poručili su: Bože, sačuvaj. Nema nikakvog razloga da bi bili nervozni. Nisu to nikakve tajne.

Ne želi biti žrtva

Isti izvori napominju kako predana korespondencija ne uključuje SMS komunikaciju, puno je vjerojatnije da je riječ o mailovima i sl.
U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa nisu mogli precizirati kada će postupak o Hotmailu i M. Dalić biti u fazi donošenja odluke. Trenutačno su godišnji odmori, premda Nataša Novaković još radi, a sve će ovisiti i o tome je li izvjestiteljica u ovom slučaju od institucija zatražila i dodatne odgovore. Moguće je da će odluka biti negdje u rujnu i da bi se tada moglo više doznati o korespondenciji kojom se brani Martina Dalić.

Boris Vujčić Traže šefa HNB-a U HDZ-u još vijećaju tko će biti guverner, najizgledniji je Boris Vujčić

Afera Hotmail žestoko je bila zatresla Plenkovićevu Vladu nakon što su objavljeni mailovi bivše potpredsjednice Vlade s konzultantima koji su bili angažirani na pisanju zakona kojim je zaustavljen bankrot Agrokora. Plenković je prvo branio tadašnju najbližu suradnicu, ali kako je pritisak javnosti bivao sve veći i kako se dio HDZ-a predvođen glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem sve više udaljavao od Martine Dalić, podršku joj je uskratio i sam premijer.

Iako je ostavku odlučila sama podnijeti, Martina Dalić očito je shvatila kako premijer Plenković želi zaštititi sebe eliminirajući nju. Iako je bilo nagađanja da bi M. Dalić mogla biti rehabilitirana na poziciji guvernerke ili viceguvernerke u Narodnoj banci, premijer se ipak na to nije odlučio. Iako u zadnje vrijeme ne propušta istaknuti njezine zasluge u spašavanju Agrokora. 

Peruško: Ovo je velik dan za Agrokor, razum je prevladao

Martina Dalić
1 / 9
Nagodba uspješna Proces koji je zaokupljao hrvatsku političku i gospodarsku scenu punih 15 mjeseci konačno završen
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • barbaizamerike:

  istina ima jos emailova i sms poruka i audio zapisa uh DATA biznis cuda radi zadnjih 10 godina

 • barbaizamerike:

  ko misli da se email moze zastititi grdno se vara a tako je i sa mobitelima i mikrofonima na njima

 • Avatar MK
  MK:

  Kako zec trći mogla si objasnit kad si bila ministrica i kad su te saborski zastupnici za to pitali.... Sada je sve rečeno - svima je jasno da tvoja nova „istina“ prikriva one tvoje stare „istine“... Aha - pisala si ... prikaži još! sama Lex-Agrokor. Aha - sada nam govoriš istinu...