Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE SE JEFTINIJI

Ispitali smo kvalitetu svijeća koje se pale na grobljima za Sve svete

lampaši
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
31.10.2015.
u 08:32


Večernjakov je test pokazao da skuplji nisu nužno i bolji

Ne možemo reći ništa protiv konkurencije, svaka roba ima svoga kupca, no svijeće koje su lakše u pravilu i traju kraće i trebale bi biti i jeftinije. Velika je, naime, razlika u tome jesu li punjene tekućim parafinom ili parafinskom pjenom – kaže Zoran Salopek, vlasnik karlovačke tvrtke Rips i posljednji hrvatski svjećar s majstorskim ispitom, od kojega smo zatražili da proanalizira Večernjakov test lampaša uoči blagdana Svih svetih.

U nekoliko trgovačkih lanaca, Loniji, Offertissimi, Konzumu te na tržnici Dolac, kupili smo šest manjih, domaćih i uvoznih lampaša težine od 70 do 185 grama. Ni na jednom nije pisalo koliko gori. Već na prvi pogled bili su nejednako puni, čak i oni iste veličine. Samo na dvama pisala je gramaža, za koju se vaganjem pokazalo da je 4-5 grama manja. Salopek kaže kako bi bilo pošteno da na deklaraciji stoji neto težina punjenja, kako to rade u Ripsu, umjesto bruto težine s plastičnom vazom i poklopcem, koja može biti i teža od punjenja. Parafin, kako piše na svima, može označavati i parafinsku pjenu (iz palmina voska, tekućeg te parafina u prahu) koja, kako se pokazalo, i puno brže gori.

– Parafin i parafinska pjena su vam kao spužva puna vode i suha spužva – objašnjava Salopek.

Lampaš Maja Mala-Pur PC grupe Otočac izgorio je tako dvostruko brže nego Mala laterna Barbare iz Samobora. Prvi bi možda i dulje gorio da u njemu nije "zaplivao" fitilj koji metalnim križićem nije bio pričvršćen za dno. S gramažom od svega 70 grama, mini piramida Proizvodno-trgovačkog obrta Natalije Kolar i Tomislava Rakovića iz Siska s gotovo 20 sati gorenja vjerojatno bi bila moralni pobjednik da je potkraj gorenja nismo morali ugasiti jer se i plastika počela topiti, dok su mala i srednja piramida porijeklom iz EU, za koje se samo može nagađati zemlja porijekla, najveće razočaranje s obzirom na cijenu, kratkoću gorenja te pocrnjeli poklopac. S obzirom na težinu, očekivano je pobijedio srednji lampaš Meteora iz Đakova, koji je izgorio za 35 sati i 14 minuta, a kupili smo ga u paketu od četiri komada. Salopek objašnjava kako u svakom lampašu ima boljih i lošijih, skupljih i jeftinijih materijala. Oni su u početku radili samo lampaše s tekućim parafinom, no kupci su ti koji traže jeftinije pa su se i oni morali prilagoditi i početi s proizvodnjom B kategorije lampaša zbog kojih na kraju i dodatno zapošljavaju umjesto da su pootpuštali polovicu radnika.

– Naša je kultura takva da one koji samo za Sisvete idu na groblja nije previše briga kakve svijeće kupuju. Do kvalitete drže samo oni koji su na grobljima često – kazao je Salopek.

>> Istražili smo kakva je ponuda cvijeća i svijeća te na što treba paziti pri kupnji

>> Za lampaše i cvijeće barem sto kuna, ali do groblja besplatan bus

Komentara 20

RI
Ringo
11:20 31.10.2015.

Najbitnija stvar koju provjerim na svijećama je materijal poklopca. Ako je aluminij super, a ako je čelični lim onda ne valja. Ako padne kiša onda čelični zahrđa i ta hrđa zamrlja mramor i ne možeš izbrisati trag. Kako ih razlikujem: po težini i vizualno (ako su zapakirani u najlon). Da li gori 20 ili 30 sati nije toliko važno, koliko je važno sjetiti se nekoga.

LA
larala
14:30 31.10.2015.

kvalitetu svijeca trebate ispitivati kod onih koji svijece prodaju na grobljima, kod malih svijecara pogotovo onih u blizini groblja...koji otkupljuju od svijece kradica parafin, pretapaju ga i ponovo izrađuju svijece koje vam nakon toga besramno po stoprvi put ponovo prodaju....a, naša groblja i institucije nemaju volje stati tom lopovluku na kraj, bolje je kazniti onu baku kaj za 10 kn prodaje pušlek iz svog vrta ubranog cvijeca

DU
Deleted user
11:42 31.10.2015.

nigdje ni slova o grafitu na lisinskom i postavljenoj bombi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije