Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razočaranje

Iskusni zlatari tvrde da je ispod crkve iskopan pijesak, a ne zlato

'VARAZDIN/MEDJIMURJE cakovec, 190608 Terme...DRASKOVEC.... Snimio Vjeran Zganec - Rogulja / Vecernji list'
' Vjeran Zganec - Rogulja / Vecer'
04.10.2011.
u 13:52

Ni jedan od međimurskih zlatara s dugogodišnjim iskustvom nije se obogatio jer u rijeci Dravi nema dovoljno zrnaca da bi eksploatacija bila isplativa

Pokraj crkve u Draškovcu  nije iskopano zlato nego običan pijesak zlaćane boje – tvrdi Dragutin Horvat iz Donjeg Vidovca, ispirač zlata iza kojeg je više od 70 godina zlatarenja u rijeci Dravi. Mediji su prije nekoliko tjedana izvještavali o zlatu iskopanom prilikom postavljanja cijevi za vodu u parku kod crkve sv. Roka.

No Horvat je za tjednik Međimurje ustvrdio je da je u Draškovcu zapravo iskopana sluna, pijesak žućkaste boje koji je dosta čest. Ni jedan od međimurskih zlatara s dugogodišnjim iskustvom nije se obogatio jer u rijeci Dravi nema dovoljno zrnaca da bi eksploatacija bila isplativa. To su još prije 90 godina utvrdili američki inženjeri koji su istražili obale rijeke Drave.

Mještani nisu odustajali pa su uz pomoć drvenog alata ispirali zlato. Zarada je bila premala, a samo od ispiranja zlata nije se moglo živjeti. Zlatarenje je danas turistička atrakcija koja privlači brojne goste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije