Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Iranu

Iranci u dilemi – prozapadni Rohani ili konzervativizam vrhovnog vođe A. Hamneija

Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 11:45

Više od 55 milijuna Iranaca danas će izaći na izbore koji će biti prvi ispit javnog mišljenja nakon povijesnog dogovora sa Zapadom

Više od 55 milijuna Iranaca danas izlazi na parlamentarne izbore koji su prvi ispit javnog mišljenja nakon povijesnog dogovora sa Zapadom o zaustavljanju nuklearnog programa i ukidanja međunarodnih sankcija. Ishod tih izbora bit će pokazatelj smjera kojim će se zemlja kretati, hoće li nastaviti produbljivati svoje diplomatske odnose sa Zapadom ili će tvrdolinijaši uspjeti zemlju ponovno vratiti unatrag.

Bitka za Skupštinu stručnjaka

Promatrači smatraju da će ključno pitanje ovih izbora biti – hoće li umjerena struja konzervativaca, koje vodi predsjednik parlamenta Ali Larijani, moći sklopiti koaliciju s reformistima, jer bi takva koalicija mogla biti prijetnja iranskim tvrdolinijašima.

U sadašnjem sazivu parlamenta, koji ima 290 zastupnika, dominiraju konzervativci i tvrdolinijaši.

Pobjeda reformista i umjerenih osigurala bi ponovni izbor Hasana Rohanija za predsjednika države u sljedećim predsjedničkim izborima 2017. godine, a tvrdolinijaši bi bili izbačeni s političke scene do 2021. godine. Rohanijevi pristaše nadaju se da će osvojiti većinu zastupničkih mjesta u parlamentu te u Skupštini stručnjaka od 88 članova, a upravo to drugo tijelo bira idućeg vrhovnog vođu čija je riječ presudna u državnoj politici, što je izuzetno važno za ustroj iranske politike u budućnosti.

Za sigurnost cijele regije

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, upozorio je da Zapad želi utjecati na izborne rezultate huškajući centriste bliske predsjedniku Hasanu Rohaniju protiv konzervativnih vođa. Hamnei, koji je u svome govoru otkrio nepovjerenje prema politici približavanja Zapadu, uvjeren je da će Iranci glasati da Iran zadrži protuzapadno stajalište. S druge strane, predsjednik Rohani kazao je da treba biti veliki odaziv birača, što će pokazati nastojanje nacije da sama odredi smjer svoje sudbine ističući kako su oči svijeta uprte u Iran zbog stabilnosti u regiji, te dodao: “Ne samo da moramo čuvati stabilnost i sigurnost u Iranu, trebamo napraviti i važne korake za uspostavu stabilnosti i sigurnosti u regiji”. 

>> Iranke voze taksije i sjajne su redateljice 

>> Iranac je dobio vizu samo na tri dana pa smo ugovor potpisali pred sam polazak njegova aviona

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
13:41 26.02.2016.

imaju isti izbor kao i amerikanci. biraju između dva tabora militanata. samo što je iran stariji i mudriji. iranci su u cijeloj svojoj povijesti govorili samo dva jezika. a hrvati? barem 40-ak. iranska povijest je povijest civilizacije. naša je jadna. jadna. turistima pokazujemo zidine po moru koje su sagradili drugi narodi. hranimo ih i opijamo tuđom hranom i pićima. pričamo istim jezikom kao i srbi i bosanci, al nismo isti, različiti smo! samo naprijed u ispiranju mozga. ostalo je taman za čajnu žličicu.

Avatar Sputnik.news
Sputnik.news
13:13 26.02.2016.

Gradjani Islamske republike Iran u dilemi: glasati za radikalne islamiste ili za radikalne islamiste?

Avatar intimus500
intimus500
13:48 26.02.2016.

glupost .... zna se da hamneji ima apsolutnu vlast a rohani je samo figura za odvracanje pozornosti ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije