Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Položaj žena

Iranke voze taksije i sjajne su redateljice

proslava 37 godišnjice iranske revolucije
Foto: Hassan Haidar Diab
1/5
19.02.2016.
u 23:45

Žene na ulicama Teherana ne samo da bez problema razgovaraju sa strancima, nego im i kažu: Hrvati su zgodni, baš kao Rakitić

Kada sam pred odlazak na službeni put u Iran kao novinarski zadatak dobio i priču o položaju žena u današnjem Iranu, prvo što sam pomislio bilo je kako će mi to biti najteži zadatak. Bio sam uvjeren kako je gotovo nemoguće prići bilo kojoj ženi ili djevojci u Teheranu, a kamoli razgovarati s njima, zbog „vjerske policije“ koja vreba u zemljama kojima vlada šerijatski zakon. Međutim, za razliku od Saudijske Arabije i ostalih islamskih zemalja gdje žene nemaju nikakva prava, Iran je potpuno liberalna zemlja u kojoj žene imaju sva prava i slobodu.

Voze bolje od muškaraca

Prilazeći trima djevojkama na ulici, bio sam u strahu kako će reagirati. Stalno sam se okretao oko sebe da vidim tko je sve u blizini, tko me gleda, tko obraća pažnju. I ostao sam potpuno iznenađen, počevši od njihova izgleda pa sve do njihove susretljivosti. Odjevene u uske hlače, čizme preko koljena, s visokim potpeticama, u strukiranim kaputima, sa skupocjenim torbicama preko ruke i lica ukrašenog make-upom koji im ističe prelijepe oči, obavijene mirisom skupocjenog parfema...Hidžab na njihovim glavama stoji kao ukras jer dio kose oko lica obavezno se vidi. Jedan je pogled dovoljan za procjenu: to su moderne i liberalne žene, a ne one koje žive po strogim islamskim šerijatskim zakonima.

– Novinar sam iz Hrvatske i nešto bih vas pitao.

– Oooo, vi ste iz Hrvatske? Hrvatska je prelijepa zemlja, a imate i zgodne muškarce – kroz smijeh je rekla 24-godišnja Fatima, studentica prava, te dodala kako je velika navijačica Barcelone i kako obožava Ivana Rakitića, koji je za nju jedan od najzgodnijih igrača Barcelone.

Na moje pitanje kakav je život žena u Iranu Fatima se ipak malo iznenadila:

– Život je ovdje super. Studiramo, izlazimo, zabavljamo se, slušamo raznoliku muziku, od rocka do ozbiljne glazbe, kao i većina mladih u Europi. Mi žene nemamo nikakvih problema. Štoviše, u zakonskim odredbama ženama su dana veća prava nego muškarcima.

– Žene u Iranu imaju pravo glasa, smiju voziti automobile, posjedovati nekretnine i same biraju muževe – dodaje njena prijateljica, 25-godišnja Soraya, studentica medicine koja je posebno naglasila kako se žene školuju te da je mnogo Iranki koje su poznate znanstvenice.

– Mi Iranke prisutne smo u društvenom i političkom životu Irana. Ima nas od vozačica taksija do znanstvenica. U Iranu je više redateljica nego redatelja, a i broj žena koje studiraju uvelike premašuje broj muških polaznika studija – kroz smijeh objašnjava Soraya.

Da su Iranke izvrsne vozačice taksija i da se snalaze u prometnim gužvama u gradu u kojem dnevno vozi i do 4 milijuna automobila, nerijetko i bolje od muškaraca, i sam sam svjedočio, a djevojke nastavljaju priču:

– U povijesti Irana žene su imale važnu ulogu – kaže 23-godišnja Mahdiya, studentica medicine.

– Osim u iračko-iranskom ratu gdje su žene odigrale važnu ulogu, Iranke su kroz perzijsku povijest bile i ratnice i vojskovođe, već su tada imale važnu ulogu u društvu. Dolaskom islama neke se stvari jesu promijenile, ali Iranci nisu Arapi pa je tako položaj žena u Iranu drugačiji nego u arapskim i ostalim islamskim zemljama – istaknula je Mahdiya.

Mnogima je teško razumjeti zašto žene moraju nositi hidžab koji ih automatski asocira na potlačenost, ali i zašto ga u toj zemlji moraju nositi i strankinje. Međutim, zakon države je takav i on vrijedi za sve. Hidžab ima puno dužu povijest od vremena revolucije, pa čak i prije šaha Reze Pahlavija te je dio iranske kulture star nekoliko tisućljeća.

Nošenje hidžaba za svaku je Iranku pitanje pristojnog odijevanja. Marama koja mora pokrivati kosu i vrat postaje sve više dio mode, postaje sve kraća i sve više otkriva. Zakon propisuje i da žena mora imati pokrivene ruke i noge do gležnjeva, a Iranke su postale prave modne stručnjakinje u kombiniranju najmodernije odjeće i tih odjevnih pravila. Iako se žena i muškarac u Iranu, prema pravilima, ne bi smjeli rukovati, grliti i ljubiti u javnosti, rijetko se tko toga pridržava. Parkovi su puni mladih koji se šeću držeći se za ruke ili sjede na klupici zagrljeni razmjenjujući poljupce.

Slučajno sam bio i proslavi jednog rođendana u restoranu u Teheranu, koji je djevojka Bahra priredila svom dečku Ahmedu. Nakon što su uz pjesmu Happy Birthday ugasili svijeće na torti, pred svima prisutnima u restoranu strastveno su se poljubili. Na pitanje nije li ih strah posljedica zbog tog čina i Bahra i Ahmed su odgovorili da je Iran slobodna zemlja i svatko se može ponašati kako želi pod uvjetom da ne ugrožava nacionalnu sigurnost Irana što oni svojim poljupcem nisu učinili.

I Ahmed i Bahra su inženjeri elektrotehnike, upoznali su se za vrijeme studija i zajedno su više od pet godina. Planiraju se vjenčati u skoroj budućnosti. Iako ne žive zajedno, što se u ovoj zemlji smatra pristojnošću, svakodnevno se viđaju te posjećuju i jedne i druge roditelje.

Bezbrižne nakon razvoda

Nakon privatne proslave u restoranu na koju sam slučajno naišao, čekalo ih je obiteljsko slavlje u kući roditelja, a sami su nam rekli: “Bit će to burna noć!”

U Iranu je sasvim normalno da mladi par ne živi skupa dok se ne zaruči. Ulaskom u brak, muškarac je taj koji osigurava stan, a žena donosi namještaj. Dok muškarac mora raditi i osigurati ženi sve, ona je odgovorna za podizanje djece, pripremu hrane, ali ima sva prava obilaziti frizerske i kozmetičke salone i brinuti se o sebi.

Isto tako, muškarac se prije braka obavezuje njezinoj obitelji, što je određeno i zakonom, dati, osim alimentacije ako imaju djece, i određenu svotu novca u slučaju da se iz bilo kojeg razloga njih dvoje odluče razvesti. To je novac dostatan da ona nakon razvoda mirno živi godinu dana neovisna o bilo kome. Za razliku od europskih zemalja u kojima muškarci koji izbjegavaju plaćati alimentaciju većinom nisu kažnjeni, u Iranu je to strogo kažnjivo.

Prema službenim informacijama, samo u teheranskim zatvorima u ovom se trenutku nalazi više od 12 tisuća muškaraca koji su izbjegavali plaćanje alimentacije ili obećane naknade za razvod. Prema iranskom zakonu, žene su poštovane i zaštićene u svim segmentima. I sam vođa iranske revolucije Imam Homeini zalagao se za prava žena i govorio: “Žena nije na margini društva, ona je u središtu zbivanja. Nema sumnje da žena, isto kao i muškarac, samostalno upravlja svojoj životom i sudbinom i odgovorna je za svoje postupke.”

Da žene danas igraju glavnu ulogu u iranskom društvu, govori i njihova prisutnost u svim političkim, znanstvenim, kulturnim, ekonomskim i društvenim sferama. Prisutne su i u parlamentu. Zahvaljujući njihovu trudu i nastojanju, do sada su u iranskom parlamentu usvojeni zakoni koji doprinose poboljšanju društvenog, građanskog i pravnog položaja žena. 

>> Nakon 36 godina izolacije, Iranci žele postati nova ekonomska sila

>> Iranu treba baš sve, a Francuzi su na vrijeme pripremili ponude

Komentara 36

Avatar lvan12
lvan12
00:09 20.02.2016.

"Za razliku od Saudijske Arabije i ostalih islamskih zemalja gdje žene nemaju nikakva prava, Iran je potpuno liberalna zemlja u kojoj žene imaju sva prava i slobodu." .. sve je rečeno već na početku!

IR
iraira
05:52 20.02.2016.

Šta uradi propaganda. Preko 35 godina moderan svijet sankcionira kolijevke civilizacije a surađuje sa super demokracijama tipa zemalja Saudijska Arabija. Dok smo mi jeli žireve zajedno sa divljim svinjama oni su imali škole i da ne nabrajam šta sve još. Uvedem diktaturu u jednu zemlju i kradeš joj bogatstvo. Ivancu su bili suviše inteligentna nacija za tu foru opa su nas sve napušili kako žene dolje hodaju ko nindje itd.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
03:23 20.02.2016.

Iranke i iranci imaju vise manje perzijska imena a ne arapska. Ovaj szo posto nije vidio Iran osim na karti svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije