Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Načelo reciprociteta

Iran uzvraća udarac Trumpu zbog zabrane ulaska u SAD

SAD
Foto: Reuters/Pixsell
28.01.2017.
u 18:23

Sudan je pak Trumpovu odluku nazvao 'vrlo nesretnom' u svjetlu 'povijesnih koraka' poduzetih nekoliko tjedana ranije prema ukidanju sankcija nakon dobre suradnje u borbi protiv terorizma

Iran je u subotu odlučio primijeniti načelo reciprociteta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da na tri mjeseca zabrani ulazak Iranaca i državljana još šest muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Islamska Republika Iran (...), poštujući američki narod i štiteći prava svojih državljana, odlučila je primijeniti reciprocitet nakon uvredljive odluke SAD u vezi s iranskim državljanima, sve dok se ta mjera ne ukine", ističe ministarstvo u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Trump je u petak potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedmerih muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, osim državljana koji posjeduju diplomatske i službene vize ili rade za međunarodne ustanove.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da se "američkom odlukom krše međunarodni zakoni i da ona neće utjecati na postupke iranske vlade", smjerajući na činjenicu da SAD, kako pišu iranska glasila, traži informacije o iranskim turistima kako bi ukinuo tu mjeru.

Pomoć za iranske državljane

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je usto naredilo iranskim veleposlanstvima i konzulatima da poduzmu korake kako bi pomogli iranskim državljanima koji su "onemogućeni da se vrate kući, na radno mjesto i na studij" u SAD-u.

Nekolikim Irancima je nakon uredbe predsjednika Trumpa zabranjen ukrcaj u zrakoplov kojim su trebali putovati ili se vratiti u SAD.

Sudan je Trumpovu odluku nazvao "vrlo nesretnom" u svjetlu "povijesnih koraka" poduzetih nekoliko tjedana ranije prema ukidanju sankcija nakon dobre suradnje u borbi protiv terorizma, objavilo je sudansko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentara 7

ZI
zimerman
22:48 28.01.2017.

Svaka cast Trumpu , na taj spisak treba dodat Saudijsku Arabiju I Tursku.

AO
ante.oreskovic75
08:50 29.01.2017.

Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se odbijaju!Svi američki koji su po svijetu Odma da si kupe barem zaštitne prsluke.A štaće sa onima koji su već došli k njemu ? e

KA
kantalonac
23:45 28.01.2017.

Nekako mi se čini da taj lik malo previše srlja i čini gluposti. Opće je poznato da su mu teroristi već u SAD-u, ako ih ima. Zna se da je 9/11 njihov domaći uradak jer im je trebao novi Pearl Harbour. Zna se da nije baš pametno zaratiti sa svima, jer se to uvijek obije o glavu. Samo će trumpavo postići to da mu državljani svugdje po svijetu postati potencijalne mete ili u najmanju ruku nepoželjne osobe. Kad prosječni amerikanci počnu shvaćati u kakvu će ih situaciju ta konzerva staviti, sami će mu oderat kožu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije