Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NALETU

Iračka vojska u novom prodoru na Mosul: Stigli na 1,5 km od središta grada

irak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.12.2016.
u 15:31

Posljednji i najstariji most preko Tigrisa, izgrađen 30-tih godina prošlog stoljeća, bombardiran je u ponedjeljak navečer

Snage iračke vojske napredovale su u utorak iz jugoistočnog Mosula prema mostu preko Tigrisa u središtu grada, u novom naletu tijekom sedmotjedne bitke za uporište Islamske države (IS) na sjeveru Iraka. 

Zapovjednik napada, general pukovnik Abdul Ameer Rasheed Yarallah rekao je iračku televiziju da su vojnici ušli u bolnicu Salam, udaljenu manje od 1,5 kilometra od Tigrisa koji prolazi središtem grada.

Potvrdi li se ta vijest, bit će to važan napredak Devete oklopne divizije koja je već više od mjesec dana zapela u teškim borbama prsa o prsa s borcima IS-a na jugoistočnim rubovima grada.

Most preko Tigrisa, kao i ostale u gradu, gađali su američki zrakoplovi kako bi se spriječilo pregrupiranje islamista i njihovi samoubilački napadi na istočnom bojištu, gdje irački komandosi predvode vojnu kampanju.

Posljednji i najstariji most, izgrađen 30-tih godina prošlog stoljeća, a bombardiran je u ponedjeljak navečer, rekli su stanovnici. Nije srušen, ali su nastala dva velika kratera koje su militanti odmah počeli krpati, kažu očevici.

Mosul je najveći grad pod kontrolom IS-a i njegovo zauzimanje bio bi težak udarac kalifatu koji su radikalni džihadisti proglasili 2014. na golemim predjelima Iraka i Sirije.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
15:57 06.12.2016.

Pitanje je zašto amer dosada nije srušio taj most? Iako su mediji javili još dok je započela ofenziva na Mosul da su svi mostovi srušeni. A sada ispada da su islamiti ipak imali jedan most preko kojeg dovlače pojačanje. Tolikoko o ameru i njihovoj borbi protiv IS-a

DU
Deleted user
15:51 06.12.2016.

To u Mosulu nema civila pa zapad toliko ne kuka ili?

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
09:44 07.12.2016.

Alep je oslobodjen od stakora danas, biti ce i Mosul.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije