Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ipak štrajk, ali u Ryanairu

Županijski sud u Zagrebu proglasio je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonitim jer smatra da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri
09. kolovoza 2018. u 19:07 4 komentara 605 prikaza
Albin Hotić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Županijski sud u Zagrebu presudio je da je štrajk koji su najavili iz sindikata Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nezakonit. Na sudu su nakon dva ročišta i saslušanja svjedoka zaključili da sindikat nije pregovarao s upravom CA o novom kolektivnom ugovoru u dobroj vjeri i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Oleg Butković Ministar o odluci suda Butković: Štrajk bi bio nešto što bi imalo nesagledive posljedice za tvrtku

U obrazloženju odluke navodi se da je sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora. Da je sindikat imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud smatra da bi nastavio pregovore nakon odustanka od njih u studenome 2017. budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018.

Odvjetnik sindikata ORCA Albin Hotić kaže da je sud donio takvu odluku zbog izostanka sindikata sa ta tri sastanka, ali napominje da su se pregovori odvijali i prije i poslije toga. ORCA će se na tu odluku Županijskog suda žaliti Vrhovnom sudu, a odluka o toj žalbi, procjenjuje Hotić, mogla bi biti donesena do 1. rujna.

Branka Sremac Štrajk zabranjen Čorak: Sud je zabranio naše ustavno pravo. CA: Pregovorima do dogovora

Iz uprave CA pozdravili su odluku Županijskog suda o štrajku koja, kako su naveli, na vrhuncu turističke sezone kompaniji i dalje omogućava obavljanje redovitog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta.

No sutra mnogi putnici jedne druge aviokompanije neće uspjeti doći do svojih odredišta. Naime, piloti Ryanaira iz Njemačke, Irske, Švedske i Belgije sutra će stupiti u jednodnevni štrajk jer traže veće plaće i bolje uvjete rada.

Croatia Airlines Traže kolektivni ugovor Sud odlučio da štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu

A to će se odraziti i na oko 1350 putnika te aviokompanije na letovima u Hrvatsku i iz Hrvatske. Zbog štrajka su tako zasutra otkazana dva Ryanairova leta iz Frankfurta i jedan iz Charleroia u Pulu kao i letovi iz Pule prema tim destinacijama. U Zračnoj luci Pula procjenjuju da je na tim letovima trebalo biti oko 1000 putnika.

U Zračnoj luci Zadar pak do danas su dobili najavu otkazivanja dva leta, i to na liniji Bremen - Zadar - Bremen, a na kojima je trebalo biti oko 350 putnika. Zadarski aerodrom inače ima više linija Ryanaira, ali su pokrivene zrakoplovima te kompanije iz zemalja u kojima neće biti štrajka ili zrakoplovom kojem je baza baš u Zadru.

Croatia Airlines

Albin Hotić
1 / 8
Croatia Airlines
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Krescencije
  Krescencije:

  Ne slažem se s nikakvim zabranama, pa ni s ovom, no ajmo realno pogledati. Tko uopće zna što sindikati zapravo traže. CA je tvrtka s najvišim primanjima u Hrvatskoj. Kolektivni ugovor je istekao, no zadržana su sva prava iz starog ... prikaži još! do potpisivanja novog, no oni 20 mjeseci pregovaraju, al nisu spremni na nikakav ustupak. Znači sve ili ništa, al u dobroj vjeri.

 • Aartur:

  Ryanair je EU kompanija, isto kao i Croatia Airlines. Tužiti i Županijski sud i Upravu Croatie Airlines Europskom sudu pravde, ne mogu za jednu članicu vrijediti zapadnoeuropske pravne norme, a za drugu sjevernokorejske.

 • midea:

  sud= HDZ