Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud odlučio da štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu

Sud je zaključio kako sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.
09. kolovoza 2018. u 13:15 63 komentara 5941 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Croatia Airlines NISU ISPUNJENI ZAHTJEVI CA: Štrajk će uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Croatia Airlines
1 / 8
Croatia Airlines

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016.  nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom.

Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija - štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom.

Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.

Oleg Butković Odgođen štrajk u C. AIRLINESU Butković odgovorio sindikatu: Ne smijemo pristati na ucjene, a na sud nisam utjecao

- Vjerujem da je ova odluka veliko veselje i za sve naše putnike koji znaju da sada mogu dovršiti svoje ljetovanje, ali i za domaće zračne luka - kazala je nakon objave odluke Branka Sremac iz uprave Croatia Airlinesa, prenosi N1.

- Poruka Croatia Airlinesa je, kao što je i presudom na kraju svima poručeno, pregovori, pregovori, pregovri... Mi smo socijalno osjetljivi, imamo tradiciju kolektivnog pregovaranja, tu smo i moramo razgovarati. Nismo kompanija koja može samo tako podizati plaće, mi ne zarađujemo dovoljno, dodala je Sremac i pozvala sindikaliste da rade svoj posao i da dođu na pregovore.

Predsjednik ORCA-e Antonio Čorak kazao je kako nisu zadovoljni odlukom suda.

- Žalit ćemo se na odluku Vrhovnom sudu i nadamo se da će on donijeti drugačiju odluku. Razočarani smo načinom na koji način je ova odluka donesena, rečeno je da mi nismo pregovarali u dobroj mjeri. Ne znam kako je to moguće, po kojim je parametrima to odlučeno. Samo na račun naše dobre vjere i nade smo taj štrajk toliko dugo odgođali - kazao je.

ORCA sada ima osam dana da uloži žalbu, a Vrhovni sud zatim u roku od pet dana mora donijeti odluku.

Nakon što je u utorak donio privremenu mjeru zabrane štrajka do odluke o njegovoj zakonitosti, sud je jučer saslušao svjedoke odnosno predsjednike pregovaračkih odbora sindikata i uprave te Tomislava Rajkovića, predsjednika Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ne sudjeluje u organizaciji štrajka.

Iz Croatia Airlinesa jučer su poručili da je i dalje na snazi privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja. Pozvali su pri tome sindikat ORCA-e na povratak u kolektivne pregovore te da svoje zahtjeve, kako su naveli, svedu u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke.

Croatia Airlines ZAŠTIĆENA 22 LETA Ovo su letovi Croatije Airlines koji se ne smiju zaustaviti ni za vrijeme štrajka

Podsjetimo, piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili su štrajk jer su propali kolektivni pregovori. Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a uprava i sindikati nisu se uspjeli dogovoriti o novom. Uprava tvrdi da bi sindikalni zahtjevi značili dodatni trošak za kompaniju od 53 milijuna kuna godišnje. No CA gotovo dvije godine nema ni predsjednika uprave. I to je u biti pravi razlog za štrajk u toj kompaniji koju, otkako je istekao četverogodišnji mandat Krešimiru Kučku u rujnu 2016., vode privremeni direktori.

Pogledajte video - Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj

[video: 26154 / Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj]

Podržavate li štrajk djelatnika Croatia Airlinesa?

 • Da 12,70%
 • Ne 86,05%
 • Da, ali ne u vrijeme sezone 1,25%
 • Ne znam 0,00%
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Kak vidim po anketi levica ima podrsku samo u pasaluku, sindikat procitan i nepopularan.

 • Avatar hrjosko
  hrjosko:

  Gledam ove naše jadne konobare i kuhare na Jadranu, rade 20 dana tadei bez slobodnog!! A ovi lete 50 sati u mjesecu ca 12 dana!!! Uzimaju 2 tjedna godišnjeg u 7 i 8 mjesecu!! A sad potražuju da mogu cijeli ... prikaži još!i godišnji uzet u jeku sezone!! Ha, ha Povišicu traže 30% a prosječna plaća im je ca 34’000.- kuna i svake iduće godine hoće povišicu od 4% Imaju 12 kanti i 80 uposlenika po avioni! Ovi se nisu ni 1cm pomjerili Iz SFRJ ca 980 godine!!!!!! Trvrtka u kur.. a oni štrak i povišice nerealne rashodima. Pod hitno prodati 1 kn pa nek se zajebavaju za novim vlasnikom

 • Avatar southman
  southman:

  Pa naravno da nisu !