Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže kolektivni ugovor

Sud odlučio da štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu

Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Autori: Hina, Vecernji list
09.08.2018.
u 13:15

Sud je zaključio kako sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Croatia Airlines
1/8

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016.  nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom.

Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija - štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom.

Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.

- Vjerujem da je ova odluka veliko veselje i za sve naše putnike koji znaju da sada mogu dovršiti svoje ljetovanje, ali i za domaće zračne luka - kazala je nakon objave odluke Branka Sremac iz uprave Croatia Airlinesa, prenosi N1.

- Poruka Croatia Airlinesa je, kao što je i presudom na kraju svima poručeno, pregovori, pregovori, pregovri... Mi smo socijalno osjetljivi, imamo tradiciju kolektivnog pregovaranja, tu smo i moramo razgovarati. Nismo kompanija koja može samo tako podizati plaće, mi ne zarađujemo dovoljno, dodala je Sremac i pozvala sindikaliste da rade svoj posao i da dođu na pregovore.

Predsjednik ORCA-e Antonio Čorak kazao je kako nisu zadovoljni odlukom suda.

- Žalit ćemo se na odluku Vrhovnom sudu i nadamo se da će on donijeti drugačiju odluku. Razočarani smo načinom na koji način je ova odluka donesena, rečeno je da mi nismo pregovarali u dobroj mjeri. Ne znam kako je to moguće, po kojim je parametrima to odlučeno. Samo na račun naše dobre vjere i nade smo taj štrajk toliko dugo odgođali - kazao je.

ORCA sada ima osam dana da uloži žalbu, a Vrhovni sud zatim u roku od pet dana mora donijeti odluku.

Nakon što je u utorak donio privremenu mjeru zabrane štrajka do odluke o njegovoj zakonitosti, sud je jučer saslušao svjedoke odnosno predsjednike pregovaračkih odbora sindikata i uprave te Tomislava Rajkovića, predsjednika Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ne sudjeluje u organizaciji štrajka.

Iz Croatia Airlinesa jučer su poručili da je i dalje na snazi privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja. Pozvali su pri tome sindikat ORCA-e na povratak u kolektivne pregovore te da svoje zahtjeve, kako su naveli, svedu u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke.

Podsjetimo, piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili su štrajk jer su propali kolektivni pregovori. Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a uprava i sindikati nisu se uspjeli dogovoriti o novom. Uprava tvrdi da bi sindikalni zahtjevi značili dodatni trošak za kompaniju od 53 milijuna kuna godišnje. No CA gotovo dvije godine nema ni predsjednika uprave. I to je u biti pravi razlog za štrajk u toj kompaniji koju, otkako je istekao četverogodišnji mandat Krešimiru Kučku u rujnu 2016., vode privremeni direktori.

Pogledajte video - Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj

Komentara 63

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:07 09.08.2018.

Kak vidim po anketi levica ima podrsku samo u pasaluku, sindikat procitan i nepopularan.

Avatar hrjosko
hrjosko
13:03 09.08.2018.

Gledam ove naše jadne konobare i kuhare na Jadranu, rade 20 dana tadei bez slobodnog!! A ovi lete 50 sati u mjesecu ca 12 dana!!! Uzimaju 2 tjedna godišnjeg u 7 i 8 mjesecu!! A sad potražuju da mogu cijelii godišnji uzet u jeku sezone!! Ha, ha Povišicu traže 30% a prosječna plaća im je ca 34’000.- kuna i svake iduće godine hoće povišicu od 4% Imaju 12 kanti i 80 uposlenika po avioni! Ovi se nisu ni 1cm pomjerili Iz SFRJ ca 980 godine!!!!!! Trvrtka u kur.. a oni štrak i povišice nerealne rashodima. Pod hitno prodati 1 kn pa nek se zajebavaju za novim vlasnikom

Avatar southman
southman
12:59 09.08.2018.

Pa naravno da nisu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije