Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokupsko cerje

Institucije se nabacuju ovlastima, a Baraba provodi svoje zakone

Protest protiv ubijanja pasa
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/6
14.08.2015.
u 15:49

Iz Skloništa Pokupsko Cerje svaki drugi pas nikada ne iziđe, a Ministarstvo kaže kako sklonište samo može odlučivati o udomoljavanju, ali u svrhu primjerenog smještaja životinje i primjerenog odnosa prema životinji

U Skloništu za životinje Pokupsko Cerje od 1. siječnja do 30. lipnja usmrćena su 52 psa po isteku 60 dana. Podatak je to koji smo dobili gotovo četiri mjeseca nakon što smo prvi put poslali upit u Ministarstvo poljoprivrede.

Ako na prvi pogled nekome to ne izgleda puno, prema brojkama koje su nam poslali, svaki drugi pas nepoznatog vlasnika koji uđe u Sklonište iz njega nikada ne iziđe. Jer, kako kažu iz Ministarstva, u pola godine u Cerju je zbrinuto 230 pasa. Od toga je 60 pasa vraćeno vlasnicima, a 47 pasa zatekli su u skloništu tijekom kontrole. Prema tome, od 123 psa udomljeno je njih 57, a uz 52 eutanazirana 14 pasa je uginulo.

Sve po Zakonu

Prema Ministarstvu, u skloništu je sve po Zakonu, pa čak i postupak udomljavanja. Kažu, on nije propisan Zakonom o zaštiti životinja, ali sklonište može samo odrediti uvjete, a sve u svrhu primjerenog smještaja životinje i primjerenog odnosa prema životinji. No, nigdje ne objašnjavaju koji to propis ili Zakon daje pravo skloništu da odbije nekoga za koga sumnja da je u dosluhu s volonterima koji su na crnoj listi i za koje stalno govore da švercaju pse, iako i samo Ministarstvo u svom odgovoru potvrđuje da su uz svaki karton psa priloženi i ugovori o udomljavanju. Ne objašnjavaju ni po kojem propisu sklonište može odbiti nekoga tko ima njemačko državljanstvo, uz obrazloženje da u Njemačkoj svašta rade psima, ili nekoga tko nije zaposlen, ali živi s roditeljima koji su pristali na udomljavanje psa. Ima li to ikakve veze s primjerenim smještajem i odnosom prema životinji? A istovremeno psu odbrojavaju dane i nakon 60. dana ga ubijaju, iako u skloništu ima mjesta, a Ministarstvo ističe kako je životinju moguće usmrtiti nakon 60 dana, što ovisi o potrebi zbrinjavanja novih pasa u sklonište.

Sklonište zadovoljava sve što zakon propisuje, tvrdi Ministarstvo. Ističu između ostalog informacijski centar, telefon i web stranicu. No, na telefon koji su naveli najčešće se nitko ne javlja, osim sekretarice, a kad se i jave vrlo su neljubazni, potvrđuju to brojni potencijalni udomitelji. I na telefon i u skloništu s njima razgovara osoba koja nije zaposlena u skloništu, koja nema nikakve službene ovlasti, ali je ipak ona ta koja donosi odluke i odabire koji pas može iz skloništa. A na web stranici nije jasno što znači datum koji stoji uz sliku psa, uz koju je i jedna ili eventualno dvije rečenice o psu. I nađe se tu svašta: "...nije velika, tako da jedan kutak doma i korica kruha dnevno – njoj dovoljno", piše u jednom od opisa.

Foto: Robert Demo

Ističu u Ministarstvu i da sklonište svoje pse oglašava, osim internetske stranice nabrajaju tu radio, ali i Facebook stranicu. Stranica o kojoj govore zove se Mala Barby, na njoj piše izmišljeni lik, pa je potpuno nejasno kako bi tu stranicu itko mogao ozbiljno shvatiti. Dodaju još kako ne mogu vjerovati da bi gospodin Baraba, vlasnik i voditelj skloništa, psa radije ubio nego ga udomio. A o nekoliko takvih slučajeva, kad su udomitelji odbijeni, a pas nakon toga ubijen, pisali su, uz dokaze, brojni mediji.

Grad raspisao natječaj

Nadležnosti nad udomljavanjem odrekao se i Grad Velika Gorica, koji sa Skloništem ima ugovor o zbrinjavanju pasa. Godišnje za to plaća 750.000 kuna, ali tvrde da nemaju ništa s udomljavanjem. A kako upravo traje novi natječaj za zbrinjavanje životinja, nisu željeli odgovoriti niti na pitanje je li točno da Sklonište samoinicijativno sakuplja pse po V.Gorici, i tako zapravo obavlja i posao komunalnog redara koji za to daje nalog. Uputili su nas na nadležne institucije, iako je komunalno redarstvo u nadležnosti Grada.

Za to vrijeme, volonteri i aktivisti za zaštitu prava životinja diljem Hrvatske, ali i izvan nje, organizirali su peticiju Glas protiv dodjeljivanja koncesije skloništu Pokupsko Cerje. I njome jasno iskazuju da se o psima ne može brinuti netko kome je pas kao auto, kako je rekao vlasnik Skloništa Predrag Baraba, netko tko s osmijehom na licu može reći da psa nema jer mu je istekao rok.

<<hanu-je-cekao-dom-znali-su-da-dolazim-a-ubili-su-je

<<velikogoricani-rekli-ne-ubijanju-zdravih-pasa-u-sklonistu-pokupsko-cerje

Komentara 3

AU
andrea.urch.1
02:02 15.08.2015.

Identična priča kao i Karlovačka Utinja , sramotno .

Avatar plejer_as
plejer_as
09:39 15.08.2015.

u Njemačkoj svašta rade psima ?? Pa švabe garant ne spavaju s njima kao frtafulje diljem Svijeta, pod američkim modnim utjecajem

Avatar plejer_as
plejer_as
04:35 16.08.2015.

i šta ovi uopće prosvjeduju ... psu su odrezali uši, nek odrežu sebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije