Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Inspektor je tvrdio da su uši psa kupirane, iako nisu, a onda mi ga je htio uzeti

Najbolji prijatelji
Foto: Privatani album
1/4
13.06.2017.
u 18:45

Nakon anonimne prijave Davor Tomičić iz Mošćenice tjednima je dokazivao ono što je bilo očito svima, osim veterinarskom inspektoru

U domu Davora Tomičića iz Mošćenice kratko je trajalo veselje zbog dolaska novog člana obitelji, malenog četveronošca Džonija.

Umjesto bezbrižne igre s dvoje djece, jer štene je kao i malo dijete, baš kao njegova 20-mjesečna kći Lorena, obilazio je vrata veterinara, skloništa i veterinarske inspekcije pokušavajući dokazati da njegov pas nema kupirane uši. Upravo takva prijava stigla je do veterinarskog inspektora iz Petrinje, a sve što se kasnije dogodilo, kaže naš čitatelj, ne bi nikome poželio.

- Inspektor Zdenko Strmecki bio je kod mene u dvorištu, vidio je psa, ali je ipak u zapisniku napisao da su psu kupirane uši. Nije pomogla ni potvrda veterinara u kojoj piše da nisu. Napao me da će me prijaviti kad sam rekao da sam psa kupio preko njuškala, ali da nemam ugovor. Rekao mi je da je prodaja ovakvih pasa kazneno djelo - priča naš čitatelj. Dobrovoljo se odazvao i inspektorovu pozivu da dođe k njemu u ured, gdje ga je, kaže, ovaj nastavio prozivati za propuste za koje nije imao pojma da je napravio.

Anonimna dojava

- Rekao sam mu neka onda napiše da sam psa našao u šumi, a tek nakon toga je počeo nizati moje greške. Te kako ga nisam smio dovesti kući već obavijestiti sklonište, kako mi je veterinar krivo ispunio knjižicu, da to nije mješanac jer to ne postoji - kazao nam je D. Tomičić. Od inspektora je saznao da ga je prijavila Melita Madžo iz udruge Patronus, koja nam je objasnila da je prijavu poslala nakon anonimne telefonske dojave.

- Gospođa koja me nazvala rekla mi je da čovjek ima psa kojem su kupirane uši, da cvili i plače i da ona to ne može slušati - kaže M. Madžo, dodajući da kao udruga ima pravo prijaviti, a na inspektoru je da utvrdi je li prijava točna ili nije. Kaže, ona sama ne može hodati oko kuće i provjeravati. Za sve što se dalje događalo nije znala, a ako je inspektor pogriješio sigurno će za to i odgovarati. A gospodin kojeg je prijavila slobodno je može i tužiti, dodala je.

Tjedan dana nakon razgovora s inspektorom Davoru Tomičiću stiže i rješenje zbog kojeg su se nizali dani ispunjeni nevjericom, ali i strahom za psa.

- Naredio je da psa predam u sklonište, iako ne znam u koje i iako je pas moj, čipiran je na mene. Prijavio me je i policiji pod sumnjom da sam zlostavljao životinju, jer nije utvrdio tko je zapravo psu kupirao uši. To što psu uši nisu kupirane očito mu nije bilo važno - kazao nam je D. Tomičić, koji je po potvrdu da psu nisu kupirane uši išao i na Veterinarski fakultet. Pisao je pritužbu Ministarstvu, čak je bio i u jednom skloništu da provjeri što bi se dogodilo da pas završi kod njih, kako bi ga vratio.

- Rekli su mi da bi mi isti taj inspektor morao dati suglasnost za udomljavanje,bez obzira što sam ja vlasnik psa. Ali i da psa ne bi primili jer im grad Petrinja to ne bi platio - priča nam čitatelj. Kaže, bio je siguran da psa nikada više ne bi dobio jer mu inspektor ne bi dao suglasnost. A onda je inspektor ponovno stigao pred njegova vrata.

- Nisam ga pustio u dvorište, a kad mu ni policija koju je pozvao nije to omogućila, jer nije imao nalog, počeo je vikati da će nas sve prijaviti - opisuje nam nemilu scenu kojoj su svjedočili i susjedi, a supruzi je zbog svega pozlilo.

Po kojem propisu je inspektor postupio i donio rješenje o oduzimanju psa, pitali smo Ministarstvo poljoprivrede. Nakon prve informacije da je u tijeku prošireni nadzor zatražili smo i dodatno objašnjenje inspektorove prijave policiji. Dok smo čekali odgovor, Davor Tomičić javio nam je da mu je stigao i inspekcijski nadzor.

Prošireni nadzor

- Inspektorice su napravile novi zapisnik, zaključile su da uši nisu kupirane. Najavile su i da ću dobiti i novo rješenje te da će o svemu obavijestiti i policiju - ispričao nam je D. Tomičić. No, policija mu je ipak zakucala na vrata, u nedjelju poslijepodne, kad su svi susjedi kod kuće. Kaže, osjećao se kao da je najgori kriminalac. Rekli su mu da samo rade svoj posao i da nisu dobili nikakav dopis inspekcije.

- Sve je opet zapelo kod nekog službenika. Dopis je uredno stigao, samo ga nisu proveli - objasnio nam je čitatelj. I dok se on pita kad će već svemu tome kraj, iz Ministarstva poljoprivrede stiže i pismeni odgovor.

- Kao što smo vas već ranije izvijestili, obavljen je prošireni nadzor nad slučajem "psa s kupiranim ušima". Nadzorom je utvrđeno kako pas nema kupirane uši. Uši su posve prirodne i bez ikakvih tragova ili ožiljaka kirurškog zahvata. Pas ima poznatog vlasnika i nema potrebe za smještajem u sklonište. Nadalje, pas je u odličnoj kondiciji, pažen, njegovan i držan u veoma primjerenim uvjetima. Proširenim nadzorom utvrđeno je i kako inspektor nije točno utvrdio činjenično stanje, niti je primijenio propise na zakoniti način. Stoga će rješenje koje je donio inspektor biti ukinuto, a protiv inspektora će se provesti odgovarajući postupak zbog nezakonitog postupanja - stoji u odgovoru.

Davor Tomičić ističe kako su mu inspektorice u nadzoru rekle da će psa morati kastrirati, a obavezan mu je i test socijalizacije, s obzirom da je u tipu staforda. Od obveza ne bježi, mogao mu je to reći i inspektor iz Petrinje. Izbjegli bi sve neugodne scene zbog kojih sada supruga ima ozbiljne zdravstvene probleme. I njih nikakva promjena inspektorova rješenja ne može ukloniti. Tko će za to odgovarati, s pravom se pita.

 

Komentara 15

MA
marsovac
20:23 13.06.2017.

kupirane usi se vide iz aviona,....a taj uhljeb je malo.uman ali partijsko podoban.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:18 13.06.2017.

taj inspektor bi trebao dobiti momentalni otkaz pošto nezna svoj posao!

GO
goran2hr
21:42 13.06.2017.

Kupiranje ušiju je zlostavljanje, ali kastriranje po nalogu - nije zlostavljanje?! Što bi pas radije? Lijevo liberalni zakoni - tko nam to nameće i izmišlja? Da li to u Saboru itko pročita i razmisli o tome par minuta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije