Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Inspektor je tvrdio da su uši psa kupirane, iako nisu, a onda mi ga je htio uzeti

Nakon anonimne prijave Davor Tomičić iz Mošćenice tjednima je dokazivao ono što je bilo očito svima, osim veterinarskom inspektoru
13. lipnja 2017. u 18:45 14 komentara 5244 prikaza
Najbolji prijatelji
Foto: Privatani album
Pogledajte galeriju 1/4

U domu Davora Tomičića iz Mošćenice kratko je trajalo veselje zbog dolaska novog člana obitelji, malenog četveronošca Džonija.

Umjesto bezbrižne igre s dvoje djece, jer štene je kao i malo dijete, baš kao njegova 20-mjesečna kći Lorena, obilazio je vrata veterinara, skloništa i veterinarske inspekcije pokušavajući dokazati da njegov pas nema kupirane uši. Upravo takva prijava stigla je do veterinarskog inspektora iz Petrinje, a sve što se kasnije dogodilo, kaže naš čitatelj, ne bi nikome poželio.

- Inspektor Zdenko Strmecki bio je kod mene u dvorištu, vidio je psa, ali je ipak u zapisniku napisao da su psu kupirane uši. Nije pomogla ni potvrda veterinara u kojoj piše da nisu. Napao me da će me prijaviti kad sam rekao da sam psa kupio preko njuškala, ali da nemam ugovor. Rekao mi je da je prodaja ovakvih pasa kazneno djelo - priča naš čitatelj. Dobrovoljo se odazvao i inspektorovu pozivu da dođe k njemu u ured, gdje ga je, kaže, ovaj nastavio prozivati za propuste za koje nije imao pojma da je napravio.

Anonimna dojava

- Rekao sam mu neka onda napiše da sam psa našao u šumi, a tek nakon toga je počeo nizati moje greške. Te kako ga nisam smio dovesti kući već obavijestiti sklonište, kako mi je veterinar krivo ispunio knjižicu, da to nije mješanac jer to ne postoji - kazao nam je D. Tomičić. Od inspektora je saznao da ga je prijavila Melita Madžo iz udruge Patronus, koja nam je objasnila da je prijavu poslala nakon anonimne telefonske dojave.

lovci Prvi put u RH Lovcu zbog pucanja u psa osam mjeseci zatvora uvjetno

- Gospođa koja me nazvala rekla mi je da čovjek ima psa kojem su kupirane uši, da cvili i plače i da ona to ne može slušati - kaže M. Madžo, dodajući da kao udruga ima pravo prijaviti, a na inspektoru je da utvrdi je li prijava točna ili nije. Kaže, ona sama ne može hodati oko kuće i provjeravati. Za sve što se dalje događalo nije znala, a ako je inspektor pogriješio sigurno će za to i odgovarati. A gospodin kojeg je prijavila slobodno je može i tužiti, dodala je.

Tjedan dana nakon razgovora s inspektorom Davoru Tomičiću stiže i rješenje zbog kojeg su se nizali dani ispunjeni nevjericom, ali i strahom za psa.

- Naredio je da psa predam u sklonište, iako ne znam u koje i iako je pas moj, čipiran je na mene. Prijavio me je i policiji pod sumnjom da sam zlostavljao životinju, jer nije utvrdio tko je zapravo psu kupirao uši. To što psu uši nisu kupirane očito mu nije bilo važno - kazao nam je D. Tomičić, koji je po potvrdu da psu nisu kupirane uši išao i na Veterinarski fakultet. Pisao je pritužbu Ministarstvu, čak je bio i u jednom skloništu da provjeri što bi se dogodilo da pas završi kod njih, kako bi ga vratio.

- Rekli su mi da bi mi isti taj inspektor morao dati suglasnost za udomljavanje,bez obzira što sam ja vlasnik psa. Ali i da psa ne bi primili jer im grad Petrinja to ne bi platio - priča nam čitatelj. Kaže, bio je siguran da psa nikada više ne bi dobio jer mu inspektor ne bi dao suglasnost. A onda je inspektor ponovno stigao pred njegova vrata.

Policija Mučenje životinje Psa starog godinu dana tukao, gazio i bacio u grabu

- Nisam ga pustio u dvorište, a kad mu ni policija koju je pozvao nije to omogućila, jer nije imao nalog, počeo je vikati da će nas sve prijaviti - opisuje nam nemilu scenu kojoj su svjedočili i susjedi, a supruzi je zbog svega pozlilo.

Po kojem propisu je inspektor postupio i donio rješenje o oduzimanju psa, pitali smo Ministarstvo poljoprivrede. Nakon prve informacije da je u tijeku prošireni nadzor zatražili smo i dodatno objašnjenje inspektorove prijave policiji. Dok smo čekali odgovor, Davor Tomičić javio nam je da mu je stigao i inspekcijski nadzor.

Prošireni nadzor

- Inspektorice su napravile novi zapisnik, zaključile su da uši nisu kupirane. Najavile su i da ću dobiti i novo rješenje te da će o svemu obavijestiti i policiju - ispričao nam je D. Tomičić. No, policija mu je ipak zakucala na vrata, u nedjelju poslijepodne, kad su svi susjedi kod kuće. Kaže, osjećao se kao da je najgori kriminalac. Rekli su mu da samo rade svoj posao i da nisu dobili nikakav dopis inspekcije.

- Sve je opet zapelo kod nekog službenika. Dopis je uredno stigao, samo ga nisu proveli - objasnio nam je čitatelj. I dok se on pita kad će već svemu tome kraj, iz Ministarstva poljoprivrede stiže i pismeni odgovor.

Pokupsko Cerje završena istraga Psi udomljeni iz Skloništa Pokupsko Cerje nisu nestali

- Kao što smo vas već ranije izvijestili, obavljen je prošireni nadzor nad slučajem "psa s kupiranim ušima". Nadzorom je utvrđeno kako pas nema kupirane uši. Uši su posve prirodne i bez ikakvih tragova ili ožiljaka kirurškog zahvata. Pas ima poznatog vlasnika i nema potrebe za smještajem u sklonište. Nadalje, pas je u odličnoj kondiciji, pažen, njegovan i držan u veoma primjerenim uvjetima. Proširenim nadzorom utvrđeno je i kako inspektor nije točno utvrdio činjenično stanje, niti je primijenio propise na zakoniti način. Stoga će rješenje koje je donio inspektor biti ukinuto, a protiv inspektora će se provesti odgovarajući postupak zbog nezakonitog postupanja - stoji u odgovoru.

Davor Tomičić ističe kako su mu inspektorice u nadzoru rekle da će psa morati kastrirati, a obavezan mu je i test socijalizacije, s obzirom da je u tipu staforda. Od obveza ne bježi, mogao mu je to reći i inspektor iz Petrinje. Izbjegli bi sve neugodne scene zbog kojih sada supruga ima ozbiljne zdravstvene probleme. I njih nikakva promjena inspektorova rješenja ne može ukloniti. Tko će za to odgovarati, s pravom se pita.

 

Atraktivna prijava ili potraga za istinom

O slučaju "psa s kupiranim ušima" bilo je riječi i na okruglom stolu Večernjeg lista o zaštiti životinja i novom zakonu. Na kojem je Damir Agičić, dr. vet. med., pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao da je inspektor pogriješio, da je naredio da se njegovo rješenje poništi, a da inspektora uz to čeka i disciplinska mjera. Navodeći kako je isti dan kad je dobio "prijavu" iz Večernjeg lista (od autorice teksta, op.a.) poslao inspektorice.

I Davor Tomičić pisao je Ministarstvu poljoprivrede, slao dokumentaciju, potvrdu veterinara da pseće uši nisu kupirane, slike. No, na sve to iz Ministarstva nisu reagirali. Tek kad je stigao novinarski upit, nešto im je postalo sumnjivo. Tko zna kako bi završila priča da nije bilo novinara koji se pale na 'prijave' kad su im atraktivne, kako kaže pomoćnik ministra. Gdje bi sada bio Džoni, u kojem skloništu, bi li izišao iz njega živ, ima tek tri i pol mjeseca? Bi li Lorena i dalje imala svog malog prijatelja s kojim se igra i odrasta?

A što je to atraktivno u priči u kojoj netko tko ima vlast može odlučiti kako mu volja, vodeći se tko zna kojim porivima, zanemarujući čak i pravila struke? Možda ipak želja za istinom? Ne bi li ona trebala biti zajednički cilj?

 

Veterinari klinike Zamba
#OSTAJEMDOMA
Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  taj inspektor bi trebao dobiti momentalni otkaz pošto nezna svoj posao!

 • marsovac:

  kupirane usi se vide iz aviona,....a taj uhljeb je malo.uman ali partijsko podoban.

 • goran2hr:

  Kupiranje ušiju je zlostavljanje, ali kastriranje po nalogu - nije zlostavljanje?! Što bi pas radije? Lijevo liberalni zakoni - tko nam to nameće i izmišlja? Da li to u Saboru itko pročita i razmisli o tome par minuta?