Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR DEKANIĆ

Energetski stručnjak otkrio hoćemo li gorivo plaćati 20 kuna po litri: 'Ako se rat u Ukrajini produlji...'

Šibenik: Zbog najavljenog poskupljenja goriva na crpkama se ponovno stvaraju velike gužve
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
03.07.2022.
u 20:56

-Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu- rekao je energetski stručnjak Igor Dekanić.

Sutra je na rasporedu telefonska sjednica Vlade gdje se očekuje nova odluka vezana uz cijene goriva.

-Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu. Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu- rekao je za RTL energetski stručnjak Igor Dekanić te istaknuo kako je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji.

- To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna- ističe te smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje. Ipak, taj potez ne bi išao na ruku velikim kompanijama- objasnio je Dekanić, a ovu situaciju usporedio je s OPG-ovima.

-Otprilike kao kad se nekad spašavao Agrokor. Agrokor se spašavao zbog prerađivačke industrije i položaja malih OPG-ova. Na svoj način, mali su distributeri na unutarnjem tržištu svojevrsni OPG-ovi u naftnoj industriji- rekao je Dekanić te rekao kako smatra da iako mali trgovci naftom prijete zatvaranjima ipak neće staviti ključ u bravu.

-Vjerojatno će im vlada pomoći. Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu. Ali vjerojatno će im Vlada pomoći, tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše- objasnio je Dekanić pa otkrio kada bi se moglo očekivati da cijena goriva dosegne 20 kuna.

- To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja- govori Dekanić te dodaje kako bi u tom slučaju Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.

 

Komentara 7

PA
PapezJanez
21:32 03.07.2022.

Naravno da bude prek 20kn pa obični ljudi plaćaju rat a ne Nato.

Avatar SileZla
SileZla
22:18 03.07.2022.

Kraj rata nema veze sa cijenom nafte. Ovi koji nas vode i nama upravljaju nemaju namjere skinuti sankcije Rusiji ni kad pobijedi u ratu.

PV
prcko.vita
21:13 03.07.2022.

A ako se rat sutra završi, ode cijena litre benzina opet na 3 kune, kao što je bila devedesetih godina. Moš mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije