Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA I KLJUČNI IZAZIVAČI

Idu po bodove, ali moraju biti spremni i na zvižduke

Foto: Pixsell/Reuters
1/3
31.07.2019.
u 22:38

Mnogi se očekuju i na proslavi obljetnice Oluje, a dolazak u Knin najavio je i Tomislav Karamarko

Sinjska alka tradicionalno okuplja respektabilan broj političara, kako onih na vlasti tako i oporbenjake. Viteškom alkarskom društvu (VAD) i ove su godine svoj dolazak potvrdili najviši dužnosnici pa će se u svečanoj loži u nedjelju naći i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ono što plijeni pozornost uoči ovogodišnje Alke ipak nije državni vrh, nego činjenica da bi se na istom mjestu u isto vrijeme prvi put mogli naći predsjednica države i njezini glavni izazivači, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Uvertira za Dan pobjede

Kako će se prema toj činjenici postaviti alkarski protokol, gdje će tko sjediti i koga će sve alkarski vojvoda Boško Ramljak pozdraviti u govoru uzvanicima i gostima, jučer se nije moglo doznati. U Viteškom alkarskom društvu neslužbeno se moglo čuti tek da se protokol još brusi i da će se sve doznati “na vrijeme”.

Pojavljivanjem na Alki predsjednički kandidati vjerojatno računaju da će “ušićariti” pokoji politički bod prije utrke za Pantovčak, no s obzirom na to da se političarima na ovoj manifestaciji klicalo, ali i zviždalo, dolazak u Sinj za neke od njih mogao bi biti i rizičan. Politički analitičar Žarko Puhovski uvjeren je da je to rizik za sve profesionalne političare i da na Alku opušteno može doći jedino Miroslav Škoro.

– Svatko od profesionalnih političara ondje bi se mogao suočiti s negodovanjem mnoštva jer svi oni imaju određene elemente nepopularnosti – ističe Puhovski, koji pojavljivanje predsjedničkih kandidata u Sinju smatra uvertirom za proslavu Dana pobjede koja se dan poslije održava u Kninu. Kaže da su Sinj svi izabrali jer im treba “mjesto koje će ih posvetiti” i dodaje kako je zabrinjavajuće da su se ključni kandidati odreda opredijelili za teme koje se tiču prošlosti što bi, upozorava, značilo da će se i u predsjedničkoj kampanji zanemariti teme koje se tiču hrvatske budućnosti.

– Zabrinjavajuće je da se Hrvatska vraća u prošlost, da su Knin i Vukovar za hrvatske političare važniji nego ikada prije. Kako vrijeme prolazi, nama ta prošlost postaje sve važnija – ističe Puhovski. Dodaje da je riječ o “rasprodaji primitivnog patriotizma”, ali i kako je pitanje hoće li to koristiti ikome od ovih troje kandidata za Pantovčak.

– Pitanje je je li to dovoljno da netko dobije izbore jer, ako svi budu radili isto, tada će se izvan njihova kruga tražiti kandidat s drukčijim pristupom – procjenjuje Puhovski.

Koncerti u Trilju i Splitu

A nakon Sinja slijedi proslava obljetnice Oluje, na kojoj se također očekuje “defile” političara različitih boja. Dolazak u Knin ove je godine najavio i Tomislav Karamarko, kojeg se sve češće spominje kao jednog od pretendenata na čelnu poziciju u HDZ-u.

Političke obojenosti nisu lišene ni druge proslave pa se raspredaju teorije o tome koliko će se ljudi pojaviti na Škorinu koncertu u Trilju ili na Thompsonovu u Splitu. Mediji su nagađali da bi na potonji mogla doći i Kolinda Grabar-Kitarović te da bi na tom koncertu mogla “pasti” i službena potvrda njezine kandidature, no s Pantovčaka su poručili da je riječ o nepotvrđenim informacijama te da je predsjednica taj dan u Kninu.

Komentara 52

BR
Brontops
23:33 31.07.2019.

Slika govori vise od tisucu rijeci! (Pogledaj sliku 1. ZM, 2. KGK, 3. MS.) Sto ti kaze slika? Zadrzi odgovor za sebe! :-)

AN
anthropos
07:53 01.08.2019.

Koliko u dugo treba da as vam HDZ ser re n as glavu da ga više ne birate

KA
kajinx
04:01 01.08.2019.

Još jednom: Mirko_Motika: Škoro jedini kandidat koji nešto nudi. Zoki zna samo bacati zoranizme bez ijednog konkretnog prijedloga i programa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije