Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU Parlament

I paška čipka i brački kamen uskoro će se moći zaštititi u EU

Jadrankamen
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.06.2015.
u 21:30

Uvođenjem jedinstvenog registra nepoljoprivrednih proizvoda u EU onemogućit će se njihovo krivotvorenje, kaže Borzan

Iako su oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad mogli “zaslužiti” samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta jučer je na poticaj Biljane Borzan i kolegica joj s Malte i Italije izglasao mišljenje kojim bi se ta oznaka mogla uvesti i za nepoljoprivredne proizvode.

To znači da bi uz krčki pršut, koji je zasad jedini hrvatski proizvod kojemu se na razini EU štiti zemljopisno podrijetlo, takvu oznaku mogli dobiti i naši proizvodi poput paške čipke, bračkog kamena, slavonskog zlatoveza... Borzan se u svojim zahtjevima pozivala na pravne argumente korištene u zaštiti poljoprivrednih proizvoda kojih se godišnje proda u vrijednosti od čak 54,3 milijarde eura.

– Uvođenjem takvih oznaka prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. stvorilo se više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu nepoljoprivredni proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20% – objašnjava Borzan. Čak 57,4% proizvođača prijavilo je velike probleme i gubitke zbog zloupotrebe njihove trenutačne oznake zemljopisnog podrijetla. Krivotvorine najčešće dolaze iz zemalja Azije, ali i unutar EU.

Litavska industrija lanenog tekstila potpuno se ugasila zbog krivotvorina, a na tržištu imamo i lažni brački kamen, škotski tartan... Proizvode ih uglavnom manji obrti kojima je teško ulaziti u skupe i dugotrajne pravne bitke s krivotvoriteljima te bi se uvođenjem jedinstvenog europskog sustava smanjila njihova pravna nesigurnost i povećalo povjerenje potrošača pri kupnji – uvjerena je Borzan. Oznake zemljopisnog podrijetla sve su veći trend u svijetu. Indija je, primjerice, zaštitila predmete povezane sa sarijima, slikama i šalovima, a uvjetuje i trgovačke sporazume njihovim uvažavanjem.

>>Sinjska alka i licitarsko umijeće iz Sjev. Hrvatske svjetska su baština

Komentara 9

Avatar deziderij
deziderij
09:59 25.06.2015.

Zar smo u EU ušli da danas zaštićujemo sve što se do sada nije trebalo štiti i što je po prirodi stvari bilo oduvjek naše. Hebeš takvu EU i takvu državu u kojoj i ono što je oduvjek bilo naše moramo zaštičivati. Od koga i zbog čega ?

VI
Vito
06:50 25.06.2015.

I paška čipka i brački kamen uskoro će se moći zaštititi u EU ________ To znači daljnje propadanje meštrovićevog paviljona u Zagrebu, na trgu ž. fašizma. _________ On je izgrađen bračkim kamenom _______- Otiđite do njega i pogledajte kako propada na izričito odobrenje "gradonačelnika" milana bandića i "zaštitara" prof. silvije novaka. ____________ Obojca nas pokušavaju uvjeriti da nema novaca, a troše ga na vlastite plaće i plaće vlastitih zaposlenika. ________ Praktički zlorabe položaj za vlastitu korist ne čuvajući kulturnu baštinu, a dobivajući plaću za uvanje toga i planiranje čuvanja kulturne baštine

Avatar mirica19
mirica19
22:00 24.06.2015.

Hvala pučanima na njihovom radu :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije