Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava

I ilegalni imigranti sve manje žele u EU zbog krize i nezaposlenosti

Imigranti
AFP
19.07.2010.
u 19:57

U prva tri mjeseca 2010. u EU je pokušalo ući 36 posto manje useljenika nego lani, a EU pomalo gubi iz vida da kontrola granica ne isključuje obvezu pomaganja ljudima koji bježe pred ratom.

Prije 20 godina talijanski lakoglazbeni kralj Toto Cutugno briljirao je na Euroviziji pjesmom "Insieme", srcedrapateljski posvećenoj ujedinjenoj, sretnoj i slobodnoj Europi. Posljednjih mjeseci, međutim, pod udarima financijskih šokova i gospodarske krize trese se većina članica EU, mijenjaju se politički odnosi, pa čak i životne navike. Posljednji pokazatelj da Europa nije što je nekad bila jest kvartalni izvještaj europske agencije za vođenje granica FRONTEX prema kojem već drugu godinu sve manje ilegalnih emigranata pokušava ući u EU.

Iz Njemačke se vraćaju u Tursku

U prva tri mjeseca 2010. uočeno je 14.200 pokušaja ulaska, što je 36 posto manje nego u istom razdoblju 2009., odnosno 39 posto manje nego u 2008. Ukupno je 2009. uhvaćeno 106.200 očajnih ilegalaca, što je bilo točno trećinu manje nego u 2008., kada ih je uhvaćeno 159.100. Kako se broj tražitelja azila, oko 220.000, nije mijenjao, znači da u EU isti broj ljudi traži utočište od političkog progona u domovinama.

– Manjak radnih mjesta u EU ključan je faktor za manji broj ilegalnih imigranata – izjavio je početkom mjeseca zamjenik izvršnog direktora FRONTEX-a Gil Arias Fernandez na predstavljanju izvještaja.

Da ta teza drži vodu pokazuju podaci Eurostata prema kojima je u ožujku 2008. nezaposlenost u EU bila 6,7 posto, prošle godine već 8,3 posto, a proljetos čak 9,6 posto. Isključivo zbog krize, u kojoj su na naplatu došli katastrofalni potezi vlada i korupcija u nekim članicama EU, do studenoga je izgubljeno četiri milijuna radnih mjesta.

Tako se dogodilo i to da se prošle godine iz Njemačke u Tursku prvi put iseli više građana u potrazi za poslom, čak 40.000, uglavnom mladih i obrazovanih, nego iz Turske u Njemačku, njih 30.000. Osim krize, manjem broju ilegalnih imigranata pridonijela je i bolja kontrola granica te suradnja s državama sjeverne i zapadne Afrike, poput Libije, Mauritanije i Senegala.

Iračani se legitimiraju kao Palestinci

Broj ilegalnih imigranata rutom preko Kanarskih otoka smanjio se ove godine za 76 posto, u prelasku Gibraltara uočeno ih je 72 posto manje, a na središnjoj mediteranskoj ruti, na kojoj je u prva tri mjeseca 2009. uhvaćeno 5200 osoba, ove ih je godine uočeno samo 150. Ukupno, u EU ilegalno uđe najviše Albanaca, njih 40.500, mahom preko Grčke, potom 14.500 Afganistanaca te 9100 Somalijaca.

Ilegalaca iz Iraka je pak 2009. na granicama uhvaćeno samo 4100 u odnosu na 8800 u 2008. Kako Irak nije postao sretnije mjesto za život, razloge vjerojatno treba tražiti u tome što je uočeno 77 posto više ilegalnih pokušaja prelaska Palestinaca u EU te se pretpostavlja da su mnogi od njih zapravo Iračani koji su se lažno identificirali nakon uhićenja. Velike uspjehe EU, međutim, oštro kritizira Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike (ECRE), koje je upozorilo da kontrola granica ne isključuje obvezu pomaganja onima koji bježe pred ratom ili progonom.

Glavni tajnik ECRE-a Bjarte Vandvik tada je izjavio: “Vlade u EU hvale se uspjehom, no njega plaćaju izbjeglice koje ne uspijevaju ući u EU”. Dizanje u nebesa europskog sustava azila nazvao je “zabrinjavajućim licemjerjem", jer ispada da, iako je Ilegalnih imigranata sve manje, EU nema razloga za slavlje jer je to prouzročeno krizom i kršenjem prava izbjeglica.

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:52 19.07.2010.

nije valjda da će i Hrvati sa stalnog privremenog rada navaliti nazad u Hercegovinu ?

OB
-obrisani-
23:54 19.07.2010.

Ukratko, što manje ilegalnih, to bolje.

OB
-obrisani-
07:59 20.07.2010.

Sada nam samo fale njemački ikegalni imigranti koji će na crno konobariti po Jadranu. kad nas konobar pita “fi piti fino“ onda znamo da nešto nije kako treba. prije koji mjesec ulovili su njemačke radnike bez dozvole na Krku, muda to sve vodi ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije