Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća vojna vježba

I hrvatski vojnici na NATO vježbi Trident Juncture 18 u Norveškoj

pripreme za NATO-ovu vojnu vježbu Trident Juncture
Foto: DPA/Pixsell
25.10.2018.
u 12:19

Iz Oružanih snaga RH u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul

U Norveškoj je počeo terenski dio vojne vježbe Trident Juncture 18, koji će trajati do 7. studenog 2018., a u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO vođena vježba visoke vidljivosti, čiji je domaćin Norveška, a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019.

U vježbi sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO članica i 2 partnerske zemlje, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona 'Harry S. Truman' i oko 10000 motornih vozila.

Zapovjednik vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj.

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama, od 14. do 23. studenoga 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

>> Vojna vježba Velebit 18

Iz Oružanih snaga RH u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskim razdobljima od 4. do 16. rujna i od 2. do 7. prosinca 2018. u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine.

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrba pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi natrag u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član  Združenog zapovjedništva namjenskih snaga u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra.

U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te „Sjeverne snage“ i „Južne snage“ fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

„Sjeverne snage“ predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. „Južne snage“ predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

>> Raketna topovnjača ‘Vukovar’ vratila se iz misije NATO-a Sea guardian

Komentara 1

IA
IHB-ac
14:53 25.10.2018.

Cudna racunica 25:50000=0,0005x100=0,05 a to je udio clanice Hrvatske u izvodjenju i reliziranju zadataka borbenih dejstava na koje racuna mocni NATO. Brojka 0,05 je manja od statisticke greske. Moc je moc a racunica je racunica i samo je jedan NATO.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije