Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladni rat

NATO neće u Trumpovu utrku u nuklearnom naoružanju

Jens Stoltenberg
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
25.10.2018.
u 13:54

Trumpova je namjera vrlo opasna i učinit će svijet puno opasnijim mjestom, poručili su iz Moskve

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je jučer da ne vjeruje da će saveznici pristati na raspoređivanje više nuklearnog naoružanja u Europi kao odgovor na američko povlačenje iz ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) i rusko kršenje INF-a.

Složni u optužbi Rusije

Nakon Stoltenbergove izjave, diplomati svih zemalja NATO saveznica okupili su se na sastanku na kojemu se očekivalo da američki predstavnici objasne razloge zbog kojih je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući svoju zemlju iz ugovora potpisanog 1987., koji je spriječio širenje nuklearnog naoružanja po Europi.

Trump je, podsjetimo, javno obrazložio da se SAD povlače jer Rusija ionako krši taj ugovor, no europski saveznici u NATO-u smatraju da je taj ugovor iznimno važan za sigurnost Europe i ne čine se baš svi uvjereni u opravdanost Trumpova poteza. EU je, kroz izjavu svoje visoke predstavnice Federice Mogherini, poručila da “svijetu ne treba nova utrka u naoružanju od koje nitko neće imati koristi, već, upravo suprotno, samo još više nestabilnosti”.

Stoltenberg je jučer ponovio i složio se s Trumpovim argumentom da je Rusija kriva za kršenje tog ugovora jer je razvila raketni sustav Novator 9M729 (u NATO poznat pod oznakom SSC-8), koji je srednjeg dometa i navodno omogućuje Rusiji da u vrlo kratkom roku pokrene nuklearni udar na europske članice NATO-a. A to bi bilo u suprotnosti s INF-om, kojim se zabranjuje proizvodnja, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa 500 do 5.500 kilometara.

Ali, dodao je Stoltenberg, ne vjeruje da će to kršenje INF-a od strane Rusije dovesti do recipročnog raspoređivanja američkih raketa u Europi, kao što se događalo tijekom Hladnog rata do 1987.

– Kao NATO saveznici, procijenit ćemo kakve su implikacije nove ruske rakete na našu sigurnost. Ali ne očekujem da će saveznici kao odgovor na to rasporediti više nuklearnog naoružanja u Europi – rekao je glavni tajnik NATO-a.

Susret u Francuskoj

Službena Moskva tvrdi da je američko povlačenje “vrlo opasna namjera koja će učiniti svijet puno opasnijim mjestom”. Predsjednici Trump i Putin trebali bi o svemu tome razgovarati na svom sljedećem susretu, dogovorenom za sljedeći mjesec u Francuskoj.

>> Pogledajte kako je izgledala vojna vježba Velebit 18

Komentara 5

MP
miroslav.petkovic.7564
14:24 25.10.2018.

Kome donosi sta dobro utrka u naoruzanju. Kome trba nuklearno oruzje u Europ! Pa nisu rusi dosli na Europske granice. Vec nato se sirio na Ruske. Treba mir i prosperitet da narod bolje zivi. A ne ratovi!

E
E
15:35 25.10.2018.

Ovo je standardno nepoštivanje bilo kakvih konvencija od strane Amerike. Na isti način su se povukli i iz sporazuma o antibalističkim raketama. Kad im nešto ne odgovara, jednostavno proglase sporazum nevažećim i izjave da je druga strana kršila sporazum, ali bez ikakvih dokaza. Uvijek nastupaju sa stajališta sile i to će im se na kraju obiti o glavu. Naprijed Rusija!

DU
Deleted user
17:48 25.10.2018.

Jos jedan uspjeh mirotvorca Trumpa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije